Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Afyon, afet riski yüksek iller arasında

Afyon, afet riski yüksek iller arasında
Afyon, afet riski yüksek iller arasında

İl Afet ve Acil Durum Müdürü Mehmet Buldan, 3 Şubat 2002’de Sultandağı-Bolvadin hattında etkili olan depremin yıldönümü dolayısıyla açıklama yaptı. Buldan, açıklamasında Afyonkarahisar’ın büyük bölümünün deprem kuşağında olduğunu hatırlattı

İl Afet ve Acil Durum Müdürü Mehmet Buldan, 3 Şubat 2002’de Afyonkarahisar’da meydana gelen ve 39 kişinin yaşamını yitirdiği depremin yıldönümü dolayısıyla bir açıklama yaptı. Buldan, “Sultandağı, Çay, Bolvadin, Çobanlar ilçeleri ve beldeleri ile köyleri 11 yıl önce, 3 Şubat 2002 günü saat 09.11’de 6.4 büyüklüğünde meydana gelen ilk depremle sarsıldı ve gün içinde meydana gelen çok sayıdaki artçı depremle 39 kişinin yaşamını yitirmesine neden olduğu gibi maddi ve manevi yıkıma da yol açmıştı” diye konuştu.
3 FAY SİSTEMİ VAR
Afyonkarahisar’da deprem gerçeğiyle karşı karşıya olduğunun altını çizen Buldan, “Afyonkarahisar, yerleşim yeri olarak; merkez ilçe ile birlikte 18 ilçe, 107 belde ve 388 köy merkezinden oluşan, 14 bin 230 kilometrekarelik alan üzerinde yer almaktadır. Türkiye Deprem Bölgeleri Haritası’na göre yüzde 45’i 1’nci, yüzde 53’ü 2’nci, yüzde 2’si de 3’üncü Derece Deprem Bölgesi içerisinde kalmaktadır. İlimiz ve çevresini etkileyen tektonik sistemler; Gediz Çöküntü sistemi, Dinar fay sistemi ve Akşehir fay sistemidir. Bu yönüyle ilimiz afet riski yüksek olan iller içerisinde yer almaktadır” diye konuştu.
100 YILDA BİR, ÇOK BÜYÜK DEPREM
Afyonkarahisar ve çevresinin 5 ayda bir, yaklaşık 4 büyüklüğünde bir deprem ürettiğini belirten Buldan, “Afyonkarahisar ve çevresinin yaklaşık 5 ayda bir, en az 4.0 büyüklüğünde bir deprem üreten aktif bir tektonik sistemin içinde yer aldığı, bu özelliğiyle, 6.0 büyüklüğündeki bir depremi 30 yılda yüzde 78, 7.0 büyüklüğündeki bir depremi ise aynı sürede yüzde 35 yaşama olasılığının olduğu, 6.0 büyüklüğündeki bir depremin 20 yılda bir tekrarlayabileceği, 7.0 büyüklüğündeki bir depremin tekrarlanma süresinin ise 72 yıl olduğu, 100 yılda, bu bölgede meydana gelebilecek maksimum büyüklüğün 7,3 olacağı sonucuna varılmıştır. Yeraltı suyunun yüksek olduğu alüvyon çökeller üzerinde yer alması nedeniyle, bir deprem sırasında zemin büyütmesi faktörünün önemli olduğu bir bölge karakteri sergilemektedir. Bu gerçeği göz önünde tutarak, il bazında kurumsal ve bireysel olarak afete hazır olmak durumundayız” ifadelerini kullandı. (Kocatepe)

FARKINDALIK OLUŞTURMALIYIZ

İl Afet ve Acil Durum Müdürü Mehmet Buldan, doğal afetlere karşı farkındalık oluşturulması gerektiğini bildirdi. Buldan, “Aradan yıllar geçse de acıların hala taze olduğunu, kaybedilenlerin hiçbir zaman unutulmadığını ve unutulmayacağını biliyoruz. Bu itibarla herkesin geçmişteki acı tecrübelerini unutmadan, üzerine düşeni yerine getirmesi en büyük sorumluluğu olmalıdır. Biz sorumluluğumuzun farkındayız. Sorumluluğumuzun gereği olan bu yöndeki tüm hazırlık ve çalışmalarımızı yaptık ve yapmaktayız. Bu bilinçle; el ele, işbirliği ve gönül birliği içinde hepimiz bu hassasiyetin oluşturulması ve uygulanması konusunda kararlı bir şekilde bir an önce hayata geçirerek farkındalık oluşturmalıyız. Nerede, ne zaman, ne büyüklükte ve şiddette olacağı kesin olarak bilinmeyen depremin her an olabileceğini unutmadan, yaşanan bu felaketlerden ders çıkararak depreme karşı hazırlıklı bir toplum haline gelebilmek için daha hızlı hareket etmek zorundayız. Bu gerçekten hareketle, devlet ve toplum olarak hep birlikte beraberce, sivil toplum kuruluşların katkıları ve bireylerin bilinçlenmesi son derece önemlidir.Bugünden itibaren kanun ve yönetmeliklerin vermiş olduğu görev ve vazifelerle, toplumumuzun afet ve acil durumlara karşı göstermiş olduğu duyarlılığa güvenerek yaşayabileceğimiz tüm afet ve acil durumlara birlik ve beraberlik içinde göğüs gereceğimize eminim” dedi. (Kocatepe)