Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

1.20 kredi ne zaman çıkacak?

İlk evini alacaklar için verilecek olan 1.20 faiz ve 180 ay vadeli kredi ile ilgili detaylar belli oldu.

İlk evini alacaklar için

1.20 kredi ne zaman çıkacak?

İlk kez ev alacaklara özel çıkacak olan konut kredisi için detaylar olgunlaşıyor. 1.20 faiz ve 15 yıl (180 ay) vade ile “İlk evim konut kredisi” hakkındaki sürecin detayları belli olmaya başladı.

Bundan sonra tapusu olan tüketici, yeni bir ev daha isterse, evin değerinin yüzde 90’ı değil, yüzde 22.5’i kadar kredi çekebilecek. Krediye ulaşım ise daha zor olacak. Hedef, yatırımcının değil ihtiyacı olanın konuta ulaşması. BDDK, ikinci ve üçüncü konutunu alacaklar için kredilere sınırlama getirdi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “İkinci ve üçüncü ev alımında krediye erişimi zorlaştırdı Merkez Bankası’yla BDDK biliyorsunuz. İlk ev alımında kredi erişimini sağlıyoruz. Orada bir düzenleme yapacağız demiştik, onu bu şekilde yapmış olduk.” açıklamasında bulundu.

İşte, 1.20 faizli konut kredisi için bazı detaylar

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) ise, ikinci evini alacaklar için konut kredilerini sınırlandırdı. Ağustos ayında açıklanan kararda; “Konut kredilerinde kredi değer oranı tüketicinin kendisinin, eşinin veya 18 yaş altındaki çocuklarının en az bir konutu varsa yüzde 75 azaltılarak uygulanacak” denildi. Peki, gündemde yer alan 1.20 faiz ve 15 yıl vade ile konut kredisi ne zaman başlayacak?

MEVCUT KREDİ FAİZLERİ NE KADAR?
Konut kredi faizleri yüzde 3 civarından başlayıp bankalara göre değişkenlik gösterebiliyor. 1 milyon liralık konut için 500 bin lira kredi çekildiğinde yüzde 3 faiz oranıyla aylık ödemesi 15 bin 400 lira olurken toplam geri ödeme 120 ayın sonunda 1.8 milyona ulaşıyor. 1 milyon lira kredi 120 ay vade ile çekildiğinde aylık ödeme 31 bin liraya çıkarken toplam geri ödemesi 3.7 milyon oluyor.

1.20 FAİZLİ KONUT KREDİSİ KAMPANYASI ÖDEME PLANI
Hükümetin konut kredisi kampanyasının detayları ortaya çıkmıştı. Beklentiler 180 ay vade ve yüzde 1,20 oranında faizle konut kredisi verilmesi olarak oluştu. Bu durumda 500 bin lira için 180 ayda aylık 6800 lira ödenecekken toplamda 1 milyon 222 bin lira geri ödenmiş oluyor. Yıllık faiz oranı da yüzde 15,38’e denk geliyor. 750 bin lira için ise aylık ödeme 10 bin 190 lira, toplam geri ödeme 1.8 milyon lira olarak ortaya çıkıyor. 1 milyon lira kredi için de aylık ödeme 13 bin 600 lira olurken toplam geri ödeme 2.4 milyon lira oluyor.

YÜKSEK FAİZLİ KREDİ DÜŞÜK FAİZDEN YAPILANDIRILIR MI?
Kredi yapılandırması gibi bir durum uzun yıllardır ülkemizde gerçekleşmiyor. Yüksek faizli olarak kredi kullanan herkesin umudu olan yapılandırma kampanyası beklentisi olmadığı için kredi kullanırken ödeme imkanlarınızı iyi ayarlamanız gerekiyor. Günümüz ortamında kredi faizleri ve enflasyon yüksekken konut fiyatlarının bir miktar gerilemiş olması yatırımcılar için fırsat sağlayabilir.

VADE UZADIKÇA ÖDEME KOLAYLAŞIYOR
Enflasyonist ortamda uzun vadeli kredi kullanmak ödeme imkanı açısından büyük avantaj sağlıyor. Uzun yıllar sonra ödenecek taksit tutarı konutların aidat paralarına eşdeğer hale gelecek kadar etkisiz hale geliyor. Bunun yanında alınan konutun fiyatı da enflasyona göre yükseldiği için kullanılan kredinin toplam geri ödeme tutarı da korkutucu olmaktan uzaklaşıyor.

 

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti