Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Adli tatil bu seneye mahsus kaldırılabilirdi”

“Adli tatil bu seneye mahsus kaldırılabilirdi”

Afyonkarahisar Baro Başkanı Av. Turgay Şahin, pandemi döneminde verilen aranın
dikkate alınarak bu yılki Adli Tatilin kaldırılması için başvuruda bulunduklarını söyledi. Şahin, “Adli tatilin en azından bu seneye mahsus kaldırılması için başvuruda bulunduk. Sanırım yargı mensupları aşılamadı.” dedi.

 

Baro Başkanı Av. Turgay Şahin, bu yıl için geçerli olmak üzere Adli Tatilin kaldırılabileceğini yaptıkları bu yönde yaptıkları başvurudan sonuç alamadıklarını söyledi.
“20 TEMMUZ BAŞLANGIÇ, BİTİŞ 31 AĞUSTOS”
Adli tatilin her yıl 20 Temmuz tarihinde başlayıp 31 Ağustos tarihinde sona erdiğini belirten Şahin, “Yeni Adli yıl ise 1 Eylül tarihinde başlar. Bu tarihler yani 20 Temmuz ile 31 Ağustos tarihleri arasında ancak kanunla sayılı işler görülmektedir. Bunun dışında kalan işler, duruşmalar yapılmamaktadır. Bu işler; İhtiyati tedbir, ihtiyati haciz, delillerin tespiti gibi geçici hukuki konular, deniz raporlarının alınması v.s her çeşit nafaka davaları, soy bağı, velayet vesayete ilişkin dava ya da işlerdir. Nüfus kayıtlarının düzeltilmesi işleri ya da davaları, hizmet akdi ve iş sözleşmesi sebebiyle işçilerin açtıkları davalar, ticari defterlerin kaybından dolayı kayıp belgesi verilme talepleri, iflas ve konkordato ile sermaye şirketleri ve kooperatiflerin uzlaşma suretiyle yeniden yapılandırılmasına ilişkin işler ve davalardır. Adli tatilde yapılmasına karar verilen keşifler yapılmaktadır. Tahkim hükümlerine göre mahkemenin görev alanına giren davalar, çekişmesiz yargı işleri yani davalısı olmayan davalardır Kanunda ivediliği olduğu belirtilen veya taraflardan birinin talebi üzerine mahkemenin ivedi görülmesine karar verilen davalardır. Tarafların anlaşması veya davalılardan birinin yokluğunda görülen davada hazır olan tarafın talebi üzerine sıraladığımız bu iş ve davalara bakılması adli tatilden sonraya bırakılabilir.” dedi.
“SÜRE DÜZENLEMESİNE İHTİYAÇ VAR”
Son günü adli tatile rast gelen davalarda ceza davaları için 3 gün, hukuk davaları için bir hafta uzatıldığını bildiren Şahin şöyle konuştu: “İdari yargı içinde aynı hükümler geçerlidir. Onda da 7 günlük bir süre sözkonusudur. Aslında idari yargı ve ceza yargılamasına ilişkin birbirinden farklı 3 ayrı uzama hükmü ve süresinin bulunması hukuk sistemimizin bir süre karmaşasına da işaret ediyor. Aslında her kanun değişikliğinde Hukuk Muhakemesi Kanunu ya da Ceza Muhakemesi ya da İdari Yargılama Usulü Kanunu gibi bunları söylemekte adeta dilimizde tüy bitti. Vatandaşın, avukatın kafasında ki kargaşayı, karmaşayı giderecek, tereddütleri yok edecek bir süre yeknesaklığı düzenlemesine ihtiyaç olduğu da bu vesile ile ortaya çıkıyor.”
“YENİ ADLİ YIL ŞİMDİDEN HAYIRLI OLSUN”
“Hemen her mahkeme, her yargılama usulü, her olayla ilgili, farklı temyiz, farklı imtiyaz, farklı süre uzaması sözkonusudur.” diyen Şahin şunları söyledi: “İnanın profesyonel hukukçu olan avukatların bile zaman zaman tereddüde kapıldıklarını bu sürelere ilişkin bir tabloyu başuçlarına astıklarını biliyoruz. Bizim hukuk sistemimiz özellikle de hukukun usul ayağı son derece karmaşık özellikle vatandaş için içinden çıkılmayacak bir yapıdadır. Bu vesile ile gündeme gelip hızla düzeltilmesi gerekiyor. Adli tatil pandemi sürecinde ara verilen yargı mensupları için bir dinlenme süreci olsun. Bunu bir espri olarak söylüyorum. Çünkü yargımız şu anda 6 aydır tatildedir. Adli tatilin en azından bu seneye mahsus kaldırılması için başvuruda bulunduk. Ama sanırım yargı mensupları aşılamadı. Artık yapılacak bir şey yoktur. 1 Eylül de başlayacak Adli Yılın şimdiden hayırlı olmasını, artık sıkı bir çalışma ile vatandaşların adalet beklentisini yerine getirmesini temenni ediyorum.”