Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

3 Ayların Başlangıcı Ne Zaman 2024?

Üç aylar veya Mübarek üç aylar yaklaşıyor, peki 3 aylarin başlangici ne zaman 2024 yılında hangi günler Recep, Şaban ve Ramazan aylarının başlangıcı olacak?

Üç aylar veya Mübarek

Hicri takvimdeki Üç aylar veya Mübarek üç aylar, İslam dini için mukaddes aylardır. Recep, Şaban ve Ramazan ayları olarak ifade edilen üç aylar faziletli sayılır. Üç aylarda ibadetler artırılırken günahtan sakınılır ve en nihayetinde Ramazan ayı hazırlıkları yapılır. Üç aylar veya Mübarek üç aylar yaklaşıyor, peki 3 aylarin başlangici ne zaman 2024 yılında hangi günler Recep, Şaban ve Ramazan aylarının başlangıcı olacak?

3 AYLARIN BAŞLANGICI NE ZAMAN 2024?

3 aylarin başlangici ne zaman 2024 yılının ilk günlerinden itibaren merak ediliyor. Üç aylar ne zaman başlayacak sorusuna yanıt aranıyor. Yeni yılla birlikte üç aylar yani Recep, Şaban ve Ramazan ayları başlangıç tarihleri merak ediliyor. Bu noktada Haram Aylar arasında bulunan Recep ayı ne zaman başlayacak sorusunun yanıtı ise en çok merak edilenlerden biri. Öncelikle üç aylar neye göre başlıyor sorusunun yanıtı net, zira üç aylar Hicri Recep ayının başlaması ile başlıyor.

Bu kapsamda Diyanet İşleri Başkanlığı Dini Günler Takvimi, 2024 yılına dair Receb Ayı başlangıç tarihini açıkladı. Recep ayı başlangıç tarihi 12 Ocak 2024 Cuma günü olarak belirtildi. 12 Ocak’ta başlayacak olan Haram Aylar arasındaki Recep ayı ile birlikte üç aylar da başlamış olacak. Recep Ayı fazileti ile bilinir.

Bakara süresinde “…Şüphesiz Allah, çok tevbe eden ve çok temizlenenleri sever” denir ve şöyle devam edilir: “Bizlere şu fânî ömrümüzde bir kez daha üç aylara erişebilmeyi nasîb eden sonsuz rahmet ve merhamet sahibi Cenâb-ı Hakk’a nihâyetsiz hamd ü senâlar olsun.”

Rasûl-i Ekrem Efendimiz, “Receb Allah’ın ayı, Şaban benim, Ramazan ümmetimin ayıdır.” diye buyurarak üç ayların kıymetli bir hazine olduğunu ifade buyurmuşlardır.

“HATA EDENLERİN EN HAYIRLISI TEVBE EDENLERDİR.”

İnsanlar hata yapar, günah işler. Düşen görev ise herkes için yanlışa yüz çevirmek ve Hakk’a ilticâ etmektir. Pişmanlığın itiraf edilmesi değil, kalp ve beden ile temizlenmesi için gayret göstermek gerekir. Peygamber Efendimiz -sallâllâhu aleyhi ve sellem, “Her insan hata eder. (…) Hata edenlerin en hayırlısı, tevbe edenlerdir.” (Tirmizî, Kıyâme, 49) buyurmuşlardır.

Hatasız kul olmak, hata yapmamak mümkün olmaz. Rabbimiz hatalardan temizlenmek için tevbe kapısını açık bırakmıştır. Ancak tevbe’yi ertelemek değil, uygulamak gerekir, zira ölümün hangi an ve ne şekilde geleceği hiç bilinmez. Akıllı insan da bu bilinçle her anını ganimet bilmeli, geçmişini, hatalarını temizlemek için tevbe etmelidir.

 

Bu kapsamda Kur’an’ın dördüncü suresi olan Nisa suresinde “Yoksa kötülükleri yapıp yapıp da içlerinden birine ölüm gelip çatınca, Ben şimdi tevbe ettim. diyenler ile kâfir olarak ölenler için (kabul edilecek) bir tevbe yoktur. Onlar için acı bir azap hazırlamışızdır.” İfade buyurularak tevbenin ötelenmesinin doğru olmadığı buyurulur.