Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Eyüp İMİR

9 EYLÜL – Kocatepe Gazetesi

Eyüp İMİR 12 Eylül 2018 Çarşamba 13:28:36
 

Bu yıl İzmir’in ve yurdumuzun kurtuluşunun 96. yılını 26 Ağustos-9 Eylül tarihleri arasında çeşitli etkinlik ve törenlerle kutladık.
Osmanlı Devleti 1. Dünya Savaşı’ndan  yenik çıkarak 30 Ekim 1918 yılında “Mondros Ateşkes Antlaşması”nı imzalamak zorunda kaldı.
Antlaşmanın şartları ağırdı. Karşı devletler bu antlaşmanın bazı maddelerine dayanarak yurdumuzu işgal etmeye başladılar. İngilizler Çanakkale Savaşı yenilisinin intikamını almak istiyordu.
Yurdumuzun güneyinde Musul İngilizler, Antep, Urfa vilayetleri Fransızlar tarafından işgal edilmişti. Yorgun İngiltere savaşa katılmamış, yıpranmamış, Yunanlıları kullanmak istiyordu. Yunanlılar 15 Mayıs 1919’da İngilizlerin destekledikleri ordularıyla İzmir’i işgal etmeye başladılar. Özellikle İngiliz başkanı Lloyd George ve Venizelos’un ittifakı ile Batı Anadolu’da İzmir, Aydın, Manisa vilayetlerinin olduğu bölgede bir “İyonya” Cumhuriyeti kurmak istiyorlardı. Bu hayallerle İzmir ve Çevresini işgal etmeye başladılar.
15 Mayıs 1919’da İngiliz donanmasının himayesinde karaya çıkan Yunan birliklerine ilk kurşunu sıkan kolordu subayları ve gazeteci Hasan Tahsin gibi yurtseverler adlarını tarihe altın harflerle yazdırdılar. Atatürk İzmir’in işgal edilmeye başlamasından bir gün sonra 16 Mayıs 1919’da Yurdumuzu kurtarmak için İstanbul’dan Samsun’a hareket ediyordu. İzmir’in işgali 1. Dünya savaşından yenik, yoksul, yılgın çıkan milletin moralini iyice bozdu. Aynı zamanda “Ya İstiklâl Ya ölüm” fikrinin kuvvetlenmesi ve bilinmesini sağladı. Zamanla Yunanlılar İzmir ve çevresiyle yetinmeyip Bursa, Eskişehir, Afyon ve Ankara’ya doğru yöneldiler. Bu arada Yunanistan’ın tecrübeli Generali Metaksas Yunan Ordu komutanlarını Anadolu’nun içlerini fazla ilerlememeleri konusunda uyardı. Metaksas’ın bu uyarılarını dinleyen olmadı.
İzmir’in işgalinde şehirde yaşayan Rumlar ve Ermeniler Yunanlılarla işbirliği yaparak yüzyıllardır yaşadıkları vatanlarına ihanet etmişlerdir.
Bildiğimiz gibi Yunan ilerleyişi Sakarya önlerinde durduruldu.
Askeri ve Siyasi bir dahi olan Mustafa Kemal ve ordularının zaferi ile Yunanlılar için “Küçük Asya” felaketine dönüştü, 30 Ağustos 1922’de Dumlupınar’da Yunan ordularının büyük bölümü imha edildi. Zaferden sonra sadece Yunan orduları değil yerli Rumlar da tası tarağı toplayıp Anadolu’dan ayrılmak zorunda kaldılar. Kemal Paşa’nın Ordular “İlk hedefiniz Akdenizdir” emrinden 9 gün sonra Güzel İzmir ve yurdumuz düşman işgalinden kurtuluyordu. (9 Eylül 1922) İzmir’in kurtuluşu, 3 yıl 3 ay süren esaretten kurtulan halk tarafından sevinç gözyaşlarıyla kutlandı. Halk Türk ordusunu bağrına basarken Yunanlılar denize dökülüyordu.
Daha sonra yapılan nüfus değişiminde 1,5 milyon Rum yüzyıllardır yaşadığı toprakları terk etmek zorunda kaldılar. Böylece Yunanlıların 2000 yıllık Anadolu hayalleri son buluyordu. Sonunda Yunanlı General Metaksas haklı çıkmıştı.
Yunanlıların “Megali İdea” uğruna uğradıkları yenilgiler Dünya tarihinde bir ders niteliğindedir.
9 Eylül İzmir’in kurtuluşu başta İzmirliler ve Türk Milleti için kutlu olsun.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti