Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“31 yıl önce her evin otoparkı vardı”

Bu haberin fotoğrafı yok
“31 yıl önce her evin otoparkı vardı”

AYTAM üyeleri yeni dönemin ilk toplantısını 9 Ekim Cumartesi akşamı yaptı. Yeni dönemini çalışma programının şekillendirildiği toplantıda Yüksek Mühendis, Mimar Mahmut Ülker Abi, “Afyonkarahisar’daki Tarihi Doku ve Restorasyon Çalışmaları” hakkında görsel objeler eşliğinde detaylı ve önemli bilgiler verdi

Helva çekimi planlandı
Afyonkarahisar Yerel Tarih Araştırmaları Merkezi (AYTAM) üyelerinin Ekim Ayı toplantısı AYTAM Evi’nde yapıldı. Toplantının açılışını Kadir Daylık yaptı. İlk bölümde yeni dönemin çalışma programına ilişkin öneriler ortaya konuldu. AYTAM toplantılarına kış döneminde katılımın daha yoğun olduğuna temas eden Daylık, yaz döneminde pek çok üyenin kentte bulunamadığını hatırlattı. Kış döneminde yoğun katılımlı toplantıları yeni dönem olarak yorumlayan Kadir Daylık; “Önümüzdeki Haziran ayına kadar yeni dönemi kapsayacak. Temmuz ayı itibariyle AYTAM evi sürekli açık tutuldu. Ağırlıklı olarak yaz döneminde burası toplantıdan daha çok gezi amaçlı hizmet verdi. Kışın acaba tam gün açık tutmayı bırakıp toplantı günleri mi açsak ya da özel geziler olursa önceden randevulu olarak mı bu hizmet verilir bunu kararlaştırmak gerekiyor.Çünkü kışla birlikte burayı ısıtma problemi oluşuyor.”dedi. Kış sezonuna özel faaliyetler kapsamında helva çekmenin yapılabileceği gündeme gelirken adine pilavı etkinliği ve buna katılan çocukların üniversitedeki kent kurultayında yaptıkları sunumla daha da güzelleştirdiklerini belirten Kadir Daylık, yaz dönemindeki hamur aşı kesme etkinliğinin de son derece güzel bir etkinlik olduğunu hazırlanan ürünlerin AYTAM evinin alt kısmında satışa sunulduğunu kaydetti.
Aralık ya da Ocak ayında kar yağışı olan bir günde yağış olmasada helva çekme etkinliğinin yapılmasına karar verildi. Öte yandan Afyonkarahisar’ın yetiştirdiği önemli isimlerin sağ ve sağlığı yerinde olanların konuk edilmesi ya da onların eserleri ve kişilik özellikleri hakkında konuşulacak toplantı gündemlerinin oluşturulması da yeni dönem için kararlaştırılan konular arasında.
Bugün her evin önünde araç var
Yüksek Mühendis, Mimar Mahmut Ülker Abi, “Afyonkarahisar’daki Tarihi Doku ve Restorasyon Çalışmaları” başlıklı slayt eşlikli bir sunum yaptı. Abi, yavaşlatılmış kent konusunu ele alan AKÜ Kent Kurultayına geçtiğimiz yaz başında katıldıklarını hatırlattı. On yıl önce üniversitenin restorasyon bölümü açıldığında öğrencilerle birlikte bir kent gezisine çıktıklarını belirten M. Ülker Abi, o dönemde her yerin boş konumda bir kaç at arabasından başka bir şeyin bulunmadığını söyledi. M. Ülker Abi; “Bir 5 sene evvelki duruma bakıyorum ara sokaklarda birer ikişer at arabası gözükmeye başladı. Bugün demeye lümuz yok herkes biliyor her evin önünde bu ara sokaklar da dahil araç olmaya başladı. Şimdi iş geliyor 1979 yılında yapılan hataya. 1979 yılında her evin ve işyerinin bir otoparkı olma mecburiyeti vardı. Bu kaldırıldı. Otopark katılım parasını yatırın biz hallederiz denildi bütün Türkiye’de. Bu hallere geldik. Bundan ne sonuç çıkar. Bu insanlara hadi çekin bu arabaları mı diyeceğiz. Bizim kent kurultayında bir önermemiz var. Ama ne kadar tesir eder benim kanaatim şu: Gelen misafirlere burayı gezmek isteyen yerli yabancı turistlere bir güzellik olsun diye bir önermemiz var. Eğer Valilik kabul ederse Belediye uygun görürse bu çalışmanın bir bölümü zaten başlamış vaziyette. Bir bölümünü bu işin halledebiliriz. Yoksa yer yok. Otopark için okulların bahçelerinin değerlendirilmesi, boş alanların, değer ifade etmeyen evlerin boşaltılıp otopark tanzimi meselesi var. Kentleşmeye veya tarihi dokuya aykırı yapılmış bir dolu yapılar var. Bu insanlarımızı da üzmeden sıkmadan memnun ederek yapılabilecek çözümler de var. Kent Kültür Konseyi’nin gündeminde kısmen var.”dedi. Toplantı sonrasında Yüksek Mimar Mahmut Ülker Abi rehberliğinde Abi’nin restorasyonunun gerçekleştirdiği
Gençler Konağı gezildi. Toplantıya; Av. Kadir Daylık, Yüksek Mimar Mahmut Ülker Abi, Hüseyin Şenşaştımoğlu ve eşi Zühre Şenşaştımoğlu, Mustafa-Zuhal Selek, Kamil Ay, Mustafa Mühsürler, Ahmet İlaslı, Gülenay Yalçınkaya, Ahmet Altıntaş, Osman Kaner, Hasan Tahsin Günek, Ünal Taşpınar ve Hasan Özpunar katıldılar. (Kocatepe)

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti