Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

2010 – Kocatepe Gazetesi

2010 – Kocatepe Gazetesi
2010

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nce yapılan çalışmalar sonucu 2010 yılında çoğunluğu “http://m.kocatepegazetesi.com/”Afyon Tatarlı Tümülüsü”http://m.kocatepegazetesi.com/”ne ait ahşap parçalar olmak üzere 44 eser Türkiye’ye kazandırıldı

Çeşitli ülkelerde bulunan ve Bakanlıkça müzayede-lerde satışları durdurulan, yurt dışında davaları devam eden eserlerin iadesi için de girişimler sürdürülüyor.
Sırbistan ve Karadağ’ın Batrovci Sınır Kapısı’nda ele geçirilen büyük bölümü sikke bin 864 arkeolojik eserin Türkiye’ye iadesinin bu yıl yapılması bekleniyor.
AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, kültür varlığı kaçakçılığını önlemek için Bakanlık ve ilgili kurumlar çok yönlü çalışmalar yapıyor. Müze veya ören yerlerinden çalınan eserin, fotoğraflı envanter bilgileri, Bakanlığa bağlı tüm müze müdürlüklerine, özel müzelere, koleksi-yonerlere gönderiliyor. Bu konuda Bakanlığın web sitesinde de duyurular yapılıyor. Ayrıca yurt dışına çıkışlarının önlenmesi amacıyla fotoğraflı envanter bilgileri ilgili kurumlara gönderilerek tüm gümrük kapıları uyarılıyor.
Yasadışı yollarla yurt dışına götürülen eserler, bulunmaları halinde iadeleriyle ilgili çalışmalar, bilim adamları ve müze müdürlüklerince eserlere ilişkin verilen raporlar doğrultusunda ilgili kurumlarla koordinasyon sağlanarak sürdürülüyor.
Eserlerin iadesinin ikili görüşmeler ve anlaşmalar kapsamında sağlanamaması durumunda, konsolosluklar ve elçilikler aracılığıyla avukatlık firmalarıyla ilişkiye geçilerek hukuki süreç başlatılıyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, yürüttüğü çalışmalar sonucu 2010 yılında, yurt dışındaki Türkiye kökenli 44 eserin iade edilmesini sağladı.
Bir kısmı 1969’da Türkiye’den kaçırılan ve M.Ö. 450 yıllarına tarihlenen “http://m.kocatepegazetesi.com/”Afyon Tatarlı Tümülüsü”http://m.kocatepegazetesi.com/”ne ait ahşap parçalarının Almanya Münih Arkeoloji Müzesi’nde olduğu, Prof. Dr. Peter Ian Kunıholm’un 2005’teki dilekçesinde bildirildi. Bakanlığın girişimleri sonucu Münih Arkeoloji Müzesi’ndeki 38 küçük ahşap parçası ve 4 kalas, 18 Şubat 2010’da Türkiye’ye getirildi.
Tatarlı Tümülüsü’nün mezar odasına ait ahşapların Münih Devlet Arkeoloji Müzesi’nde ve Afyonkarahisar Müze Müdürlüğü’ndeki ahşap parçaların, restore edilerek tekrar ayağa kaldırılması ve 2010 Avrupa Kültür Başkenti etkinlikleri kapsamında sergilenmesi sağlandı. Sergi, “http://m.kocatepegazetesi.com/”Tatarlı Tümülüsü: Renklerin Dönüşü”http://m.kocatepegazetesi.com/” başlığıyla 18 Haziran-26 Eylül tarihlerinde Yapı Kredi Vedat Nedin Tör Müzesi’nde açıldı.
Muğla’nın Datça ilçesi Knidos Antik Kenti’nden 1971 yılında alınarak İngiltere’ye götürülen bir seramik parçası ve bir kaba ait tıpa, Londra Büyükelçiliğine teslim edildi. Klasik döneme tarihlenen eserler, 8 Haziran 2010’da Dışişleri Bakanlığından alınarak Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi Müdürlüğüne teslim edildi.

İadesi sağlanan eserlerin yanı sıra Almanya, Amerika, Bulgaristan, İngiltere, Danimarka, Fransa, İtalya, Rusya, Sırbistan, Ukrayna gibi ülkelerde, Türkiye’ye iade edilmesi amacıyla takip edilen pek çok eser bulunuyor.
Türkiye’nin iadesini istediği eserler ve ülkelerden bazıları şöyle:
“http://m.kocatepegazetesi.com/”Almanya’daki Boğazköy Sfenksi, Bergama-Zeus Sunağı, Aphrodisias-İhtiyar Balıkçı Heykeli, Konya-Beyhekim Camii Mihrabı, Hacı İbrahim Veli Türbesi Sandukası ve Troya eserlerinin Türkiye’ye iadesiyle ilgili çalışmalar 1991’den bu yana ikili girişimler ve toplantılar yoluyla sürdürülüyor.
Almanya Darmstadt Başsavcılığınca el konulan 3 gümüş kase ve 2 küçük tasın ülkemize getirilmesine ilişkin yasal süreç devam ediyor.
Almanya Düsseldorf Havalimanında bir Türk vatandaşının bagajında bulunan gümüş freskin iadesi için gerekli işlemler, Adalet Bakanlığıyla koordineli başlatılmış olup, gelişmeler takip ediliyor.
Danimarka’da David’s Samling Koleksiyonu’nda yer aldığı belirlenen Diyarbakır Müzesi’ne ait Sfenks Figürüni, Akşehir Sedi Mahmut Hayrani Türbesine ait Sanduka, Cizre Ulu Camii’ne ait kapı tokmağı ve Nuruosmaniye Kütüphanesi’ne ait Kuran yapraklarının iadesiyle ilgili girişmler 1991’den bu yana devam ediyor.
Fransa’daki Louvre Müzesi’ndeki Sultan II. Selim Türbesi’ne ait çini panonun iadesi için girişimler sürüyor. İtalya İnterpolü tarafından bir İtalya vatandaşında 1997’de ele geçirilen Lidya Yazıtı ile ilgili gelişmeler izleniyor. Rusya’daki Troya eserlerinin Türkiye’ye iadesiyle ilgili girişimler, 1991’den beri ikili girişimler yoluyla sürdürülüyor. Öte yandan, Türkiye’den Ukrayna’ya giden bir geminin kaptan kabininde 2002’de ele geçirilen M.S. I. ve IV. yüzyıla tarihlenen 4 amphora ile 7 amphora parçasının Anadolu karasularından çıkarılmış olma ihtimalinin yüksek olduğunun belirlenmesi üzerine, eserlerin Türkiye’ye iadesi için gerekli girişimler Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla başlatıldı. (AA)