Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Afyon ürünleri marka hâline geldi”

Bu haberin fotoğrafı yok
“Afyon ürünleri marka hâline geldi”

Dünya Gıda Günü, Tarım İl Müdürlüğü’nde yapılan programla kutlandı.

Programda, gıda sektöründe başarı elde etmiş firmalara plaket verildi. Programda konuşan İl Tarım Müdürü Zekeriyya Erdurmuş, Afyonkarahisar’da üretilen gıda ürünlerinin marka hâline geldiğini söyledi. Programın başında Açlığa Karşı Birleşelim başlığı adı altında hazırlanan bir sinevizyon izletildi. Tarım İl Müdürlüğü Gıda Kontrol Şube Personeli Emel Molla, Afyonkarahisar’da gıda üretimi yapan firmalar hakkında bilgiler verdi. 1995 yılında gıda üretimi yapan firma sayısının toplamda 133 olduğunu söyleyen Molla, 2010 yılına gelindiğinde ise bu sayının hızlı bir artış gerçekleştirerek 599’a ulaştığını söyledi. Molla; “Afyonkarahisar’da 28 adet ihracat yapan firma var. Bu firmaların başta Avrupa Birliği ülkeleri olmak üzere; Çin, ABD, Türki Cumhuriyetler, Afrika ülkeleri, KKTC, ve Asya ülkelerine ihracat yapıyorlar” diye konuştu.
İl Tarım Müdürü Zekeriyya Erdurmuş da FAO hakkında genel bilgiler verdi. Erdurmuş, “Dünyada açlığı yok etmek ve beslenme şartlarını iyileştirmek amacıyla 1943 yılında kurulan FAO 1946 yılında Birleşmiş Milletler bünyesine alınmış ve ülkemizde 1947 yılında bu kuruluşa üye olmuştur. Bu kuruluş tarafından her yıl Ekim ayının 16’sında Dünya Gıda Günü kutlamaları başlamış o günden bu güne de devam etmektedir. Her yıl FAO tarafından belirlenen teslimat çerçevesinde yapılan Gıda Günü etkinliklerinde gıda üretimi, tüketimi ve gıda güvencesine ilişkin konular gündeme taşınarak küresel anlamda büyük önem arz eden açlık ve açlıkla mücadeleye dikkat çekilmeye çalışılmaktadır. FAO Gıda Günü temasını Açlığa Karşı Bileşelim olarak belirlemiştir. İnsanlığın temel ihtiyacı olan gıdaya dünyada yaşanan açlığa duyarlılığa tarım ve gıda üretiminin artırılmasına gıda güvenliğine dikkat etmek amacıyla bu düzenlemeler yapılmaktadır.” dedi.
Erdurmuş, Türkiye’deki gıda üretim tüketim konusunda, “Dünya gündemi böyle iken ülkemizde de gıda hem üretim hemde tüketim açısından büyük önem arz etmektedir. İlimiz perspektifinden baktığımızda ülkemiz yumurta üretiminin yaklaşık yüzde 20’si, kırmızı et üretiminin büyük bir kısmı ile özellikle lokum, kaymak, sucuk, patates, vişne ve haşhaş ilk akla gelen ürünlerimizdir. Öyle ki bu ürünler Afyon Sucuğu, Afyon Lokumu, Afyon Kaymağı gibi maddeler marka haline gelmiştir. Ürettiğimiz bu gıdaların insanların erişimine sunulmasıyla beraber mevcut olan gıda maddelerinin sağlıklı olması, insan sağlığına zarar vermemesi ve denetim mekanizması kontrolü altında olması gerekmektedir. Yani insanlarımız hayatında tüketebileceği kadar onların kalitesi de büyük önem arz etmektedir. Bu amaçla il müdürlüğümüzce ve Sayın valimizin talimatı ve emirleri doğrultusunda istisnasız herhangi bir taviz vermeden gıda sektörünün denetimleri yoğun bir şekilde devam etmektedir. Yaptığımız bu denetimler sonucunda biz sektörden ciddi anlamda olumlu tepkiler almakta ve sektöründe bize Çok ciddi katkıları olduğuna da belirtmek isterim” ifadelerini kullandı.
Gıda üretiminin artırılması gerekecek
Afyonkarahisar Valisi Haluk İmga ise gıda sektörünü değerlendirdi. Vali İmga, “Dünyada bir milyar aç insan seviyesine ulaşılmıştır. 2050 yılı itibariyle dokuz milyarlık bir nüfusu beslemek için gıda üretiminin yüzde yetmiş oranında artırılması gerekecektir. Arazi azlığı nedeniyle çiftçiler, tarlalarını genişletmek yerine, halihazırda ekili olan arazilerinden daha fazla verim elde etmek zorunda kalacaklardır. Fakat geleneksel olarak yoğun gıda üretimi şimdiye kadar toprak ve su kaynaklarının bozulmasına neden olan tarım ilaçları ile gübre ve fazla su kullanımına bağımlılığı artıracaktır. Gıda üretimi gelecekteki talebi karşılamak üzere yeterli bir ölçekte artırılmalıdır. Hükümetler kanalıyla ulus devletler kanun, ilke, yönetmelik ve programları hayata geçirirler. Çeşitli düzeylerde, devlet çevreden sorumlu tarımı teşvik etme yetkisine sahiptir” dedi.
28 adet gıda ihracatı yapan firma var
Vali İmga, “İlimizdeki gıda üretimi incelendiğinde ürün yelpazesinin çok geniş olduğu göze çarpmaktadır. Et ürünleri, şekerli mamuller ve yumurta sektörün büyük bir kısmını oluşturmakta ve ülke piyasasının belirlenmesinde önemli rol oynamaktadır. Bunun yanında haşhaş, haşhaş ezmesi, ekmek kadayıfı, kaymak ve kaymaktan elde edilen şekerli ürünler gibi geleneksel lezzetlerde ilimizde üretilmektedir. Gıda sektöründe yaşanan sorunlar incelendiğinde, eğitim yeter-sizliği, kalifiye personel yetersizliği, tüketici bilincinin yetersiz oluşu, kaliteli hammadde temininde yaşanan sıkıntılar ve kaliteli hammaddenin maliyete etkisi, üretimde karşılaşılan teknolojik yetersizlikler sayılabilir. İlimizde bu yıl İl Tarım Müdürlüğü, Dünya Gıda Günü çerçevesinde ülke ekonomisine büyük katkıları olan ihracatçı firmalara teşekkür amacıyla bir etkinlik düzenlenmiştir. İlimizde 2010 yılı itibarıyla 28 adet gıda ihracatı yapan firma mevcuttur. Şekerli mamuller, meyve ve sebze işleme, bitkisel ve aromatik yağlar, haşhaş, et ve et ürünleri gibi ürün gruplarında ihracat yapılmaktadır. Gıda gününün amacı doğrultusunda faaliyet gösteren tüm firmalarımızı kutluyor, çalışmalarında başarılar dili-yorum. Ayrıca bugün plaket alan firmalarımızı da kutluyorum ve başarılarının devamını diliyorum” ifadelerini kullandı.
Yaptıkları ihracattan dolayı teşekkür plaketi alan firmalarla birlikte Vali Haluk İmga, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, İl Tarım Müdürü Zekeriyya Erdurmuş, ATSO Başkanı Hüsnü Serteser ve ATB Başkanı Mehmet Mühsürler toplu fotoğraf çektirdi. (Kocatepe)

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti