Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Hasan ÖZPINAR

2 GÜZEL KİTAP KARAHİSAR’IN ARDI KARARINCA AFYONKARAHİSAR’I KUCAKLADIM ŞİİRLERİMLE

Geçtiğimiz günlerde konusunu Afyonkarahisar’dan alan 2 kitap peşpeşe yayınlandı. “Karahisar’ın Ardı Kararınca” bir roman, “Afyonkarahisar’ı Kucakladım Şiirlerimle” adından da anlaşılacağı gibi bir şiir kitabı.
Kitapları edebiyat dünyamıza ve elbette Afyonkarahisar edebiyatına kazandıran isim emekli öğretmen Mürşide Oklu AYHAN Hanımefendi. Taşpınar Dergisi’nin dikkatli okuyucularının hatırlayacağı bir isim. Dergide sık sık Afyonkarahisar’a dair şiirlerine yer verdiğimiz Mürşide Hanımla ne zaman karşılaşsak, görüşsek bu şiirlerin mutlaka kitaplaşması ricasını dile getirdik. Ne mutlu ki Hocamız sadece şiir kitabı değil, konusu baştanbaşa Afyonkarahisar’da geçen bir roman da kaleme aldı ve bu iki kitapla sürpriz yaptı.
“Karahisar’ın Ardı Kararınca” ismini taşıyan roman şehrimizin yakın tarihi geçmişinden, kültüründen, folklorundan besleniyor. Kale’nin eteklerindeki tarihi semtlerde yaşayan İbrahim ve kankardeşi Ermeni Simon’un 1890’lı yıllarda başlayan öyküsü etrafında şekillenen roman çok güzel bir kurgu ile 1960’lı yıllara kadar geliyor.
Romanın ana karakterleri İbrahim ve Simon’un aileleri de yakın dostturlar. Konya’ya bir iş seyahatine giden İbrahim ve babası Mustafa Efendi’yi Afyonkarahisar’a dönüşlerinde bir felaket beklemektedir. Şehre ancak gece yarısı gelebilen baba-oğul uzaktan alevlerin kızıllığında aydınlanan Kale’yi fark ederler; şehir yanmaktadır. Neredeyse 3 gün devam eden ve 1200 evi-yapıyı harap eden meşhur 1902 yangınına böyle şahit olurlar.
Yangın sonrası şehir yeniden inşa edilir, İbrahim büyür, haşhaş yağı ustası olur. Evlenir oğlu Mustafa dünyaya gelir. Bu arada Simon da evlenmiş kızı Agavni doğmuştur. Zaman hızla akmaktadır. Ulaşımın artması ile Ermeniler işlerini ilerletmiş, ticarete hakim bir duruma gelmişlerdir.
Bu arada çocuklar büyür, Mustafa Agavni’ye vurulur. Agavni de onu sevmektedir. Kale’nin altında sevda kayası dedikleri bir yerde buluşurlar. Nihayetinde Agavni’nin babası Simon kızını Mustafa’ya verir, genç kız Müslüman olur ve Ayşe adını alır. Fakat kader ağlarını örmektedir.1.Dünya Harbi, Ermeni tehciri, Afyonkarahisar’ın işgali derken Ayşe dayıları tarafından eşinden koparılır. Yeniden Hristiyan yapılır ve şehirden götürülür.
Mustafa bir daha eşine kavuşamaz, bu acının üzerine yeniden evlendirilir. Vatan tehlikededir, Milli Mücadele başlamıştır. Mustafa ve babası İbrahim, Mustafa Kemal’in emrinde orduya katılır. Büyük Taarruz’da şehit düşerler.
Aradan 40 yıl geçer, şehre modern görünümlü bir bayan gelir. Acaba neyi aramaktadır?
Bundan sonrasını kitaptan okumanızı tavsiye ederim. Elbette romanda daha pek çok konu var, Kale’ye çıktığı söylenen tüneller, define avcıları, şehirde cirit atan seyyahlar, onların şehre getirdiği küçük çocuk Vecdi, Mevlevihane, Hıdırellez eğlenceleri, düğün adetleri, kış hazırlıkları, Kurtuluş Savaşı’nda kadınlarımız ve daha pek çok detay. Yazar, Afyonkarahisar’ı kaleme alan farklı kaynaklardan (Taşpınar Dergisi, İşgal Günlerinde Afyonkarahisar, Seyyahların Gözünden Afyonkarahisar, farklı makale ve kitaplardan) beslenmiş ve bunları çok güzel bir şekilde harmanlamış.
“Afyonkarahisar’ı Kucakladım Şiirlerimle’’ isimli kitaba gelince. Şair; Taşpınar Çeşmesi’nden Kadınana Suyu’na, Şahitler Kayası’ndan Sarıkız’a, Ev ekmeğinden farklı efsanelere, Bedesten’den Örenbağlı Emine’ye varıncaya kadar pek çok konuda şiir yazmış. Şiir dediğime bakmayın her birisi öykü tadında. Afyonkarahisar’da geçen çocukluk, gençlik dönemi ve arkasından gurbette yaşamanın getirdiği özlem mısralarda yer bulmuş;
Bin bir güçlükle yetiştirdin kimini,
Feleğin çemberinde savurdun gurbet yelini,
Hayıflanır durursun “tutmadılar” diye elini,
İki istasyonunla sen yollamadın mı ayrılık trenini
Her iki kitaba dair yazacak, söylenecek çok şey var. Yazar-şair Mürşide Oklu Ayhan Hanımefendiye teşekkürümüzü sona sakladık. İyi ki yazmış diyoruz. Elbette kitaplar okundukça kıymetlenir. Mürşide Hanımın kendi emekleriyle basılan bu kitapları tüm hemşerilerimizin okumasını canı gönülden salık veriyoruz.
Kitaplar Afyonkarahisar merkezde Kocatepe Kitabevi’nden temin edilebilir.

YORUMLAR

Bir adet yorum var

  1. Afyonkarahisar’ın yetiştirmiş olduğu Yazar Şair Mürşide Oklu AYHAN hocamıza ve Araştırmacı Yazar Hasan Özpınar beyin kalemlerine sağlık sağ olsunlar

Yoruma kapalıdır.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti