Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

15. Dönem toplu sözleşme görüşmeleri tamamlandı

15. Dönem toplu sözleşme görüşmeleri tamamlandı
15. Dönem toplu sözleşme görüşmeleri tamamlandı

Afyonkarahisar Belediyesi ile Belediye-İş Sendikası arasında düzenlenen 15. dönem Toplu İş Sözleşmesine ilişkin görüşmeler tamamlandı. Toplu görüşmelerde varılan uzlaşmaya ilişkin protokol, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban ile Belediye-İş Sendikası Başkanı Yücel Şahin arasında imzalandı

Uzun müzakereler sonucu hazırlanan Afyonkarahisar Belediyesi 15. Dönem Toplu İş Sözleşmesi, Belediye Meclisi Toplantı Salonu’nda düzenlenen bir törenle imzalandı. Tören, Belediye-İş Sendikası Afyonkarahisar Şube Başkanı Yücel Şahin’in sözleşme şartlarına ilişkin açıklamalarıyla başladı.
Sözleşme
2 yıl geçerli olacak
Toplu sözleşmenin, uzun görüşmeler neticesinde 2 yıl süreyle geçerli olacak şekilde hazırlandığını belirten Şube Başkanı Yücel Şahin, öğrenim, bayram ve giyim yardımlarının birinci yıl yüzde 10, ikinci yıl yine yüzde 10 arttırıldığını söyledi. Yakacak yardımlarında yaşanan sıkıntının da görüşmeler neticesinde çözüldüğünü aktaran Başkan Yücel Şahin, daha önce 3 ton soma kısrak dere olan kömür yardımının, tonaj olarak 2,5 tona düşürüldüğünü ancak kalitesinin 7 bin 500 kalori ve üzerinde olan ithal kömüre çıkarıldığını ifade etti. Şahin, ikramiyelerin ise yine 112 gün üzerinden ödeneceğini kaydetti.
“Adil bir sözleşme hazırlandı”
Adil bir toplu sözleşme hazırlandığına dikkat çeken Belediye-İş Şube Başkanı Yücel Şahin, “Ücret artışlarımız, birinci yıl ilk altı ay yüzde 6, ikinci altı ay yüzde 5, ikinci yıl ilk altı ay yüzde 5, ikinci altı ay ise yüzde 5 olarak anlaşılmıştır. Burada duyarlı ve adil davrandığı için Belediye Başkanımız Burhanettin Çoban’a, Yerel-Sen’in yöneticilerine ve bu toplu sözleşmeye katkısı olan belediyemizin değerli bürokratlarına ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Sendikamız adına şükranlarımı sunuyorum. Bu toplu sözleşmenin, öncelikle belediyemiz çalışanlarına, Afyonkarahisar Belediyesi’ne ve sendikamıza hayırlar getirmesini diliyorum.” dedi.
“Belediye’de iş verimi artar”
İmza törenine katılan Yerel-Sen Genel Sekreteri Mümtaz Uzun ise toplu sözleşmemiz huzurlu çalışmanın devamına katkı sağlayacağına yürekten inandığını söyledi. Bu sözleşme ile birlikte, belediye iş veriminin artacağına dikkat çeken Uzun, iş huzuru ve iş barışının gelişimine de katkıda bulanacağını belirtti. Toplu iş sözleşmenin taraflar arasında çok iyi irdelendiğini dile getiren Türk-İş İl Temsilcisi Muharrem Uslu da bugünün şartlarına göre en iyi toplu iş sözleşmesinin imzalandığına şahit olduklarını ifade etti. Bu konuda Belediye Başkanı Burhanettin Çoban ve sendika temsilcilerini tebrik eden Uslu, “Özellikle bu sözleşmenin böyle bir anlayışla böyle bir törenle masada bitmesi sevindirici bir durum. Bu durum, Türk-İş’in her platformda söylediği sendikacılığın tipik bir örneğidir.” diye konuştu.
“Personel ve piyasa borçlarını ödedik”
Törenin son konuşmasını Belediye Başkanı Burhanettin Çoban yaptı. 2009 yılında görev başladığında işçilerin birikmiş alacaklarının olduğunu hatırlatan Başkan Burhanettin Çoban, o dönem belediyenin piyasaya da borcu olduğunu dile getirdi. Temin edilen ilk kaynakla personelin alacakları ile piyasaya olan borçların ödediğini belirten Başkan Çoban, “Farklı bir yola da gidebilirdik. ‘Yeni bir belediye başkanıyız, temin ettiğimiz bu parayı yatırım yaparak değerlendirebiliriz ve alacaklılar beklesin’ diyebilirdik. Ama tabii ki böyle bir düşünce bizim inancımıza ters. İnancımız emrediyor ki işçimizin hakkı, alın teri kurumadan ödenmesi gerekiyor. O günden bugüne kadar Allah’a şükürler olsun ki bir gün dahi işçimizin ve bize iş yapan müteahhit firmaların alacaklarını geciktirmedik. Mümkün olduğunca en kısa zamanda ödemeyle gayret ettik.” dedi.
“Ciddi bir müzakere süreci geçirdik”
Toplu iş sözleşmesi görüşmeleri sırasında, gerek sendika başkanının gerekse yöneticilerinin, işçilerin haklarının fazlasıyla sağladıklarını anlatan Başkan Çoban, karşılıklı ciddi bir müzakere süreci geçirdiklerini söyledi. Başkan Çoban konuşmasına şöyle devam etti: “2012 ve 2013’te beklenen enflasyon oranı yüzde 8’in altında. Buna rağmen, ücret artışlarının birinci yıl ilk altı ay yüzde 6, ikinci altı ay yüzde 5, ikinci yıl ise ilk altı ay yüzde 5, ikinci altı ay yüzde 5 olarak öngördük. Ancak ücret artışını böyle öngörmemize rağmen, bu rakamın da değişmesi gerektiği kanaatine vardık. Kendi aramızda yaptığımız istişare neticesinde buna bir puan daha ilave ettik. Böylelikle birinci yıl ilk altı ay yüzde 6, ikinci altı ay yüzde 5, ikinci yıl ise ilk altı ay yüzde 5, ikinci altı ay ise yüzde 6 olarak öngördük. İnşallah yine görev süremiz boyunca işçimizin hakkın alın teri kuramadan ödemeye devam edeceğiz.”
“Tazminat işçinin bileğinin hakkı”
Geçmişte bazı dönmelerde, kıdem tazminatlarının taksitlere bölünerek ödendiğini vurgulayan Başkan Çoban, göreve geldiğinden bu yana emekli olan 35’e yakın personelin kıdem tazminatlarının bir defada ödediklerini aktardı. Afyonkarahisar Belediyesi’nin işçilere verdiği önemden söz eden Başkan Burhanettin Çoban, “Kamu işçilerimiz emekli oldukları zaman kıdem tazminatları gerçekten yüklü bir miktar tutuyor. Tabi ki bu tazminatlar bileklerinin hakkıdır. Bugün bir dilekçe veren bir arkadaşımıza, bir hafta 10 gün içerisinde tazminatını bir defada ödeyebiliyoruz. Bu da işçimize verdiğimiz önemin göstergesidir. Bunların hepsi işçilerimizin alın teridir ve bileğinin hakkıdır. Aileleri ve sevdikleriyle güle güle harcasınlar.” ifadelerinin kullandı.
“Hem işçiler hem işverenler
birlikte hareket ediyor”
Afyonkarahisar Belediyesi’nin geçen yıl Yerel Yönetimler İşverenler Sendikasına üye olduğunu hatırlatan Başkan Çoban, belediye adına sendika görüşmelerin Yerel Sen adına Genel Sekreteri Mümtaz Uzun tarafından yapıldığını belirtti. Toplu iş sözleşmesinin hayırlı ve uğurlu olmasını temenni eden Başkan Çoban, örgütlü toplum olma yolunda, hem işçilerin hem de işverenlerin birlikte hareket ettiğini sözlerine ekledi. Tören sonunda, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban’a Türk-İş İl Temsilcisi Muharrem Uslu tarafından teşekkür plaketi, Beleye-İş Sendikası Şube Başkanı Yücel Şahin tarafından da çiçek takdim edildi. Diğer sendika temsilcilerine ve yöneticilerine de plaket ve çiçek verilmesin ardından tören sona erdi. (Kocatepe)