Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Hayriye Caner

2 ANTİK KENT

Afyonkarahisar ilimiz, birisi kuzeyinde, birisi de güneyinde olmak üzere 2 önemli antik kenti sınırları içerisinde barındırıyor.
Amorium antik kenti Emirdağ ilçe merkezine 13 km. uzaklıkta Hisarköy’de bulunan bir antik kenttir. Antik kentin geçmişi Erken Tunç Çağı’ na kadar uzanmaktadır. Hititler Döneminde Aura olan kentin Klasik Çağdaki adı Amorium’ dur. M.S. 1-3. yüzyıllarda küçük bir kent olduğu düşünülen Amorium’ un Geç Antik Çağda önem kazandığı tarihi 5.yy dayanan surları ve yapılarından anlaşılmaktadır.
Amorium kenti özellikle 7. yy’ da başkent İstanbul’ dan Suriye’ ye giden karayolu üzerinde yer almasıyla birlikte idari ve askeri açıdan önem kazanmış, Arap akınlarına sahne olmuştur.
Eski yerleşimi Aşağı Şehir ve Yukarı Şehir olarak iki bölümde ele alınan Amorium Antik Kenti yaklaşık 80 hektarlık bir alanı kaplamaktadır.
Amorium Antik Kenti’nde yapılan ilk bilimsel arkeolojik araştırma Oxford Üniversitesinden R.M. Harrison tarafından 1987 yılında başlamış ve 1988 yılında kazı çalışmaları ile sürdürülmüştür. 1993-2009 yılları arasında da C. Lightfoot tarafından gerçekleştirilmiştir. Amorium Kenti kazı çalışmaları 2013 yıldan beri Afyonkarahisar Müze Müdürlüğü başkanlığında Prof. Dr. Zeliha Demirel Gökalp’ in bilimsel danışmanlığında gerçekleştirilmektedir.
Amorium’da
*İlkçağın önemli masal ustası ve filozofu Ezop’un M.Ö. 620 yılında doğduğunu, fabllarını burada yazdığını
*Roma Döneminde adına sikke bastırıldığını
*Bizans döneminde Anadolu’nun 2. Büyük kenti olduğunu
*Selman-ı Farisi’nin hakikat arayışı sırasında yolunun Medine öncesi son durak olarak Afyonkarahisar-Emirdağ bölgesinde Ammuriye(Amorium)’den geçtiğini ve burada 12 yıl yaşadığını biliyormuydunuz?
DİNAR-APAMEİA
Apameia (Geleneia) Antik Kenti ise Afyonkarahisar-Denizli karayolunun 90. km.sinde Dinar ilçesindedir. Kent M.Ö. 6 yüzyılda Efes’ten sonra Anadolu’daki ikinci büyük yerleşim olarak bilinir. Kentin ilk kurulduğu yıllardaki adı Keleneia’dır. Klasik, Hellenistik ve Roma dönemlerinde daha gelişen şehir bugünkü yerleşim yerine doğru inmiş ve APAMEİA adını almıştır. Şehir’deki ticari hayatın gelişmesinin en önemli sebebi Efes’e kadar uzanan ticari yolların kesim noktasında yer almasıdır. Şehir Efes ile birlikte ortak sikkeler bastırmış, hristiyanlık döneminde önemli bir dinsel merkez olmuştur. Apameia-Dinar tarihin ilk müzik yarışmasının yapıldığı yerdir. Kentin anıtsal yapıtlarından stadyum ve tiyatro kısmen özelliğini koruyarak günümüze kadar gelmiştir. 2008 ve 2017 yıllarında Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izni ile temizlik çalışmaları ve kurtarma kazıları yapılmıştır.
Apameia (Dinar) içine tanrıların, kralların karıştığı masallar ve efsaneler şehridir.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER