Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

2-B tasarısı, komisyondan geçti – Kocatepe Gazetesi

Bu haberin fotoğrafı yok
2-B tasarısı, komisyondan geçti

Orman vasfını yitirmiş ve kamuoyunda 2-B arazisi olarak bilinen Hazine arazilerinin satışını öngören kanun tasarısı, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu’nda kabul edildi

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, konuyla alakalı yaptığı açıklamada bu kanunun 31 Aralık 1981 tarihinden önce orman vasfını kaybetmiş alanları kapsadığını belirterek, elde edilecek gelirin yeni orman alanlarının oluşturulması, nakline karar verilen orman içi köyler halkının iskanı, orman köylülerinin kalkınmalarının desteklenmesi, düzenli ve planlı kentleşmeye yönelik dönüşüm projelerinin hayata geçirilmesi maksadıyla kullanılacağını söyledi.
Eroğlu, tasarının kabul edilmesi dolayısıyla bütün siyasi partilere, komisyon başkanı ve üyeleri ile katkısı olan herkese teşekkür etti.
Tasarı neler getiriyor?
Komisyonda kabul edilen tasarıya göre Hazine adına orman sınırları dışına çıkarılan ancak tarım alanına dönüştürülmesinde fayda görülen 2-A alanları, devlet ormanları içinde veya bitişiğinde bulunan köylerdekilerin yerleştirilmesi için halka devri ve yararlandırılması maksadıyla Orman Genel Müdürlüğü’nün; 2-B alanları ise Maliye Bakanlığı’nın tasarrufuna geçecek.
Bakanlar Kurulu, devlet ormanları içinde ve bitişiğinde bulunan, yerinde kalkındırılmaları mümkün olmayan köylülerin başvurusu üzerine veya bulundukları yerlerden orman rejimi bakımından kaldırılmaları zorunlu bulunan köylerin halkının resen Orman Kanunu’nun 2-A maddesi gereğince orman sınırları dışına çıkartılan alanlara, bunun olmaması halinde diğer yerlere nakline karar verecek.
Deprem, heyelan, sel gibi doğal afete maruz kalan vatandaşlar ile baraj, gölet gibi devlet yatırımı sebebiyle başka yerlere yerleştirilmeleri zorunlu olan orman içi veya bitişiğindeki köylerde yaşayanların mağduriyetini gideren tasarı, köylülerin alternatif alanlara naklini de öngörülüyor. Buralarda yaşayan köy ve mahalle halkının iskanı için ayrılan yerler, Bakanlar Kurulunca belirlenecek usul ve esaslara göre Orman Genel Müdürlüğünce orman sınırları dışına çıkartılarak, tapuda Hazine adına tescil edilecek. Bu alanlar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın tasarrufuna geçecek. 2B arazilerinin satışından elde edilecek gelirle, satılan arazilerin 2 katı orman tesis edilecek. Ayrıca elde edilecek gelir, özellikle orman köylülerinin kalkınmalarının desteklenmesi maksadıyla kullanılacak. (Kocatepe)

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti