Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Agah Bıyıkoğlu

25.UEFA PRO LİSANS ANTRENÖR SEMİNERİ ON-LİNE YAPILIYOR

Bu yazıyı yazarken bir taraftan da dışarıya bakıyorum pencereden.. Sabahın erken saatlerinde başlayan kar hızını artırdı iyice… Hıdırlık günlerdir bembeyaz.. Örnekevler Anadolu Lisesi’nin bahçesi beyaz bir sessizlik içinde, sokaklar caddeler tenha, düşmemek için kısa adımlarla yürüyen birkaç kişi bu beyaz karanlığı deliyor… Ağaçlar, çatılar kar yüklü… Sokak aralarındaki, yol kenarlarındaki araçların plakaları da görünmez oldu kardan…
Merhum Yahya Kemal Beyatlı’nın “KAR MUSİKİLERİ” geliyor dilimin ucuna :
“Bin yıldan uzun bir gecenin bestesidir bu./Bin yıl sürecek zannedilen kar sesidir bu.
Zihnim bu şehirden, bu devirden çok uzakta,/Tanbûri Cemil Bey çalıyor eski plâkta.
Sandım ki uzaklaştı yağan kar ve karanlık,/Uykumda bütün bir gece Körfez’deyim artık”
Yetmedi, ünlü “Elhân-ı Şitâ” (Kış Şarkısı) da eşlik etti zaman zaman..
Bu kar kış arasında TFF-TÜFAD işbirliğinde düzenlenen ve pandemi nedeniyle on-line olarak yapılan 25. UEFA Pro Lisans Semineri videolarını izliyorum… İlk videoda, TÜFAD başkanımız Sayın İsmail Dilber Seminerin amaçlarını anlatıyor ve katılımcılar başarılar diliyor.. İkinci videoda da aynı dilek ve temennileri paylaşıyor Futbol Gelişim Direktörü Sayın Oğuz Çetin.. Üçüncü videoda Dr Erden Or “Medya ve Antrenör” konusunda uzman görüşlerini aktarıyor.. Özgün mesajlar ve etkili bir anlatım var.. dördüncü videoda “EURO 2020 Taktiksel Analiz” başlığını taşıyor.. 2020 Avrupa şampiyonasından derlenmiş kısa maç görüntülerini ve buralardaki taktik davranışları izliyoruz.. Beşinci video “Teknik Direktörlük Felsefesi” konusunda.. Üzerinde uzun yıllardır kafa patlattığım bir bir konu.. Video Ünlü Hollandalı futbolcu John Cyruyff’un hemen her antrenörün bildiği, “Futbol basit bir oyundur; ama en zor şey futbolu basit oynamaktır. Sözleriyle başlıyor ve “Bunu zorlaştıran kimler” sorusunun cevabı aranıyor.. Oldum olası tutmadığım bir söz bu.. Ya tercüme hatası var ya da iyice durulmamış üstünde.. Basit filan bir oyun değildir futbol; kompleks ve bileşik bir oyundur sanattır futbol.. Neden mi ? O zaman yapısına bir bakalım futbolun.. Yürüyüşler, düşük –orta tempoda koşular, sprintler, âni duruşlar, âni dönüşler, topla yapılan hareketler, çalım dripling şut, ver-kaçlar, yön değiştirmeler uzun, kısa paslar, kaf vuruşları, yüksek şiddette hareketler, iletişim, karar verme hızlı düşünme, taktikler, sistemler…
Elit futbolcular 8,5 -13,5 km. mesafe koşuyorlar bir maçta.. 4-6 saniyede bir 1000-1400 adet kısa süreli aksiyon var. Bu işleri yapmak için de güçlü bir dayanıklılık gerekiyor… Bunlara zihinsel eylemlerin hepsini katmadık daha.. Hakemleri de saymadık…
Aynı videoda: “Teknik direktör, oyuncularının oyun sanatlarını geliştirmek için devamlı yeni olanaklar sunmalıdır, çünkü futbol oyununda yaratıcılık, düşünce zenginliğine sahip olmayı gerektirir. Teknik direktör oyuncularıyla sürekli etkileşim içerisinde olmak aynı zamanda kendi kişiliği ve düşünme tarzını da oyuncularına yansıtmalıdır.
Teknik direktör, sürekli olarak oyuncularının oyundan zevk almalarını için çaba göstermelidir” deniyor… Bu satırlar bile futbolun “basit bir oyun” olmadığını gösteriyor.
Semineri 6, ve 7. Videoları “Zihinsel Dayanıklılık” üzerine.. Videoda “Günümüz sporunda farkı yaratan artık fiziksel performans ya da malzeme değil” yargısı derinliğine inceleniyor. Yaklaşık üç saatlik iki videoda anlatılıyor bu konu grafikler ve şekiller eşliğinde.. Prof Dr Gökçe Erturan sunuyor..
Yıllarda pek revaçta olan bu konu enine boyuna anlatılıyor: ancak bunları amatör takımlarda hatta birçok profesyonel takımda uygulama olanağı henüz yok.. Çünkü dijital aletler, elektronik malzeme gerek.. Buralardan elde edilen bilgilerle her antrenör kendine göre bir gözlem metoduyla çalışmalarına yeni yollar çizebilir..
9. video, Prof Dr Utku Alemdaroğlu’na ait. “Yüksek Şiddetli Dayanıklılık” Bu konuyu işleyen Sayın Alemdaroğlu, bugüne kadar doğru bilinen yanlışların üzerini çiziyor..” 2000 yılından bugüne maçlarda koşulan mesafe artmıyor; ama bu süreçteki hareketlerin hızı ve çeşitliliği şiddeti inanılmaz artmıştır. Uzun süreli dayanıklılık antrenmanı yok. Kısa süreli yüksek şiddetli antrenmanları geliştiriyoruz“ diyor Sayın Alemderoğlu.. Bu görüşü savunan antrenörler ve sporbilimciler daha önce da vardı ve ben bunlar katılıyordum…
10. videoda Prof Dr Yusuf Köklü, son yılların gözde antrenman uygulamalarından “Dar Alan Oyunları“ üzerine bilimsel görüşlerini aktarıyor; bu çalışmaların avantaj ve dezavantajlarını anlatıyor.
Son videolar da Diyetisyen Şengül Talak’a ait.. “Sporcu beslenmesi” üzerine hayli ilginç ve sık sık başvurulması gerekli bilgiler içeriyor….
Bu videoları bir kez izlemek yetmiyor notlar almak, yan bilgilerle pekiştirmek gerekiyor.. Ayrıca kaydedip ihtiyaç olunca tekrar “bakmak da iyi olur” diye düşünüyorum..

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti