Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

AFSÜ’de kemik iliği nakli başarıyla tamamlandı

Bölgenin tek pediatrik kemik

Bölgenin tek pediatrik kemik iliği merkezi olma özelliğine sahip AFSÜ Tıp Fakültesi Pediatrik Kemik İliği Nakli ünitesinde, 14 yaşındaki bir erkek hastaya ilk başarılı kemik iliği nakli yapıldı

 

Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi (AFSÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezinde Pediatrik Kemik İliği Nakli Merkezi, Türkiye de bu yıl Ocak ayıda 36’ıncı Pediatrik Kemik İliği Nakli Merkezi olarak ruhsat aldı. Merkezde 8 Temmuz 2020 tarihinde 14 yaşındaki erkek çocuğa yapılan başarılı kemik iliği nakli hakkında dün sabah AFSÜ Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş ve Tıp Fakültesinin Çocuk Hematoloji Bilim Dalı Başkanı Dr. Öğretim Üyesi İbrahim Eker tarafından basın toplantısı düzenlenerek bilgi verildi.
“BÖLGESEL HİZMET VERİLİYOR”
AFSÜ Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş, göreve geldikleri günden beri üniversitenin daha önceki yönetimler tarafından sağlanan gelişiminin daha üst noktalara çıkarma amacıyla durmadan çalıştıklarını söyledi. Bu amaçla Afyonkarahisar ve bölgenin ihtiyacı olan yoğun bakım yatak sayılarının arttırılması, Kardiyoloji KVC Merkezinin geliştirilmesi, Koroner Yoğun Bakımın açılması, önemli görevler arasında olan eğitimle ilgili gelişmeler yaşandığını belirten Okumuş, “Eğitim bloğumuzun revizyonu ve yeni derslerle ilgili çalışmalar yapıyoruz. Üniversitemizin önemli özelliklerinden birisi bölgenin en önemli Onkoloji Merkezlerinden birisi olmasıdır. İçinde bulunduğumuz Onkoloji bloğumuzda bölgemize hatta bölgemiz dışında ki ilimizin yanı sıra diğer tüm illere de hizmet vermekte başarılı bir şekilde çalışmalar yürütülmektedir. Ancak bu başarının taçlandırılması gerekiyordu. Özellikle onkolojik hastalıklarda, radyoterapi ve kemoterapinin yanında son basamak tedavi olarak günümüzde halen en etkili tedavilerden birisi kabul edilen kemik iliği naklinin de yapılması büyük önem arz etmekteydi.” dedi.
“KEMİK İLİĞİ NAKLİ SONUCU BAŞARILI”
AFSÜ Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş, kemik iliği nakli ile onkolojik hizmetlerin taçlandırılması amacıyla göreve geldikleri günden itibaren personelin ve ekibin güçlendirilmesi hem de teknik destek açısından ciddi çalışmalar yapıldığını kaydetti. Çalışmaların semeresinin alındığına değinen Okumuş, “Rabbimize şükürler olsun ki bunun semeresini almış bulunuyoruz. Yapılan çalışmalar sonucunda daha önce ilimiz dışında bir başka hastanın kemik iliği nakli için gerekli olan kemik iliği Kemik İliği Nakli Merkezimiz de alındı ve o hastamızın tedavisi için kullanıldı. Ama esas olarak bizim burada kendi hastamızın tedavisi, ilk hastamızın tedavisi 8 Temmuz 2020 tarihi itibariyle başarılı bir şekilde yapıldı. Biz bu açıklamayı biraz geciktirmek istedik. Bunun nedeni de rutinde bazen kemik iliği tedavisinde başarısızlıklar olabiliyor. Yeterli uygun yanıt alınamayabiliyor. O yüzden bir süre bekledik. Şu an geldiğimiz nokta itibariyle kemik iliği nakli yapılan hastamızda uygun cevap alınmaya başlanıldı. Bu bizim için oldukça önemli, sevindirici haber.” diye konuştu.
“MERKEZE YURT DIŞINDAN DA TALEP VAR”
Kemik iliği naklinin başından itibaren, merkezin açılıp, kurulup, geliştirilmesinde emeği geçen eski yöneticiler ile Hematoloji ve Onkoloji Bölümü hocalarına teşekkür eden Okumuş, “İnşallah bundan sonra sadece ilimiz için değil bölgemizde çevremizdeki 13 ile hizmet vereceğiz. Çünkü halen buralarda çocuk kemik iliği nakli yapan bir merkez yok. İlk merkez olarak AFSÜ Kemik İliği Nakil Merkezi’nde bu tedaviler inşallah bundan sonra da başarılı bir şekilde devam edecek.” ifadelerini kullandı.
Afyonkarahisar ve Türkiye’nin yanı sıra yurt dışından da AFSÜ Kemik İliği Nakil Merkezine talepler olduğunu belirten Okumuş şöyle konuştu: “Bu durum özellikle sağlık turizminin gelişimi açısından da önemli bir haber ki şu anda sırada bildiğim kadarıyla yabancı bir hastamız da şu anda nakil için sıra bekliyor. Ülkemize, ilimize hayırlı, uğurlu olsun diyorum. Bu tedaviyi almak zorunda olup maddi imkânı olmayan hastalara ücretsiz başka illere gitmeden hizmet verilecek.” ifadelerini kullandı.
“13 İLDEKİ TEK PEDİATRİK
MERKEZ AFSÜ’DE”
AFSÜ Tıp Fakültesi Çocuk Hematoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Dr. Öğretim Üyesi İbrahim Eker, Pediatrik Kemik İliği Nakli ünitesinde ilk kemik iliği nakli tedavisini başarıyla gerçekleştirmenin haklı sevinci ve gururunu yaşadıklarını söyledi. Dr. Öğretim Üyesi İbrahim Eker, yılmadan yürüttükleri çalışmalarla başarıya ulaştıklarını söyleyerek, “Yaklaşık 4 yıldır meslektaşım ve yol arkadaşım Dr. Öğretim Üyesi Özge Vural, üniversite yönetimi, idari kadro, tüm dâhili ve cerrahi branşlarda ki akademik kadro, Telapatik Aferez Merkezi Kök Hücre İşleme Dondurma Saklama Merkezi ve Kan Merkezi ile tüm laboratuarlar, hemşirelik, sekretarya, temizlik, eczacılık ve teknik hizmetlerle birlikte yaptığımız çalışmalarla inancımızın başarıyla taçlandığı güne ulaştık. Bilindiği üzere Afyonkarahisar’ın yanı sıra Bursa, İzmir Antalya ve Ankara’ya kadar olan yakın bölgemizde ki 13 ilde ki tek pediatrik yani Çocuk Kemik İliği Nakli Merkezi AFSÜ bünyesinde bulunmaktadır.” şeklinde konuştu.
“NAKLEDİLEN İLİK TUTTU
ÜRETMEYE BAŞLADI”
Dr. Öğretim Üyesi İbrahim Eker, kemik iliği naklini yaptıkları 14 yaşındaki erkek hastanın kendilerine kan değerlerindeki ağır düşüklük nedeniyle başvurduğunu açıkladı. Eker şunları söyledi: “14 yaşında ki çocuğun kan değerlerinde ki bu düşüklük hastamızda ciddi enfeksiyon, kanama, kalp yetmezliğine neden olan kansızlık bulgularına yol açmıştı. Hastaya çok ağır aplastik anemi yani kemik iliği yetmezliği tanısı koyduk. Tek tedavi şansı kemik iliği nakliydi. Bu nedenle önce hastanın anne, baba ve kardeşlerini taradık. 8 yaşında ki erkek kardeşinin tam uyumlu olduğunu saptadık. Hastanın kemik iliğini boşaltmak, nakledeceğimiz kemik iliğine yer açmak ve doku reddini engellemek için 6 gün hazırlı protokolü adını verdiğimiz yoğun bir tedavi süreci uyguladık. Bu süreç ardından genel anestezi altında ameliyathane de yaklaşık 2 saat süren bir işlemle vericinin leğen kemiklerinden topladığımız kemik iliğini hastamıza başarılı bir şekilde naklettik. Bugün (dün) itibariyle naklettiğimiz iliğin tutarak üretmeye başladığı bilgisini kamu ile paylaşmak istiyoruz.”
“HEDEFTE ULUSLARARASI
AKREDİTASYON VAR”
“Hastamızın da verici kardeşinin de sağlık durumları çok şükür iyidir.” diyen Eker, “Umarım kısa bir süre sonra hastamızı taburcu ederek ayaktan takip etmeye başlayacağız. Darısı nakil için uygun zamanı veya vericinin bulunmasını bekleyen 7 hastamızın başına diyoruz. Hedefimiz uluslar arası standartlarda ki AFSÜ Tıp Fakültesi Çocuk Hematoloji Bilim Dalı Pediatrik Kemik İliği Nakil Ünitesinin gerekli akreditasyon süreçlerini en kısa sürede tamamlayıp Türkiye ve dünya da sayılı uluslar arası akradite sayılı kemik iliği merkezleri arasına girmektir.” dedi.
>> Burcu AYDIN’ın Haberi