Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

2024 Belediye Başkan Adayları Ne Zaman Açıklanacak?

Yerel Seçimler için siyasi partilerde başvuru süreci başladı.

Yerel Seçimler için siyasi

2024 belediye başkan adayları ne zaman açıklanacak

2024 yılının Mart ayında yapılacak olan Yerel Seçimler için siyasi partilerde başvuru süreci başladı.

AK Parti ve MHP’de durum

31 Mart 2024 tarihinde gerçekleştirilecek mahalli idareler seçimlerinde aday adayı olacak kişiler AK Parti ve MHP’de  başvurularını teşkilat yönetimlerine teslim ediyorlar. AK Parti’de aday adaylığı başvurularının sona ermesiyle gözler temayül yoklamasına çevrilecek.

AK Parti’de 26 Kasım’da çevrim içi yapılacak temayül yoklamasında 150 bin teşkilat mensubunun görüşleri dikkate alınacak.

AK PARTİ BELEDİYE BAŞKAN ADAYLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, adayların açıklanacağı tarihi şu sözlerle duyurmuştu: “Bir defa 1 Aralık belediye başkan adayı olmak isteyen ve görevden bu nedenle ayrılması gereken memurların istifaları için son tarih. Memurların durumunu da görelim. Onların durumu da netleştikten sonra Aralık ayının ortalarına doğru artık adaylarımızı peyderpey açıklamaya inşallah başlarız.”

AK PARTİ BELEDİYE BAŞKAN ADAY ADAYLIK BAŞVURU ÜCRETİ NE KADAR?

AK Parti’de 31 Mart yerel seçimlerine ilişkin aday adaylığı süreci başlıyor. Büyükşehir belediye başkanlığı için 50 bin TL, İl belediye başkanlığı için 30 bin, ilçe belediye başkanlığı için 20 bin TL bağış alınacak.

CHP’de durum

CHP Genel Merkezi’nin genelgesine göre büyükşehir, il, ilçe belediye başkanlıkları ile belediye meclis üyeliliğine adaylığı için başvurular 28 Kasım’da sona erecek. Yasa gereği görevlerinden istifa etmesi gereken kamu görevlileri en son 1 Aralık’ta görevlerinden ayrılmak zorunda. Aday olmak isteyen örgüt yöneticileri 2 Aralık’a kadar mevcut görevlerinden istifa edecek, 5 Aralık’a kadar adaylık başvurusunda bulunabilecek. CHP’de belediye başkanlığı ve belediye meclis üyeliği adaylığı başvuru ücretleri de belirlendi.

Başvuru ücreti, başvuru yapılan yerin nüfus büyüklüğüne göre kademeli olarak belirlendi. En yüksek ücreti 50 bin lira ile büyükşehir belediye başkan adayları ödeyecek. Bu ücret, nüfusu 500 binin üzerindeki il ve ilçelerin belediye başkan adayları için 30 bin lira, nüfusu 5 binin altındaki beldelerin belediye başkan adayları için ise 3 bin lira olarak belirlendi. Belediye Meclisi Üyesi adaylarından ise yine başvurdukları yerin nüfusuna göre bin ile 10 bin lira arasında başvuru ücreti alınacak. Kadın ve genç kontenjanından başvuranlar, belirlenen ücretin yarısını ödeyecek. Engelliler ve gazilerden ise ücret alınmayacak.

İYİ Parti’de durum
İYİ Parti’de 31 Mart 2024 Mahallî İdareler Seçimlerine yönelik aday adaylığı başvuruları 20 Kasım Pazartesi – 22 Aralık Cuma tarihleri arasında yapılabilecek. Bu kapsamda; Parti teşkilatlarında yönetici olarak görev alan parti mensupları, 1 Aralık tarihine kadar istifalarını resmî bir biçimde İYİ Parti yönetimine vermeleri gerekiyor.