Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Afyon Alkaloidleri Fabrikası, dünyanın en büyüğü

Bu haberin fotoğrafı yok
Afyon Alkaloidleri Fabrikası, dünyanın en büyüğü

Toprak Mahsülleri Ofisi Genel Müdürlüğü’nün 2012 yılı Haşhaş Raporu’nda, Afyonkarahisar’daki Alkaloid Fabrikası’nın, alanında dünyanın en büyük fabrikası olduğu belirtildi

Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü’nün 2012 yılı Haşhaş Raporu yayınlandı. Raporda Türkiye genelinde 700 bin dekar alanda haşhaş ekildiği belirtildi. Raporda, 2012 yılı sonbaharından itibaren Afyonkarahisar, Amasya, Burdur, Çorum, Denizli, Isparta, Kütahya, Tokat, Uşak illerinin tamamı ile Balıkesir ilinin Balya, Bigadiç, Dursunbey, İvrindi, Kepsut, Savaştepe ve Sındırgı ilçeleri, Eskişehir ilinin Alpu, Beylikova, Çifteler, Günyüzü, Han, Mahmudiye, Mihalıççık, Seyitgazi ve Sivrihisar ilçeleri, Konya ilinin Ahırlı, Akören, Akşehir, Beyşehir, Derbent, Doğanhisar, Hüyük, Ilgın, Kadınhanı, Seydişehir, Tuzlukçu, Yalıhüyük ve Yunak ilçeleri, Manisa ilinin Merkez, Demirci, Gördes, Köprübaşı, Kula, Sarıgöl ve Selendi ilçelerinde izin belgesi karşılığında haşhaş ekimi ve çizilmemiş haşhaş kapsülü üretimi serbest olduğu belirtildi.
MODERN TEKNOLOJİ İLE ÜRETİM
Haşhaş Raporu’nda Afyonkarahisar’daki Alkaloid Fabrikası’na da ayrı bir yer verildi. Raporda, “Geleneksel haşhaş ürününü değerlendirmek ve piyasanın yasal alkaloid gereksinimini karşılamak amacıyla 1976 yılında Afyonkarahisar ili Bolvadin ilçesinde temeli atılan Afyon Alkaloidleri Fabrikası 1981 yılında deneme üretimine başlamış, 1986 yılında ise kesin kabulü yapılarak esas üretime geçmiştir. Afyon Alkaloidleri Fabrikası zamanının en modern tekniklerini içeren teknolojisiyle ve 20 bin ton/yıl çizilmemiş haşhaş kapsülü işleme kapasitesiyle alanında dünyanın en büyük fabrikasıdır. Afyon Alkaloidleri Fabrikası Ekstraksiyon ve Türevler Ünitesi olmak üzere iki kısımdan oluşmaktadır” ifadelerine yer verildi. (Kocatepe)