Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Aziz Aslan
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

18 MART ÇANAKKALE ŞEHİTLERİNİ ANMA GÜNÜ

Aziz Aslan 19 Mart 2011 Cumartesi 02:00:00
  ”..Vurulup alnından uzanmış yatıyor, bir hilal uğruna ya rab! ne güneşler batıyor..”
Bir hilal uğruna canlarını hiçe saydı Türk Milleti asırlardır İslamiyetin yılmaz savunuculuğunu yapan aziz milletimiz hep düşmanlığını çekti üzerine haçlıların. Kutsal mekanlara, Arap yarımadasına inmeden onların önüne set oldu yüce ruhlarıyla, sarsılmaz bedenleriyle. “Ölürsem şehit, kalırsam gazi olurum” dedi. Asırlar, İmparatorluğun içine düşürüldüğü yönetim zafiyetine tanıklık etti bir zaman. Ve koskoca İmparatorluğun çöküş süreci başlamış oldu. İş birliği yapan bütün azınlıklarla koruyucu devletleri, ülkemizi içten ve dıştan çökertmenin yolunu kolay buldular. Çağa ve yeniliklere ayak uyduramayan, İlim ve fenden nasiplenemeyen devlet, en nihayetinde sürekli toprak kaybetti. Birde karşısında yedi düvel birleşince harap ve bitap düşen bir millet ve ülke konumuna geldi.
Çok yakın geçmişte, Balkan Savaşı’nda, Trablusgarp Savaşı’nda ve Sarıkamış Harekâtında ağır yenilgiler almış olan Osmanlı İmparatorluğu’nun askeri gücü, “İtilaf Devletleri” denen haçlı sürülerince zaten yetersiz olarak değerlendirilmektedir. Avrupalılarca “hasta adam” olarak görülen yaşlı Osmanlı’nın boğazlardaki bir saldırıyı kaldıramayacağı düşünülmektedir. Eğer Boğazlar askeri olarak kontrol altına alınabilirse, Rusya desteklenecek ve koca imparatorluğun sonunu getireceklerdi. Böyle planlamışlardı. Denizlere hâkim olan, İstanbul’a hâkim olan, Dünya’ya da hâkim olurdu. Nihayet hasta adam dedikleri devletin ümüğünü Çanakkale’de sıkmak istediler. Bir şeyi unutmuşlardı; Türk Milletinin kahramanlığını, yıldırımlar yaratan bir ırkın ahvadı olduğunu. Olanca güçleriyle saldırdılar, Ama Gazi Mustafa Kemal’in, Türk Askerlerine “Size ölmeyi emrediyorum” emrini seve seve getirecek Türk’ün iman dolu göğsünden yükselen, kahramanlık ateşini, görememişlerdi. “Bedr’in Arslanlarının” ancak bu kadar şanlı mücadele verdiğine tanık oldu, Çanakkale savunmasında Dünya. Ölüme seve seve giden Türk askeri, Dünya’ya bir defa daha gösterdi Vatan için, Din için Milleti için şehit olmanın “Ne büyük bir rütbe” olduğunu.
Tarihimizin şan ve şeref dolu sayfalarına eklenen “Çanakkale Zaferi” yedi düvele karşı kazanılmış büyük bir zaferdir. Bu zafer Türk Milletinin dara düştüğünde, neler yapabileceğinin bir örneğidir. 18 Mart 1915 yılında yüzbinlerce şehit verme pahasına kazanılan bir zaferdir. Türkiye Cumhuriyeti kurulduktan sonra, İngiliz ve Fransız donanmalarının geri püskürtüldüğü 18 Mart, Çanakkale Şehitlerini Anma Günü olarak ilan edilmiştir. Dünyada ise bu savaş, askeri beceriksizlik ve felaket sembolü olarak sayılmıştır. Eric Bolge tarafından yazılan savaş karşıtı şarkısı “And The Band Played Waltzing Matilda” bu savaşla ilgilidir.
Tarihimizi iyi bilmeliyiz ki, geleceğe emin adımlarla yürüyelim. Bu savaşı ve zaferi yeni nesle iyi anlatmalıyız, sebep ve sonucu üzerinde iyi durmalıyız. Bütün Milletimizin Çanakkale zaferinin 96 yılını kutlarken, Şehit ve gazilerimizi, minnet ve dualarla anıyorum. Ruhları Şad olsun!..

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER