Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Misafir Kalem
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

2021 YILI MEVLİD-İ NEBİ HAFTASI “Peygamberimiz ve Vefa Toplumu” / Sinan KAZANCI

“Sana yeminle bağlılık sözü verenler gerçekte bu sözü Allah’a vermiş oluyorlar, Allah’ın eli onların elleri üzerindedir. Bu sebeple kim Allah’a verdiği ahdi bozarsa ancak kendi aleyhine bozmuş olur, Allah’a verdiği sözün gereğini yerine getirene ise Allah yakında büyük ödül verecektir.” (Fetih, 48/10)
İnsanlığın karanlık bir çağ yaşadığı, adeta bir kurtarıcıya ihtiyaç duyduğu, kız çocuklarının ve annelerin toplumdan dışlanmışlık duygusuyla feryat ettiği ve zulmün kol gezdiği bir zamanda, 571 Yılı Rebiu’l-Evvel ayının 12. gecesinde âlemlere rahmet olarak gönderilen Peygamber Efendimiz (s.a.s) adeta dünyaya bir ışık gibi doğuyor. Daha onun dünyaya gelmesiyle birlikte yeryüzünde artık hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağının ve birçok şeyin değişeceğinin işaretleri meydana geliyor. İşte böylesi önemli ve mübarek doğumu, bütün İslam ümmeti olarak bizler her yıl hatırlıyor ve bu vesileyle Peygamber Efendimizi (s.a.s) anmaya, anlamaya ve anlatmaya çalışıyor, O’nun bizler için örnek olan mübarek hayatından kendi şahsımıza ve hayatımıza çıkarımlarda bulunmaya gayret ediyoruz. Bu amaçla, inşallah 17 ekim pazar gününü pazartesiye bağlayan geceyi Mevlid Kandili olarak idrak edeceğiz.
Diyanet İşleri Başkanlığımız her yıl mevlid kandilini de içerisine alan haftayı “Mevlid-i Nebi Haftası” olarak kutlamakta ve bu haftayı, âlemlere rahmet Efendimiz’i anmak ve anlamak, O’nun örnek hayatını sahih kaynaklar ve güvenilir ağızlarla toplumumuza tanıtmak amacıyla tüm yurtta çeşitli etkinlikler düzenleyerek değerlendirmektedir. Ayrıca Başkanlığımız bu çalışmaları yaparken Sevgili Peygamberimizin en çok öne çıkan, hassasiyet gösterdiği önemli bir özelliğine dikkat çekmek ve bu amaçla toplumda bir farkındalık oluşturmak gayesiyle belli bir konuyu da gündeme taşımaktadır. Bu itibarla Başkanlığımız 2021 yılı Mevlid-i Nebi Haftası ana temasını “Peygamberimiz ve Vefa Toplumu” olarak belirlemiştir. Dolayısıyla hafta boyunca ülke genelinde gerçekleştirilecek tüm etkinliklerde Hz. Peygamber’in örnekliği çerçevesinde vefa konusuna dikkat çekilecektir.
Hiç kuşkusuz vefa duygusu Hz. Peygamber’in hayatında çok önemli bir yere sahiptir. Çünkü O (s.a.s), “Andolsun, size içinizden öyle bir peygamber gelmiştir ki, sizin sıkıntıya uğramanız ona ağır gelir, size çok düşkündür, müminlere karşı şefkat ve merhamet doludur.” (Tevbe, 9/128) ayeti kerimesinde ifade buyurulduğu üzere, ümmetine ve insanlığa karşı son derece düşkün ve vefalı bir peygamberdi. Zira “Emanete riayet etmeyenin imanı yoktur; ahde vefa göstermeyenin ise dini yoktur.” (İbn Hanbel, III, 134) hadisiyle de Peygamber Efendimiz, vefa duygusuna ne kadar büyük önem verdiğini bizlere ifade buyurmuştur.
Vefa en güzel şekliyle Efendimizin hayatına anlam katan ve bizlere yol gösteren ahlak ilkelerinden bir tanesidir. Vefanın zirvesini teşkil edecek en güzel misalleri Sevgili Peygamberimizin hayatında müşâhede etmekteyiz. O’nun hayatında; sabahlara kadar ibadet etmesi Rabbine vefasını; Hz. Hatice’yi, dostlarını, sütkardeşlerini hatırlaması yakınlarına vefasını; hicret esnasında yanında bulunan emanetleri sahiplerine teslim edilmek üzere Hz. Ali’ye teslim etmesi emanete vefasını; Erkam b. Ebil Erkam’a hicret sonrasında ev hediye etmesi yapılan iyiliklere karşı vefasını bizlere göstermektedir. Bizlere düşen de, tam manasıyla bir vefa peygamberi olan Efendimiz (s.a.s)’i gereği şekilde anmak/anlamak ve O’nun üsve-i hasene olan örnek hayatını kendi hayatımıza yansıtarak, O’na vefa göstermek ve kendisine layık bir ümmet olma gayesini taşımaktır.
Diyanet İşleri Başkanlığının tüm yurtta il ve ilçe müftülükleri marifetiyle gerçekleştireceği birçok etkinlikle birlikte bizler de Afyonkarahisar İl Müftülüğü olarak bu amaçla vatandaşlarımıza yönelik çeşitli etkinlikler gerçekleştirmeyi planlamaktayız. Hafta boyunca gerçekleştirilecek bu etkinliklerle, Peygamber Efendimizi daha iyi tanımak/tanıtmak, hayatımızı O’nunla anlamlandırmak ve O’nun sevgisini canlı tutmak, Peygamberimizin vefaya verdiği önemi gündeme taşımak ve vatandaşlarımızı Peygamber Efendimizin örnek ahlakıyla buluşturmaya çalışmak hedeflenmektedir. Bu kapsamda, İl Müftülüğü olarak planladığımız etkinlikleri şu şekilde sıralayabiliriz:
1- 17 Ekim pazar günü yatsı namazı öncesi Gedik Ahmet Paşa (İmaret) Camii’nde Mevlid Kandili Programı.
2- Bütün camilerimizde haftaya özel Sabah Namazı Buluşmaları.
3- Hafta münasebetiyle yapılmış olan bütün hatimler için Hatim Duası programı.
4- Haftaya özel, TV ve Radyo programları.
5- Sosyal medya programları.
6- KYK Yurtlarındaki üniversiteli gençlere yönelik Mevlid Kandili Programları.
7- Cezaevlerinde bulunan hükümlü/tutuklulara yönelik Mevlid Kandili Programları.
8- Gençlik Koordinatörlüğümüz tarafından gençlere yönelik TDV Kitap Kahvede Yazar Hilal Altındiş’in katılımıyla Okur-Yazar Buluşması, Doç Dr. Yasin Pişkin’in katılımıyla “Hz. Peygamber ve Vefa Toplumu” konulu konferans ve AKÜ Camii’nde gençlere yönelik Mevlid Kandili Programı.
9- Aile ve Dini Rehberlik Büromuz tarafından Mevlevi Camii’nde kadınlara yönelik Mevlid Kandili Programı ve kadınlara yönelik hem yüz yüze hem de çevrimiçi irşat programları.
Bu vesileyle; vatandaşlarımızın, aziz milletimizin ve tüm İslam âleminin Mevlid Kandilini ve Mevlid-i Nebi haftasını tebrik ediyorum. Rabbim bu haftayı Peygamber Efendimizi anmaya, daha iyi anlamaya ve O’nun örnek hayatını yaşantımıza aktarmaya vesile kılsın. Birlik beraberlik içerisinde bu aziz vatanda huzur içerisinde yaşamayı hepimize nasip etsin.

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER