Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Adine Pilavı geleneği yaşatılıyor – Kocatepe Gazetesi

Afyonkarahisar Yerel Tarih Araştırmaları
Adine Pilavı geleneği yaşatılıyor

Afyonkarahisar Yerel Tarih Araştırmaları Merkezi, Afyonkarahisar’da 100 yılı aşkın bir süredir yaşatılan “Adine Pilavı” geleneğinin sonraki nesillere aktarılması için çaba sarf ediyor. AYTAM’ın kurulduğundan bu yana her yıl bahar ayları ile birlikte yeniden gündeme getirilen “Adine Pilavı” etkinliği, AYTAM Evi önünde gerçekleştirildi. AYTAM Evi önünde toplanan çocuklar, mahalledeki evleri kapı kapı dolaşarak pilavlık malzeme topladı. Toplanan malzemeler, AYTEM Evi’nde pişirilerek mahalle halkına ikram edildi.  
DUA DA VAR BEDDUA DA
Çocuklar, ellerindeki yaygıya pilavlık malzeme toplamaya “Ey adine adine, şalgam, börek tadine… Bir kaşık yağdan bir kaşık tuzdan ver Allah’ım ver, gani gani yağmur” manisiyle çıktı. Pilavlık malzeme verenlere “Bir halka, iki halka bu teyze (bu amca) eviyle, damıyla Kabe’ye kalka” diye eden çocuklar, malzeme vermeyenler için de “”Bir hasır, iki hasır; vermeyenin vücudu kabarsın fasır fasır” dedi.
ADİNE PİLAVI NEDİR?
Adine pilavı, ‘Ay dene’ ifadesinin günümüz Türkçesindeki söyleniş şekli olarak biliniyor. Türkiye’de sadece Afyonkarahisar’da kullanılan ‘adine’ kelimesi, ‘yağmur sonrası şükür’ anlamına geliyor. Adine pilavı, nisan yağmurları sonrası Allah’a şükretmek için çocuklar tarafından kapı kapı dolaşılarak toplanan malzemeden yapılıyor. >> Murat ARISOY’un Haberi

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti