Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Eyüp İMİR
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

15 TEMMUZLAR – Kocatepe Gazetesi

Eyüp İMİR 14 Temmuz 2018 Cumartesi 12:14:41
 

15 Temmuz Cumhuriyet tarihimizde iki önemli olaya tanıklık etmiştir. Bunlardan birincisi 15 Temmuz 1974’de Kıbrıs’ ta Makarios’a karşı yapılan darbe. Aslında Makarios’a karşı gibi yapılan darbenin asıl amacı Kıbrıs Türklerini yok etmekti. İkincisi 15 Temmuz 2016’da hain Feto hareketidir. Bu başarısız darbe girişimi de Türkiye’yi bölüp parçalamak amacını taşıyordu.  
15 Temmuz 1974 Pazartesi günü Kıbrıs Cumhurbaşkanı Makarios’ a karşı bir darbe yapıldığı haberi Ankara’da telaş ve kuşku yaratıyordu. Başbakan Bülent Ecevit’in haşhaş ekiminin serbest bırakılmasıyla ilgili açıklamalar yapmak için Afyon ve Denizli programı vardı. Ecevit ilk bilgileri aldıktan sonra sabah saatlerine Afyon’a hareket ediyor. Bu tarihi olayın canlı tanığı olarak 18 yaşımdayken tüm Afyonlular birlikte işin gerçek yüzünü Başbakan Ecevit’ten öğreniyorduk. Ecevit Afyon konuşmasında bütün dünyaya Kıbrıs Türklerinin haklarının korunacağını Büyük Taarruz’un başladığı şehirden ilân ediyordu. Denizli gezisini iptal eden Ecevit hemen Ankara’ya dönüyordu.
Milli Güvenlik Kurulu ve Bakanlar Kurulu hemen toplanarak müdahale kararı alınıyor, hazırlıklar başlıyordu.
Nihayet alınan karar gereği 20 Temmuz 1974’de Kıbrıs Barış Harekatı başlıyor. Sadece Türkiye değil dünya şaşkındır. Barış Harekatı başlayınca Yunanistan’ı idare eden askeri cunta çöküyor yerini sivil idareye Karamanlis’e bırakıyordu.  
Birleşmiş Milletler Barış Harekatı’nın 3. gününde ateşkes kararı alıyor. Türkiye bu karara uyuyor. Türk ordusu dar bir alanda kalıyor. Cenevre görüşmeleri başlıyor. Cenevre’de Birleşmiş Milletlerin gözetiminde yapılan görüşmelerden sonuç çıkmayınca Dışişleri Bakanı Turan Güneş “Ayşe tatile çıkabilir” ünlü parolasını Ankara’ya gönderiyor. Bunun üzerine 14 Ağustos 1974’de 2. Barış Harekatı başlıyor. Türk ordusu Kıbrıs’ın %40’nı denetim altına alıyor. Yunanistan Nato’dan çıkıyor. 9 yıl süren toplumlar arası görüşmelerden sonuç alınamayınca 15 Kasım 1983’de “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti” (KKTC) ilân ediliyor. Aradan 44 yıl geçtiği halde çözülemeyen Kıbrıs sorunu güncelliğini halen koruyor.
15 Temmuz 2016 tarihinde ise hain Fetö’nün başarısız darbe girişimi oluyor.
Atatürk ilkelerinden ve liyâkattan uzaklaşınca başımıza neler gelebileceğini gösteren ibretlik bir olaydır. Bu olaydan çok büyük dersler çıkarmalıyız. Bu hain Feto terör örgütünün girişimi Türk milletinin direnmesiyle, Yurtsever komutan ve askerler sayesinde etkisiz hale getirilmiş halen de kökü kazınamamıştır. Dışarıdan ve içeriden her türlü saldırıdan korunmak için, demokratik, lâik, bilimsel değerler üreten bir toplum yapısına, güçlü ekonomiye ve güçlü bir orduya sahip olmak gerekiyor.
 Türkiye Cumhuriyeti sonsuza kadar yaşayacaktır.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER