Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Agah Bıyıkoğlu

9 EYLÜL 1922 İZMİR’İN DAĞLARINDA ÇİÇEKLER AÇAR.. BÜYÜK TARRUZ’UN 15. GÜNÜ

İZMİR
Ey Türk diyarının güzel ülkesi
Düşmanlar elinde inleyen İzmir:
Sensin yurdumuzun bir melikesi
Zafer günlerini bekleyen İzmir
***
Türk azmi bırakmaz seni düşmana
Ağlama öz vatan artık ağlama!
Kurtuluş yakındır ,müjdeler sana
Yüzünü bizlerden gizleyen İzmir.
(14 Mayıs 1922,İstiklâl Harbi’nde Kastomonu-Açık Sözcü Hüsnü)
15 Mayıs 1919 tarihinde işgal edilen İzmir üzerine yazılan şiirlerde marşlarda ,bu güzel şehre duyulan özlem,işgalden dolayı üzüntü ve acılar işlenmiştir.Yukarıdaki şiirde de “Zafer günlerini bekleyen İzmir –Türk azmi bırakmaz seni düşmana” sözleriyle Türk ulusunun duygularını dile getiren şâirlerin zafere inancı vurgulanmıştır.
İşgale uğradığı gün Türk ulusunun “Kurtuluş Savaşı”’nı başlatan ,işgalin sona erdiği gün de Türk Ulusunun Kurtuluş Savaşı’”nı sonlandıran bir şehirdir İzmir. Dünyada bu özelliğe sahip ilk ve tek şehir…
Gazi Mustafa Kemal , Fevzi ve ismet Paşalar İzmir Konak’taki hükmet konağına Türk Bayrağı’ını çeken süvari Yüzbaşısı Şerafettin Bey ve öteki subayların Konak Meydanına vardıklarını, Kadifekale’ye Türk bayrağı çekildiğini ,Belkahve’de öğrendikten sonra buradan İzmir’i seyrettiler uzun uzun ..Akşam hava kararırken Nif’e (Kemalpaşa) döndüler..
Uzaktan mavimsi bir sis ve akşam güneşinin hâreli parıltıları içinde görünen İzmir’in dağlarında çiçekler açmıştı…
Nif’te tek katlı bir eve inen Mustafa kemal Paşa’yı ilk karşılayan kasaba kadınları ortalığı düzenlemeye çalışıyorlardı… “Gölgeler gibi çekingendiler.Onu dar bir girişte görünce yerlere doğru eğildiler,Sarılıp dizlerinden öptüler. Ayakkabılarının tozlarılnı sildiler…Hepsinin de yaşlıydı gözleri..Sonra geçip önünde el bağladılar…Yaşlı gözlerle baktılar ona uzun uzun..Misafir oldukları evin masalarına Nifliler öbek öbek üzümler,incirler kavun karpuz dilimleri ve ellerinde kalabilen yiyecekler taşıyorlardı..”
Süvarilerimizin kılıçlarından kurtulabilmek için koşanlar ,kaçanlar göçenler binler ve binlerce insan …Emperyalist güçlerin Anadolu’ya gönderdikleri Teselyalı çoban Mihail, Atinalı Yorgo,Pireli balikçı Filipis ,akşamın alaca karanlığı çökerken canı derdine düşen Yunan erleri… Mahşer yeri gibi kaynayan İzmir kordonunda şaşkın ve korkak bir yarış..
İzmir’e varılmıştı.19 Mayıs 1919’da Samsun’a ayak basan yolcu, Anadolu’nun dağlarını tepelerini yaylalarını, ırmaklarını köy ve kasabalarını ateşler ,içinden geçerek ,vatanseverliği görerek ,ihanetleri yaşayarak ve buralardaki Türk halkının önünde tamamlamıştı yolculuğunu.
9 Eylül bağımsızlığımızın taçlandığı büyük gündür.. Hükumet Konağındaki Yunan bayrağının indirilip ,sonsuza kadar dalgalanacak ,bağımsızlığımızın sembolü ,şehit kanlarıyla al renge boyanmış bayrağımızın göndere çekildiği gün..

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER