Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“4 kişilik bir ailede herkes çalışsa bile yoksulluk hâkim”

Bu haberin fotoğrafı yok
“4 kişilik bir ailede herkes çalışsa bile yoksulluk hâkim”

Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı Yalçın Görgöz, açlık ve yoksulluk sınırının asgari ücretin çok üzerinde olduğunu söyledi

Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı Yalçın Görgöz, Türk-İş tarafından açıklanan açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasını kamuoyuyla paylaştı. Görgöz, “Dört kişilik bir ailenin açlık sınırı tutarı 1.007 lira, yoksulluk sınırı ise 3 bin 280 lira. Cumhuriyet Halk Partisi’nin, asgari ücretin 4 kişilik bir aile üzerinden hesaplanması gerektiği konusundaki tüm ısrarlarına karşın hükümet buna yanaşmıyor, nedeni de ortada. Türk-İş’in açıkladığı tutarlara bakarsanız dört kişilik ailenin hepsi asgari ücretle çalışsa bile yoksulluktan kurtulamıyor. Dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenmesini içeren açlık sınırı tutarının dışında beslenmeye ek olarak, giyim, kültürel gereksinmeler, konut ve ısınma-barınma giderleri de içeren yoksulluk sınırı tutarı dört kişilik bir ailenin dört ferdinin de asgari ücretle çalıştığını varsayarsak bile ulaşılamaz bir tutar olarak karşımıza çıkıyor.Halen net 774 TL olan aylık asgari ücretle aynı ailenin dört ferdi de çalışıyor olsa, haneye giren aylık toplam gelir 3 bin 96 TL oluyor. Yani 3 bin 280 TL’lik yoksulluk sınırının altında kalıyor. Aile yoksulluktan kurtulamıyor” dedi.
NÜFUSUN YÜZDE 77’Sİ SINIRIN ALTINDA
Türkiye İstatistik Kurumu’nun da “Türkiye’de Aile Yapısı Araştırması” başlıklı bir raporu kamuoyunun bilgisine sunduğunu hatırlatan Görgöz, şu çarpıcı bilgilere yer verdi:
“TAYA Raporu’ndan çarpıcı birkaç sonucu paylaşacağım:Toplumumuzun geleneksel geniş aile yapısı yok olmuş durumda. Hem kentlerde hem de kırsal kesimlerde yaşayan ailelerin ortalama birey sayısı 3.59. Yani fert sayısı 3-4 arasında değişiyor. Türkiye’de her 100 aileden 72’si aylık 1.200 liranın altında gelirle yaşıyor. Her 100 aileden 93,4’ünün gelir düzeyi 2 bin 500 liranın altında. Ailelerin yüzde 41,8’i yalnızca 800-1200 lira arasında aylık gelirle yaşamını idame ettiriyor. İlk başta ailelerin ortalama birey sayısının 4 olduğunu belirtmiştim. Yani 4 kişilik aile bu parayla yaşıyor. Dört kişilik ailenin açlık sınırı Türk-İş’e göre 1.007 lira, DİSK’e göre 1.061 lira. Bakanlığın TAYA Araştırması’nın sonuçlarına göre; Ülkemizde ailelerin ve nüfusun yüzde 77’si açlık sınırının altında ya da sınıra yakın bir gelirle hayatını geçiriyor. Kısaca açlar! Türkiye’de ailelerin %93,4 ü yoksulluk sınırının altında bir gelirle yaşıyor.Araştırmada Türkiye’de her 100 aileden 10’u Sosyal Yardım aldığını belirtiyor. Yardım aldığını söyleyenlerin yüzde 39’u Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’ndan yüzde 23’ü de belediyelerden yardım aldığını söylüyor.” (Kocatepe)

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti