Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

40 hafız, 40 kazanda pişirilecek aşure için dua etti

Bu haberin fotoğrafı yok
40 hafız, 40 kazanda pişirilecek aşure için dua etti

Afyonkarahisar Belediyesi tarafından Afyonkarahisar’ın abide şahsiyetlerinden Mevlana’nın Torunu Sultan Divani Hazretleri’nin anılması amacıyla hazırlanan Sultan Divani Anma ve Şifalı Aşure’nin duası yapıldı

16. yy’da yapılan aşure etkinliklerinin aynısı
Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, göreve başladığı ilk yıl, Sultan Divani Hazretleri tarafından 16. yüzyılda yapılan şifalı Aşure etkinliğini aynen başlatma kararı almıştı. Bunun üzerine Mevlevihane’de bulunan o dönemden kalma Aşure kazanının aynısı olmak üzere 40 adet bakır kazan yaptırılarak, şehirde yaşayan ve bu geleneği yaşatmayı arzu eden 40 aileye tahsis edilmişti. Dün duası yapılan Şifalı Aşure’nin dağıtımı bugün Cuma namazına müteakip Mevlevi Türbe camisi bahçesinde yapılacak. 40 kazanda, 40 kazanın başında 40 hafız olmak üzere, 40 bin kap aşure dağıtılacak.
Katılım yoğun oldu
Geçmiş yıllardan farklı olarak bu yıl ikinci kez düzenlenen “40 Hatimli Şifalı Aşure” geleneğinde Afyonkarahisar Belediyesi’nin çok önemli konukları yer alıyor. Etkinliklere, Uluslararası Mevlânâ Vakfı İkinci Başkanı ve Hazret-i Mevlâna’nın 22. kuşak torunlarından Esin Çelebi Bayru, Anadolu yemek kültürü ve özellikle Mevlevî sofrası alanında uzmanlığıyla tanınan Mevlevî Kültürü’nün önemli temsilcilerinden ve aynı zamanda Zaman Gazetesi yazarlarından Nevin Halıcı, Afyonkarahisar Çelebilerinden Sultan Dîvânî torunlarından Mehmet Saracel Çelebi, Mevlana Müzesi İlk Müdürlerinden Zeki Oral’ın kızı Ülkü Arıncı, Amerika’dan bu etkinlik için bizzat ilimizde bulunan Mevlevi Geleneğinden Celalettin Loras ve Konya Sema Topluluğu üyeleri katıldı. Törende Kuran-ı Kerim okunarak tekbirler getirildi.
²”Şifa olsun”
Daha sonra Belediye Başkanı Burhanenettin Çoban bir konuşma yaptı. Aşurenin ilimiz insanına ve tüm yurttaşlarımıza şifa olması temennisinde bulunan Başkan Çoban, şunları kaydetti; “Etkinliğimize katılan değerli Mevlana dostları 16. Asırdan itibaren Türkiye’de ve Dünya’da sadece bu Mevlevihane’nin geleneği olan, 40 kazanda pişirilip başında 40 hatim okunan ve halka dağıtılan şifalı aşurenin bir yenisi daha sizlerle başlatıyoruz. İnşallah değerli Hoca Efendilerimizin, değerli Çelebilerimizin de ifade ettiği gibi bu geleneksel aşuremiz ilimiz insanına ve ilimizden geçerken kendisine nasip olup yeme imkanını bulan tüm yurttaşlarımıza şifa olsun” dedi.
Emeği geçenlere teşekkür etti
Afyonkarahisarlı hayırsever vatandaşlarımıza da bu geleneğe sahip çıkmalarından ötürü teşekkür eden Başkan Çoban; “Afyonkarahisarımız-dan 40 ailenin sahiplendiği ve her yıl yaşadıkları müd-detçe kendilerinin Allah geçinden versin vefat ettikleri zaman çocuklarının, torunlarının sahipleneceği bu 40 kazanımızın sahipleri tüm giderleri üstlenerek 40 bin belki de 45 bin kap aşurenin dağıtımı sağladılar, kendilerine teşekkür ediyorum. Yine bu organizasyonda Müftülüğümüz görevlileri vasıtasıyla 40 hatim indirdiler. Afyonkarahisar Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğümüz, Yemekhane Birimimiz ve Mevlevi Müzemiz her türlü desteği vererek bu organizasyonu en güzel şekilde yapmaya gayret etti. Konya’dan Türk Tasavvuf Musikisi topluluğumuz geldi. İnşallah bu akşam hemşehrilerimize güzel bir sema gösterisi sunacaklar. Tüm vatandaşlarımızı, hem sema gösterisine hem de Cuma namazı sonrası yapılacak aşure dağıtımına bekli-yorum” diye konuştu.
Afyonkarahisar’dan geçenlere de dağıtılacak
Belediye Başkanı Burhanettin Çoban’ın konuşmasının ardından Müftü Vekili Ali Abay şifalı aşurenin duasını yaptı. Ardından 29 çeşit hububattan yapılan şifalı aşure mayası vatandaşlara dağıtıldı. Şifalı Aşure, yarın 18 ayrı noktada sadece Afyonkarahisarlılara değil, 6 ayrı noktada da Afyonkarahisar sınırlarından geçen araçlara, otogarımıza gelen misafirlerimize dağıtılacak.