Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

2022 yılı bütçesi 215 milyon TL

İl Özel İdaresi 2022

İl Özel İdaresi 2022 Yılı Performans Planı ve Mali Yılı Bütçesi 215 milyon TL olarak oybirliği ile karara bağlandı. 2022 yılı bütçesi toplamda 222 milyon TL olurken 7 milyon TL’lik kredi borcu ödemesi çıkarıldığında bütçe 215 milyon TL olarak kabul edildi. Başkan Çoban, “Bütçede artış görülse de yapılan işlerde azalma olduğunu kabul etmeliyiz” dedi

 

İl Genel Meclisi (İGM) Kasım ayı toplantılarının 20. ve son birleşimi 20 Kasım 2021 Cumartesi günü öğlen Meclis Toplantı Salonu’nda yapıldı. Toplantı öncesi Erkmen’de bir mekânda meclis üyelerine kahvaltı verildi.
2022 MALİ YILI
BÜTÇESİ OYBİRLİĞİYLE KABUL EDİLDİ
Toplantıda; 2022 Yılı Mali Yılı Afyonkarahisar İl Özel İdaresi bütçesinin Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan geldiği şekliyle kabul edilmesini uygun gören 12 komisyonun aynı yöndeki raporu oybirliğiyle kabul edildi. Oylama öncesi 2022 Yılı Performans Planı ve Mali Yılı Bütçesi mecliste kalem kalem okundu. Meclis Başkanı Burhanettin Çoban, 2022 Mali Yılı bütçesinde 215 milyon TL gider bütçesi oluşturulduğunu, 7 milyon TL bankalara ödenecek ana borç ve faiz gideri olduğunu söyledi. Çoban, “2022 Yılı Gider Bütçemiz 222 milyon TL’dir.” dedi.
ERTÜRK: TALEPLER ÇOK İMKÂNLAR KISITLI
2022 Yılı Performans Planı ve Mali Yılı Bütçe oylaması öncesi söz alan MHP Grup Başkanı Ahmet Zeki Ertürk, 20 gün süreli yoğun bir çalışmayla hazırlanan 2022 Yılı Performans Planı ve Mali Yılı Bütçesinin yapıldığını ifade etti. Ertürk, “2021 yılı programını gerçekleştiren Özel İdaresinin tüm amirlerine ve personele teşekkür ediyorum. 2022 yılı bütçemizi geçen yılki bütçemize göre yaklaşık yüzde 25 oranda bir artışla bağlamış bulunuyoruz. Gönül isterki Afyonumuzun tüm köylerine, beldelerine ve ilçelerine daha iyi hizmetler götürülmesine vesile olabilelim. Ancak dünyada ki ekonomik sıkışıklık göz önüne alındığında ülkemiz de bu ekonomik sıkışmışlıktan elbette ki etkilenmektedir. Bu bağlamda bizim bütçemizde ancak 222 milyon TL ve 215 milyon TL yatırım bütçesi olarak bağlanmış bulunmaktadır. Elbette taleplerimiz çok imkânlarımız kısıtlıdır. Bütçemizin Afyonumuza, ilçelerimize, köylerimize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Bütçemizin gerçekleştirilmesinde emeği geçen komisyon üyelerimize ve tüm meclis üyelerimize teşekkür ediyorum. MHP grubu olarak bütçeye olumlu oy vereceğimizi ifade ediyorum. Hayırlı uğurlu olsun.” diye konuştu.
YAĞCI: MİLLİ EĞİTİM KONUSUNDA
YOL ALAMADIK, İL MÜDÜRÜ DÖNMEDİ
İYİ Parti Grup Başkanı Alper Yağcı, 2022 yılı bütçesinin hayırlı olmasını diledi. Yağcı, “Bütçe hazırlanmasında emek sahibi olan komisyon üyelerimiz başta olmak üzere tüm meclis üyesi arkadaşlarıma, daire müdürlerimize teşekkürlerimizi iletiyoruz. 2022 yılı bütçesi artmasına rağmen yapılacak hizmetlerin azaldığını görüyoruz. Gönül isterki her mecraya hizmetler yapılabilsin. Sadece dünya genelinde değil ülkemizde giden kötü ekonomik gidişattan dolayı bunların tamamı yapılamamaktadır. Buna bütçe hazırlığında da şahit olduk. Kasım ayı toplantılarında birkaç kez dile getirdiğimiz, Meclis Başkanımız Burhanettin Çoban’ın konuyla ilgili 3 yıldır gerekli çalışmaları yaptığımızı ifade etmesinerağmen milli eğitim konusunda bir yol alamadığımızı üzüntüyle söylemek istiyorum. MHP Grubundan Ahmet Zeki Ertürk beyefendinin davet talebine rağmen İl Milli Eğitim Müdürü meclisimize gelerek bilgilendirme yapmadı. Kasım ayı boyunca 20 gün süren toplantı süremizde Milli Eğitim Müdürü bir dönüşte bulunmadı. Bizim meclis olarak sadece bütçenin yüzde 20’nin eğitime aktarmamızdan kaynaklanan bir sonuca varabildik. Bunun yanında küçük bir miktar bakım onarım için ayrıldı. Ama hangi okullara ne yapılacak, hangi okullara çözüm bulunacak, hangi ilçelerde depreme dayanıklı olmayan okulların yerine yeni okullar yapılacak? Bunlarla ilgili hiçbir net bilgi alamadık. Afyonkarahisar’a tek bir çivi çakana her zaman minnettar olduğumuzu hep belirttik. 2022 yılı bütçesinin olduğu kadarıyla bile olsa milletimize hizmet etme noktasında ciddi bir iş ve işlem gördüğünü bildiğimiz için İYİ Parti Grubu olarak 2022 yılı bütçesine evet oyu kullanacağımızı belirtmek istiyorum.” şeklinde konuştu.
NERGİZ: ŞARTLAR ORTADA,
BÜTÇEYE EVET DİYECEĞİZ
CHP Grubu adına konuşan İsmahan Nergiz şu ifadeleri kullandı: “Gönül çok şey söylemek istiyor ama 2022 yılı bütçesini CHP olarak yeterli bulmuyoruz. Yapmak istediğimiz birçok şeyi yapamayacağız. Ülkemizde ki döviz artışından dolayı mevcut ödeneğimiz maalesef eridi. Birlikte sürece yaşarken bakalım ne kadarını yapabileceğiz? Bizde bütçeye evet diyeceğiz çünkü şartlar ortadadır. Şimdiden hepimize 2022 yılı bütçesi hayırlı olsun.”
ORHAN: TÜRK MİLLETİ SIKINTIYI FERASETİYLE AŞACAK GÜÇTEDİR
İGM Dinar Üyesi Murat Orhan, geçen yıla göre maliyetlerin büyük ölçüde artışı dolayısıyla Türkiye’de yapılacak hizmetlerin sıkıntılı olduğunu ifade etti. Orhan şunları söyledi: “Uzun yıllardan beri süre gelen Türkiye’nin yapısal reformlarla beraber üretim seferberliği şeklinde kendi kendini idare edebilen bir şekle dönüşmesi gerekirken piyasa şartları ve maliyetler dikkate alınmadan yapılan yanlışlar bugün ülkemizi daha büyük bir dar boğaza sokmuştur. Türk Milleti bunu ferasetiyle aşabilecek güçtedir. Meclisimizin kıt kanaat imkânlar içerisinde yaptığı 2022 yılı bütçesinin Afyonkarahisarımızın tamamına hayırlı olmasını diliyorum.”
ÇOBAN: BÜTÇE ARTSADA
YAPILAN İŞLERDE AZALMA OLDU
İGM Başkanı Burhanettin Çoban yaptığı konuşmada, 2021 yılı bütçesinin banka ödemeleri dâhil 175 milyon TL olduğunu söyledi. Çoban şunları kaydetti: “2021 yılı için sonra ek bütçe yaptık. 175 milyon TL 201 milyon TL’ye çıktı. Şimdi 222 milyon TL’dir. Her ne kadar 21 milyon TL’lik bir artış gözükse de yapılacak işlerin geçmiş yıllara göre azaldığıda doğrudur. Bunu açıkça söylemek gerekir. Özel İdare’nin en büyük hizmeti su, kanalizasyon ve yoldur. Gerek su, kanalizasyon hizmetleri, gerek sondaj hizmetleri, borular, yol, asfalt dediğimiz bitüm ya da sathi asfaltta kullandığımız emisyon tamamen dövize ve petrol fiyatlarına bağlıdır. Bu nedenle maalesef geçen yıla göre bu yıl petrol fiyatları dolar olarak arttı. Geçen yıl 40 dolarken şimdi 80 doları geçmiştir. Son baktığımda rakam 78 dolardı. Uzun bir zamandır yaklaşık 2 aydır bu rakam 85-86 dolar civarında gidiyordu. Geçen yıl asfalt için kullandığımız bitümün ortalaması Nisan ayında asfaltlama sezonuna başladığımızda 950 TL idi. Şu anda bir bitüm 5 bin 500 TL’dir. Yaklaşık 5,5 kat bir artış var. Geçen yılın bütün ortalaması da yaklaşık bin 600 TL civarındaydı. Böyle olunca bütçe yüzde 11’lik bir artış gösterse de yapılan işlerde bir takım azalma olduğu doğrudur. Bu durum biraz dünya petrol fiyatlarına bağlı birazda ülkemizdeki döviz artışına bağlı olarak artmaktadır. İnşallah yıl içerisinde KÖYDES’ten gelen paraların artmasını ümit ediyoruz. Bunun yanı sıra Genel Sekreterimiz Murat Toy ve bizlerde farklı gelir arayışlarına bakıyoruz. Bu gelirlerle birlikte ek bir bütçe yapılması tekrar gündeme gelebilir diye temenni ediyoruz.”
“TÜRKİYE’DE ARTVİN VE AFYON
BAKANLIK KARARINA DİRENDİ”
Milli Eğitim yatırımları konusuna değinen Çoban sözlerini şöyle sürdürdü: “Milli Eğitimle ilgili şunları söylemek istiyorum. Bilindiği üzere ülkemizin çok önemli bir kısmı deprem bölgesidir. Meclis toplantımızda sorulan bir soruya cevap verirken ifade etmiştim. Ülkemizde deprem olan yerlerde olduğu gibi ilimizdeki okul binalarında bir takım risk analizleri yapılıyor. Bunların içerisinde güçlendirilmesi gerekenler güçlendiriliyor, yıkılması gerekenlerde yıkılıyor. Şimdiye kadar 60 ile yüz arasında okul binası ya güçlendirildi ya da yıkılıp yeniden yapıldı. İl merkezindeki Atatürk İlkokulu bunlardan biridir. Şemsettin Karahisari Orta Okulu da yeniden yapılacak okullar dâhilindedir. Milli Eğitim Bakanlığı 2020 yılı başında bir karar almış. Her ne kadar İl Özel İdarelerince yeni okul yapımı programa alsalarda bunları kanunen onaylayacak merci biziz. Bunları onaylamıyalım, güçlendirilmesi gereken veya yeniden yıkılıp yapılması gereken okullara bunları harcayalım diye karar almışlar. Biz 2020 yılında direndik. Türkiye’de sadece Artvin ve Afyonkarahisar bu şekilde Milli Eğitim programına uymayıp kendi programını uygulayan il halini almıştır. Konu daha yüksek makamlara iletilmiş. Bu yüksek makamlarda sözkonusu binaların güçlendirilmesi ve yeniden yapılması yönünde bir karar vermişler.”
ERTÜRK YAPILACAK OKUL
YAPTIRIMLARINI AÇIKLADI
Eğitim Komisyonu Üyesi Ferda Ertürk yaptığı açıklamada, Milli Eğitim Müdürlüğünün 2022 yılı yatırım programına aldığı okul isimlerini bildirdi. Ertürk, “Doğlat köyünde spor salonu yapımı, Çobanlar ilçesi Kocaöz beldesinde 8 derslikli okul yapımı, Emirdağ ilçesinde çok amaçlı salon yapımı, Dazkırı ilçe merkezinde 12 derslikli ilkokul yapımı, il merkezinde Büyükkalecik İlkokulu yapımı, il merkezinde Osman Attila 24 derslikli okul yapımıdır ve bunlar yık yap şeklindeki yatırımlardır. Yine Çobanlar ilçemizde 8 derslikli yık yap projesi hayata geçirilecektir. Merkezde Susuz beldesinde 8 derslikli ilkokul, merkezde hayırsever Kocaşaban Sucukları tarafından yaptırılan okulun su basması durumundan kaynaklanan çevre düzenlemesinin yapılması gündemdedir.” dedi.
TOY: ÖZEL İDARE MALLARI BİRİLERİNE PEŞKEŞ ÇEKİLMİYOR
İl Özel İdare Genel Sekreteri Murat Toy, 2022 yılı bütçesinin hayırlara vesile olmasını dileyerek, dünyada ve Türkiye’de ekonomik daralmadan dolayı pandemi nedeniyle mal ve hizmet fiyatlarında önemli oranda artış olduğunu söyledi. Toy, “Tüm bu nedenlerden dolayı kurum olarak yatırım bütçesine ayırdığımız pay geçmiş yıllara göre biraz daha azaldı. Ama geçtiğimiz 3 yılın ortalamasına bakacak olursak 2022 yılı bütçemizi önemli oranda artırdık. Bu artışla atıl kaynaklarımızın değerlendirilerek gelir bütçemizin arttırıması, İller Bankasından, diğer kaynaklardan gelirimizi artırmaya yönelik çalışmalarımız devam ediyor. İnşallah 2022 yılında da atıl durumda olan taşınmazların satışı, kiralanması başka şekilde değerlendirilmesi konusunda çalışmalarımız devam edecek. Bu konuda meclisimizden destek bekliyoruz. Özel İdarenin malları birilerine peşkeş çekiliyor, satılıyor şeklinde bir algı oluşmasın. Tamamen köylerimizde atıl durumda bulunan, bekleyen taşınmazların hem kırsal kesimde yaşayan insanlarımızın ihtiyaçlarını karşılamak hem de gelir bütçemize katkı anlamında bir değerlendirme çalışmasıdır. Geçmişte bu konu meclisimize geldi. Satış işlemleri devam edenler var. Gelecek günlerde de özellikle Emirdağ’da köylerimizdeki taşınmazları değerlendirerek ekonomimize kazandıracağız.” diye konuştu.
ÇALIŞKAN: 2022 BÜTÇESİ 215 MİLYON TL
Toplantıda 2022 yılı bütçe çalışmasına yönelik son konuşmayı Plan Bütçe Komisyonu Başkanı Şener Çalışkan yaptı. Yeni bütçenin hayırlı olmasını dileyen Çalışkan sözlerine şöyle devam etti: “Yaklaşık 2 yıldır tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgınına rağmen hamd olsun ki yüce devletimiz vatandaşlarımıza hizmette hız kesmeden yola devam etmektedir. Bizlerde bu amaçla hemşehrilerimize hizmet düstüruyla Kasım ayı başından bu yana 2022 yılı yatırım bütçesini oluşturmak amacıyla tüm meclis üyesi arkadaşlarımızla birlikte birim müdürlerimiz, Plan Bütçe Komisyon üyelerimizle birlikte hummalı bir çalışmanın sonuna erişmiş bulunuyoruz. Yatırım bütçesi anlamında ana hatlarıyla bahsetmek gerekirse 2021 yılında yaklaşık 175 milyon TL olup kredi borç ödemesi haricinde 168 milyon TL bütçe hazırlanırken bütçemiz bu yıl için 222 milyon TL’dir. 7 milyon TL’lik kredi borcu geri ödemesini çıkardığımızda bütçemiz 215 milyon TL olarak planlamıştır.”
“2022 YILI BÜTÇESİ ÂMÂSIZ
FAKATSIZ ALKIŞLANMALI”
2022 yılı bütçesini kısa başlıklarla anlatan Çalışkan şöyle konuştu: “Bütçeyi hazırlarken komisyon üyesi arkadaşlarımızla birlikte öncelikle İlçe Özel İdare Müdürlüklerimizin maliyet artışlarından en az etkilenmesi amacıyla Özel İdare Müdürlüklerimize ayrılan payların arttırılması yönünde bir çalışma yürüttük. Geçen yıl Milli Eğitime ayrılan yüzde 20’lik pay 33 milyon 735 bin TL iken bu yıl yaklaşık 3,5 milyon TL’lik artışla 37 milyon düzeyine erişti. Yol Müdürlüğü için 15 milyon 825 bin TL olan ödenek 24 milyon 525 bin TL’ye ana hizmet kalemlerimizten olan Su Kanal Hizmetleri Müdürlüğümüze 2022 yılı için 8,5 milyon TL’den yaklaşık 1 milyon TL artışla 9,5 milyon düzeyine erişti. Makine İkmal Müdürlüğümüzün özellikle yağ ve akaryakıt alımlarındaki maliyet artışlarından dolayı 11 milyon 441 bin TL olan ödeneği yaklaşık olarak yekunde 19 milyon 722 bin TL olarak arttırıldı. İlçelerimizde meclis üyelerimizin hizmet anlamında elini güçlendirmesi için tarımsal hizmetler için ayrılan ödenekler ilçe ölçeğine göre 60 ile 90 bin TL arasında, gençlik ve spor ödeneğimiz 10 ile 15 bin TL arasında ilçe büyüklüğüne göre ilçelerimize pay edildi. Okul bakım onarımları için yaklaşık 9 milyon TL bir ödenek, beton parke yapımı için 2 milyon TL, halı saha çok amaçlı salon kalemi altında da yaklaşık 5 milyon TL bir ödenek ilçelerimize pay edildi. Rakamlardan da anlaşılacağı üzere sitemkâr yorumlar olsa da bence âmâsız, fakatsız bu bütçeyi alkışlamamız lazımdır. Bütçeyi biz hazırladığımız için değil dünyayı etkisi altına alan, Covid-19 salgınına rağmen böyle güçlü bir devlet Afyonkarahisar İl Özel İdaresi olarak yine vatandaşına hizmet ediyor. Allah gayretimizi artırsın. Allah devletimizi ebediyyen payidar kılsın.”
2022 yılı bütçe hazırlık çalışmaları hatırası olarak meclis üyelerine tesbih hediye edildi. >> Burcu AYDIN’ın Haberi

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti