Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

20 bin tankerlik yakıt vurgunu

20 bin tankerlik yakıt vurgunu

Silici Operasyonu’nda tespit edilen akaryakıt yolsuzluğunun miktarı dudak uçuklatıyor.
Afyonkarahisar’da da bazı noktalara operasyon düzenlenen, aramalar yapılan operasyonda pompa verilerini
silen firmalar 5 yılda 20 bin tankere yakın faturasız akaryakıt sattı. Bayiler vatandaşa vermedikleri faturayı
yüzde 6 komisyonla şantiye ve taş ocaklarına satıp ikinci vurgun yaptı. Dağıtım şirketlerinin de yer aldığı
vurgunda 136 bayi mühürlenecek ve bir daha akaryakıt sektörüne giremeyecek

 

Pompa verilerini silen firmaların 5 yılda 20 bin tankere yakın faturasız akaryakıt sattığı belirlendi. KOM Daire Başkanlığı ve İstanbul Emniyet Müdürlüğü KOM Şube Müdürlüğü ekiplerinin akaryakıt sektöründe yasadışı faaliyet yürüten şirketlere ilişkin düzenlediği Silici Operasyonu’nun perde arkası deşifre oldu. Cumhuriyet tarihinin en büyük akaryakıt vurgunu olarak kayıtlara geçen operasyon için geçtiğimiz Ağustos ayında inceleme başladı. 5 ay süren teknik ve fiziki incelemeler sonucu akaryakıt dolum, alış ve satış verilerinin kaydedilip EPDK’ya gönderildiği otomasyon sistemindeki verilerin bazı bayiler tarafından silindiği tespit edildi. Akaryakıt kaçakçılarının yakalanması için MASAK, VDK ve GİB ortaklaşa çalıştı. Vergi müfettişlerinin de yer aldığı süreçte, MASAK’ın suç gelirinin boyutuna ilişkin incelemeyi tamamlamasının hemen ardından ise operasyon için düğmeye basıldı.
KOMİSYON KARŞILIĞI TAŞ OCAKLARINA SATTILAR
Silme işlemini yapan şüphelilerin Konya’da faaliyet gösteren ve birlikte hareket eden iki otomasyon şirketinin sahibi ve çalışanları olduğu belirlendi. KOM ekipleri, söz konusu firmaların otomasyon sistemi kurarak, aylık ücret karşılığında anlaşmaya vardığı akaryakıt bayilerinin satış verilerini sildiğini ortaya çıkardı. Satış verilerini silen bayiler, sildikleri akaryakıtı faturasız olarak başka bayilerden temin etti. Akaryakıtı faturasız satan bayilerin de, akaryakıtın faturasını yüzde 6 komisyon karşılığında yakıt tüketim kapasitesi fazla olan şantiye, taş ocağı gibi firmalara sattıkları belirlendi. Öte yandan akaryakıtın faturasını komisyon karşılığı satın alan firmaların bu faturayı gider göstererek daha az vergi ödediği, bir de bu satışlara karşılık vergi iadesi aldığı öğrenildi.
AKRABALIK BAĞLARI VAR
Dağıtım şirketlerinin ise yasadışı veya sahte fatura ticaretinden elde ettikleri kazanç nedeniyle sözleşme yaptıkları bayilerinin satış verilerini silmesine müdahale etmediği tespit edildi. Bazı dağıtım şirketlerinin sahipleri ile bağlı bayilerinin sahipleri arasında akrabalık ve suç birlikteliği gibi bağlardan dolayı silme işlemini bayilerle birlikte yaptıkları yönünde bilgiler elde edildi.
BİR DAHA SEKTÖRE GİREMEYECEKLER
Operasyon kapsamında Afyonkarahisar ve ilçelerinde de bazı adreslere baskınlar yapıldı, delil ve bilgi toplandı. Şüpheliler 10 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanacak. İlgili suçtan elde ettikleri mal varlıklarına ise el konacak. Ayrıca söz konusu akaryakıt satış verilerini silme işlemi yapan 136 bayinin mühürleneceği ve bir daha akaryakıt sektörüne girişine izin verilmeyeceği öğrenildi.
250 OLİMPİK HAVUZU DOLDURUR
Akaryakıt kaçakçılarının, şüpheli işlemleri EPDK ve Maliye’nin fark etmemesi için İstanbul’da farklı bir sunucu kiraladıkları, korsan sunucunun otomasyon verilerini gönderdiği yasal sunucu ile bağlantısının da bulunmadığı belirlendi. Yolsuzluk yapılan akaryakıt miktarının 250 olimpik havuzu dolduracak kadar yüklü olduğu, miktarının ise 20 bin akaryakıt tankerine denk geldiği ifade ediliyor. Kaçakçılar, akaryakıtı silmek için kullandığı programa oyun sitesi süsü vermiş. >> Kocatepe Haber Merkezi

 

YASAL UYARI

Kocatepe Gazetesi’ne ait haberlerin alınıp/kopyalanıp başka yayın organlarında kullanılması halinde yasal yollara başvurulacaktır. Telif hakkı davası açılacaktır. Haberlerin belirli bir kısmını alarak yada başlığını değiştirerek veyahut alt üst edilerek de (gazeteci tabiri ile takla attırıp) alınıp/kopyalanıp başka yayın organlarında kullanılması halinde de yasal yollara başvurulacaktır. Telif hakkı davası açılacaktır.