Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Afyon haşhaş üretiminde önde – Kocatepe Gazetesi

4. Uluslararası Anadolu Tarım
Afyon haşhaş üretiminde önde

4. Uluslararası Anadolu Tarım ve Gıda, Çevre ve Biyoloji Kongresine Afyonkarahisar ev sahipliği yaptı. Kongre MCG Çakmak Otel’de gerçekleştirildi.
“BİLİMSEL DÜŞÜNCENİN GELİŞİMİNE KATKI SUNMAYI AMAÇLIYORUZ”
4. Uluslararası Anadolu Tarım ve Gıda, Çevre ve Biyoloji Kongresi Eş Başkanı Prof. Dr. Ahmet Şekeroğlu kongrenin açılış konuşmasını yaptı. Bu yıl dördüncüsü düzenlenen kongrenin bilimsel düşüncenin gelişimine katkı sunmasını dileyen Şekeroğlu, “Bilindiği gibi bu kongrenin ilkini Niğde Halis Demir Üniversitesi Tarım Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi olarak 2013 yılında başlatmıştık. İkinci kongre Nevşehir’de, 3’üncüsü Cumhuriyet Üniversitesi tarafından yapıldı. Dördüncüsünü de Afyonkarahisar’da yapıyoruz. Bu kongrenin yapılmasında gerçekten ilimiz yöneticilerinin Sayın Valimiz Mustafa Tutulmaz, İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Acar, AKÜ Veteriner Fakültesi Öğretim Üyelerinin yakın ilgilerini gördük. Bu nedenle kendilerine çok teşekkür ediyorum. Kongremizin bölgemize, ülkemize ve uluslar arası boyutta katkılar sunmasını diliyorum.” dedi.
“AFYON ÜLKENİN MERKEZİ KONUMUNDA”
Şekeroğlu’nun ardından Afyonkarahisar İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Acar, Afyonkarahisar’ın tarımsal potansiyeli itibariyle Türkiye’nin sayılı illerinden biri olduğuna dikkat çekti. Şehir nüfusunun yaklaşık yüzde 50’sinin tarımla uğraştığını belirten Acar, “Nüfusunun yarısı tarımla iştigal eden bir il olan Afyonkarahisar’ın için tarımın ne derece önemli olduğu ortadadır. İlimizde üretilen bitkisel ve hayvansal ürünlerle ülke ekonomisine 2018 yılı verileriyle 8,2 milyar TL katkı sağlamışız. Bitkisel ve hayvan üretimde öne çıkan ürünlerimiz başta hububat olmak üzere şeker pancarı, patates, kiraz, vişne, haşhaş gibi ürünlerdir. Ayrıca yaklaşık 4 bin büyük baş hayvan varlığımız bir milyona yakın küçükbaş hayvan varlığımız, 20 milyon civarında küçük kanatlı varlığımızdan tarımsal anlamda Afyonkarahisar Türkiye’nin belli başlı merkezlerinden birisidir.” diye konuştu.
“AFYON AYÇİÇEK TOHUMU
ÜRETİMİNDE DE MERKEZ”
2018 yılı itibariyle Afyonkarahisar’da yaklaşık 17 bin ton civarında haşhaş üretimi yapıldığını açıklayan İbrahim Acar, bu üretim miktarıyla ülke ortalaması üzerine çıkıldığını kaydetti. Şehrin ismini de haşhaş bitkisinden aldığını hatırlatan Acar, “Haşhaş üretiminin en fazla yapıldığı il Afyonkarahisar’dır. Dolayısıyla haşhaş Afyonkarahisar için en önemli ürünlerden bir tanesidir. Yine 2018 yılında 470 bin ton patates üretimi, 860 bin ton şeker pancarı ki şeker pancarında ki üretimde önceki yıllara göre biraz düşme olmuştur. 18 bin ton civarında ayçiçeği üretimi, ayçiçeği tohumu üretiminde Türkiye de bir numarayız. Afyonkarahisarlı olarak sadece şehri değil dışarıya ihraç edilen ayçiçeği tohumunda da Afyonkarahisar merkezdir. 580 bin ton buğday, 360 bin ton arpa üretimi gerçekleştirilmektedir.” şeklinde konuştu.
“120 MİLYON TL
 DESTEKLEME ÖDENEĞİ VERİLDİ”
2018 yılı verilerine göre süt üretiminde 710 bin ton, kırmızı et üretiminde 20 bin ton üretim gerçekleştiğini aktaran Acar şunları söyledi:
“Yumurta üremimiz ise 245 bin ton civarındadır. Geçen yıl verileri ile ilimizin ülke tarım ve hayvancılığına katkısı 8,2 milyar TL’dir. 120 milyon TL 2018 yılında destekleme ödeneğini İl Müdürlüğü olarak gerçekleştirdik. Karşılığında 8,2 milyar TL’lik tarımsal üretim gerçekleştirdik. İlimizin tarımsal üretim potansiyeli oldukça yüksektir. Bu potansiyeli daha da artırmak için farklı projelerimiz var. Çalışmalara devam ediyoruz. 4. Uluslar arası Anadolu Tarım ve Gıda, Çevre ve Biyoloji Kongresinin ilimiz tarımsal üretimine fayda getireceği düşüncesiyle kongrenin hayırlı olmasını diliyoruz.”
“AFYON CİDDİ KATMA DEĞER ÜRETİYOR”
Kongrenin açılış bölümün son konuşmacısı Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürü Zekeriyya Erdurmuş oldu. Erdurmuş şöyle konuştu:
“Tarım ve Orman Bakanımız Bekir Pakdemirli’nin selamlarını iletmek isterim. Böyle bir etkinlik özellikle memleketimde olduğunda talimatlarıyla direk bizi görevlendirdi. Afyon bizim ilk göz ağrımız, memleketimiz. Doğduğumuz ve doyduğumuz yerdir. Dolayısıyla burada ki faaliyet ve etkinlikleri yakından takip ediyoruz. Tarımda her zaman hem bitkisel hem de hayvansal üretimde Afyon ciddi katma değer üretmiş bir şehirdir. Kendi kalkınma hamlesinde ülke adına ciddi mesafeler kazandırmış bir şehirdir. Gerek hayvancılıkta gerekse hayvansal üretim sanayisinde ülke ekonomisine ciddi katkılar sağlamayı sürdüren bir şehirdir. Türkiye hayvancılıkta son dönemlerde ciddi atılımlar yapmıştır.” Kongre Moderatör Prof. Dr. Zehra Bozkurt’un Başkanlığında devam etti.
>> Burcu AYDIN’ın Haberi

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti