Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Aziz Aslan

AFYON TRAFİĞİ

Hepimizin bildiği gibi şehrimiz ülkemizin en kavşak noktasındadır. Kuzeyden güneye, doğudan batıya bütün şehirleri birbirine bağlıyoruz. Komşu yedi ile direk karayolu açılımı olan tek il ve demiryollarında bölgeyiz.
Termal, mermer, gıda, toprak gibi lokomotif sektörlerde öncülüğümüz var. Hızla tanınıyor ve büyüyoruz.
Bu kadar güzelliğimizin yanında eksiklerimiz elbette olacak, ancak yıllardır trafik problemimizi çözemedik.
Şehir dışından yoğun olarak gelen misafirlerimizin şehir içi trafiğinde çok zorlandıklarına şahidiz. Çünkü şehir trafiğimiz düzgün akmıyor.
Afyon’da her sürücü bütün ara yollardan çıkıp sağa, sola, karşıya istediği yöne gider ve trafiği alt-üst edebilir. Hatta ters yola girer, ikaz edince de “eee ne var bunda” der gibi tepki gösterir. İşi uzatırsanız kavgaya veya küfür yemeğe de hazır olun derim.
Örneğin şehrin göbeğinde Bankalar caddemiz var. En işlek caddemiz. Buraya çıkan ara yolların hepsinden araçlar istedikleri gibi ve istedikleri yöne gitmek için trafik canavarı oluyorlar. Trafik komisyonu da fırsat veriyor. Hiç bir çıkışta sağa veya sola dönüş yasağı yok. Adam çıkışta sağa dönse elli metre sonraki ışıktan rahatça ve nizami bir şekilde dönüp gelecek. Ama 50 metre gitmemek için uğraşa uğraşa sola girmeye çalışıyor. Tabi orada sola dönüş yasağı levhası da yok. PTT arasından, Otel Soydan arasından, Ziraat Bankası arasından Bankalar Caddesi’ne çıkışların hepsi böyle. Ana caddeye çıkmak için istediğiniz yönü seçerek trafiği kolaylıkla berbat edebilirsiniz. Ana caddeden ara yollara girmek için de her şey serbest.
Yazdıklarımı teyit etmek için gelip geçerken Bankalar caddesini izleyebilirsiniz. Ana caddede seyreden araçlar dururken aralardan sağa, sola istediği yöne çıkan araçların inatla nasıl başarılı olduklarını, kazalara davetiye çıkardıklarını her an görebilirsiniz.
Bankalar Caddesi sadece bir örnek. Şehrin bir çok yerinde durum farklı değil. Yetkililer kusura bakmasınlar kural koymamak için görmezlikten geliyorlar. Bırakın şehirleri, ilçelerde bile her isteyen istediği yere araç sürme yetkisine sahip değil. Ama Afyon’da her şey serbest.
Bir diğer sorun, şehir dışından gelen araçlar dolaşıp duruyorlar. Kaldırım kenarlarındakiler haricindeki kapalı otoparklara yönlendirme levhaları yok veya yetersiz. Sanki dışarıdan gelen misafirleri istemiyor gibi bir halimiz var. Bir an için kendinizi şehri bilmeyen birisi olarak kabul edin ve Ankara yolundan girip, çarşıda bir yere park edip, yemek yiyip, alış veriş yapacaksınız. Yüksek ihtimal şehre girdiğinize pişman olursunuz. Şehir merkezi dışındaki mahallelerde de benzer durumlar var.
Bana göre trafik konusu ciddi olarak masaya yatırılmalıdır. Biraz zor görünse de şehirde yaşama bilincini insanımıza öğretmeliyiz.
Burada yazılanlar hoşunuza gitmeyebilir ama bunlar gerçek. İspatı da işte orada: Caddeler, sokaklar.
Kazasız günler dileğimle…

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER