Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“3 ayda tasarruf sayesinde 24 milyon borç ödedik”

Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet
“3 ayda tasarruf sayesinde 24 milyon borç ödedik”

Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek görevdeki ilk 100 gününü Belediye Başkan Yardımcıları Murat Öner, Süleyman Karakuş, bazı birim müdürleri ve AK Parti İl Başkanı Hüseyin Sezen’le birlikte basına değerlendirdi. Zeybek basın mensuplarının sorularını da yanıtladı. Belediye kaynaklarını en iyi şekilde kullanmaya özen gösterdiklerini belirten Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, “Hiçbir gayrimenkul satmadan tasarruf tedbirleri sayesinde 100 gün içinde 5 milyon TL banka borcu, 19 milyon TL müteahhit borcu ödedik.” dedi.
“BAZI İHALELERİ
İPTAL ETTİK”
Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, iptal edilen ihale ve genel anlamda borç olup olmadığı sorusuna Belediye’nin kısmı borçlanması olduğunu, müteahhitlere borç bulunduğu cevabını verdi. Göreve başladığında Park Bahçeler Müdürlüğü’nce Çim Biçme İhalesi yapıldığını dile getiren Zeybek, “Biz göreve geldiğimizde Çim Biçme İhalesi yapılmıştı. Oturup istişare ettik. İhaleyi Urfa’lı bir firma almış. Bu ihaleyi kabul edersek yarın aylık 500 liraya çalışacak doğu ve güneydoğu kökenli vatandaşlarımızı getirir. Sonrasında da millet bize diye lanet okumaya başlar. Bu nedenle bunu iptal edelim dedim. İŞ-KUR aracılığıyla yapılan projeler neticesinde çim biçme işini Afyonlu hemşehrilerimizi götürmeye gayret sarf ediyoruz” dedi.
“KONAK RESTORE İŞİ DE İPTAL”
Bir konak restorasyon işi olduğunu belirten Zeybek, “Bu konak restorasyon işi eski rakamla 1 trilyon 400 milyon TL’ye ihale olmuş, bu ihaleyi de onaylamadık. O müteahhiti bir araştıralım dedikten sonra ‘Yanlış hesaplamalar olmuş denildi. Yeniden ihaleye çıkıldı. Yeni ihalede 1 trilyon 400 milyon liraya giden iş 1 trilyon 128 milyon liraya düştü. İnşallah onu da iptal edeceğiz. Bu işi 800 veya 900 milyona mal etmeyi düşünüyoruz.” diye konuştu.
TELEFERİK İŞİ
YENİDEN İHALE EDİLECEK
Teleferik Projesinin durumu ile ilgili sorulan soruyu cevaplandıran Zeybek, “Yap-işlet-devret modeliyle teleferik projesinin ihalesi bizden önce yapılmış. İhaleyi alan firma ile biz Ankara’da görüştük. Yabancı kaynaklı maddi imkânın hazır olduğunu yerel seçim sonrası hemen işe başlayabileceklerini ifade ettiler. Ama ne hikmetse bir türlü başlayamadılar. 31 Mayıs 2019 tarihi itibariyle ihale süreci bitti. Yasal prosedür başlatıldı. Yakmış olduğu teminat Belediyemize irat kaydedildi. İşi yapacak çok firma var. Yeniden ihaleye çıkılacak. Bursalı bir firma hazır durumdadır. Geçen gün İhsan Beşer geldi. Hızlı Tren Projesi yapan şimdi de Teleferik ve Hafif Raylı Sistem projelerine talip olduklarını, dış kaynaklı kredinin de hazır olduğunu ifade ettiler. İhaleye çıktığımızda ihale kimde kalırsa o alacak. Objektif şekilde herkesin gözü önünde ihale yapacağız. Afyonumuza hayırlı bir şeyler kazandırmak istiyoruz.” şeklinde konuştu.
“KİMSENİN EKMEĞİYLE OYNAMADIK”
Belediye personeli arasında görev değişiklerinin devam edip etmeyeceğini sorulması üzerine insanın olduğu yerde hareket olduğunu hiç kimseye karşı ön yargısı bulunmadığını söyleyen Zeybek şöyle konuştu: “Hani derler ya ‘Tebdili mekânda ferahlık vardır’ diye. Biz tebdili mekân yapıyoruz. Yoksa kimsenin ekmeğiyle oynadığımız yoktur.” ifadelerini kullandı.
“CUMHURBAŞKANINDAN
ONAY BEKLENİYOR”
Askeri havaalanının sivil uçuşlara açılmasıyla alakalı ilgili ve yetkili çevrelerin Afyon’a geldiklerinde bu konunun görüşüldüğünü hatırlatan Zeybek şöyle konuştu:
“Sivil uçuşlara açılması konusu görüşüldü. Hatırlanacağı üzere AK Parti’nin ilk kurulduğu dönemlerde Sait Açba TBMM’de Plan Bütçe Komisyon Başkanı idi. O dönem Başbakan askeri havaalanına iniş yaptığında karşılamaya milletvekillerini dahi içeriye almazlardı. Böyle bir dönem sonunda AK Parti İl Başkanı iken Devlet Hastanesi yapımı için biz Kanlıca Mahallesi’ndeki yeri TOKİ’den çok talep ettik. Çünkü zemini çok sağlamdı. Kaya üzerine oturduğundan gerekirse 10-15 katlı bile yapılabilirdi. Maalesef alan askeriyenin olduğundan bir türlü alamadık. O dönemin Genel Kurmay Başkanı hemşehrimiz olmasına rağmen bir türlü bu alanı alamadık. Askeriyeden bazı şeyleri almak çok zordur. Ama bu vesile ile basının huzurunda Milli Savunma Bakanımız, Kuvvet Komutanlarımıza ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Askeri havaalanının sivil uçuşlara açılmasıyla alakalı Bakanımız ve Milletvekillerimizce talepte bulunuldu. Kendileri çok olumlu yaklaşıp bunun olabileceğini söylediler. Bu işin takipçisi olan milletvekillerimize bir görev verildi. İnşallah Cumhurbaşkanımızdan okey aldığı zaman askeri havaalanı sivil uçuşlara açılacak.”
“İŞLETMELERİN GELECEKLERİ
YER GÖRÜLECEK”
Ekip anlamında Belediye’de yeni gelirler elde etmek için çalıştıklarını dile getiren Zeybek, “AFBEL Oteli şu anda özelleştirmeyi düşünmüyoruz. Kar amacımız yok en azından Belediye’ye yük olmadan işletmelerin maliyetlerini kurtarması yönünde çalışmamız var. Sağ olsun Yüntaş A.Ş Genel Müdürü Selim Arıcı bu işlerle ilgilenmektedir. İşletmelerin nereden nereye geleceğini hep birlikte göreceğiz. Ama inşallah Afyonumuza daha nezih ortamları ilerleyen günlerde kazandıracağız.” ifadelerine yer verdi.
“TASARRUFA DEVAM.
YOL İŞGALLERİNE İZİN YOK”
Tasarruf tedbirleri ile gündeme geldiği hatırlatılan ve bu noktadaki görüşleri sorulan Zeybek şöyle konuştu:
“İşin açıkçası bankalarda paranın bekletilmesine karşıyım. Çünkü atıl para bizim hiçbir işimize yaramaz. Bekleyen paranın bir an önce yatırıma dönüştürecek hizmete çevirmek gerektiğini düşünüyorum. İnşallah düzlüğe çıkana kadar tasarruf tedbirlerine devam edeceğiz. Hiçbir gayrimenkul satmadan tasarruf tedbirleri sayesinde 100 gün içinde 5 milyon TL banka borcu, 19 milyon TL müteahhit borcu ödedik. Yol işgalleriyle ilgili olarak önümüzdeki günlerde Zabıta birimlerimizle beraber gerekenleri yapacağız. Vatandaşlarımız da yolda kaldırımlarda yürüyememekten şikâyetçi. İşin açığı zorla bir iş olmuyor. Ama esnafımızın anlayışlı olması lazımdır. Dükkânda kaç çeşit malzeme varsa kaldırıma yığılıyor. İyi de kardeşim bu alan yani kaldırım ammenin hizmetinde bir alandır. Buna müsaade etmeyeceğiz.”
“KUL HAKKINA RİAYET EDİLECEK”
Belediye tarafından ihalesi yapılan bazı büfelerin ve işletmelerin olduğunu belirten Zeybek, “İhalede 20 metre yer aldığını gördüğümüz kişilerin 200 metre yer kapattıklarını gözlemliyoruz. Bu durumunda önüne geçeceğiz. Kimse kusura bakmasın. Aksi takdirde 20 metrelik alanı 200 metre olarak kullanan kirasını ona göre ödeyecek. Yani ne kadar ekmek o kadar köfte olacak. Kul hakkına, garip gurebanın hakkına riayet edeceğiz.” dedi.
“ÜCRETSİZ OTOPARK KARTI
 İPTAL SAYISI 500’Ü GEÇER”
Göreve başladığı ilk günlerde ücretsiz otopark kartlarını iptal ettiği hatırlatılan Zeybek’e bu kapsamda hangi grupların olduğu soruldu. Zeybek soruyu şu şekilde yanıtladı:
“Bu kapsamda basın var. Belediye çalışanları var. Belediye Meclis Üyeleri var. İl Genel Meclisi Üyeleri var. Cumhuriyet Savcıları var. Maliye çalışanları var. Belediye Başkanları var. İşin açığı Afyonkarahisar Belediye Başkanı olarak ben kendim ödüyorsam diğer Belediye Başkanları da ödeyecek dedim. Tam sayıyı almadım ama bu şekilde yaklaşık sayısı 500’ü geçen ücretsiz otopark kartı iptal edildi.”
“ZEYBEK VAATLERİNDE ÖNDE İLERLİYOR”
Toplantı sonunda AK Parti İl Başkanı Hüseyin Sezen, yüz günlük icraatlarını ana hatlarıyla anlatan Belediye Başkanı Mehmet Zeybek’e Afyon halkı adına teşekkür etti. AK Parti olarak yerel seçim öncesi tüm Belediye Başkan adaylarının vaatlerini, projelerini kayıt altına aldıklarını söyleyen Sezen, “AK Parti Genel Merkez Yerel Yönetimler Başkanlığı olarak bunlar hem genel merkezimiz tarafından, hem İl Başkanlığımız tarafından il, ilçe, belde olarak tüm Belediye Başkanlarımızın vaatleri takip ve kayıt altındadır. Afyonkarahisar Belediyemiz açısından bakılırsa hamd olsun Mehmet Zeybek Başkanımız vaat ettiği projeler içerisinde şu anda önde gidiyor. Ekip çalışması, merkezi hükümetle Afyonkarahisar adına hizmetlerimize devam ediyoruz. Tevazu, samimiyet ve gayretle Sayın Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde son yerel seçimlerde yola çıktık. Mehmet Zeybek’de ‘Ben Afyonkarahisar’ın Belediye Başkanı olacağım bu şehri birlikte yöneteceğiz’ dedi. Teşkilatımız, sivil toplum kuruluşları, basın ve halkla her daim istişare halindeyiz” dedi. >> Burcu AYDIN’ın Haberi