Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Afyon’da altın otu ve tıbbi papatya yetiştirilecek

Afyon’da altın otu ve tıbbi papatya yetiştirilecek

Özel İdare Tarımsal Hizmetler Müdürü Emin İpek, “Kuru Tarımda Gelir Getirici Ürün Yetiştiriciliği 2020” projesi kapsamında Afyonkarahisar’da altın otu ve tıbbi papatya yetiştirileceğini açıkladı. İpek, bu ürünlerin ithal edildiğine dikkat çekerek üreticinin altın otu ve
tıbbi papatya yetiştirerek para kazanacağına dikkat çekti

 

 

İl Özel İdaresi Tarımsal Hizmetler Müdürü Ziraat Mühendisi Emin İpek, “Kuru Tarımda Gelir Getirici Ürün Yetiştiriciliği 2020” projesi hakkında detaylı bilgiler verdi. İpek proje doğrultusunda, yetiştirilmesi planlanan altın otu ve tıbbi papatyayı anlattı.
“BEŞ KRİTER BELİRLENDİ”
İl Özel İdareleri’nin 5302 sayılı kanun ile 2005 yılında kurulduğunu belirten Emin İpek, kanunun 6. maddesine göre tarımın, toprağın korunması ve erozyonun önlenmesi imar, yol ve su temini gibi konularla birlikte öncelikli görevleri arasında belirtildiğini söyledi. İpek, “Tarımsal Hizmetler Müdürlüğümüzden köylerimizde tarımsal faaliyetlerle ilgili olarak klasik tarım ürünleri yerine alternatif ve katma değeri yüksek ürünler üzerine araştırma yapmamız istenmiştir. Konu ile ilgili olarak ilimizde faaliyet gösteren Tıbbi ve Itri Bitkiler Merkezi, Tarım il-İlçe Müdürlükleri, Tarım Danışmanları, tohum tedarikçileri ve aktarcılarla birebir görüşülerek 128 farklı bitki çeşidi belirlenmiştir. Belirlenen 128 ürün hakkında gerekli araştırma ve incelemeler yapıldıktan sonra seçim için 5 maddeden oluşan kriterler konulmuştur. Bu kriterler; Seçilecek ürünün kuru tarım arazisinde yetiştirilebilir ürün olması. İlimiz iklimine uygun olması. İlimizdeki toprak yapısına uygun bitki olmasıdır. Katma değeri yüksek ve klasik yetiştirilen ürünlerden farklı olması. Yetiştirilen ürünün pazar – satış sorununun olmamasıdır.” dedi.
“128 ÜRÜN 3’E DÜŞÜRÜLDÜ”
Belirlenen 128 ürün üzerinde yapılan incelemelerde bu ürünlerin yaklaşık yüzde 90’ının ücret ödenerek dünyanın birçok ülkesinden ithal edildiğini söyleyen İpek, “Oysaki ülkemiz çok zengin iklim ve toprak farklılığına sahip bir ülkedir. Bu ürünlerin hemen hemen hepsinin yurdumuzun değişik bölgelerinde yetiştirilme imkânı bulunmaktadır. Daha sonra belirlenen kriterlere en uygun 3 farklı tıbbi ve aromatik bitki çeşidi seçilmiştir. Seçilen bu ürünler; Altın otu Ölmez Çiçek, Tıbbi Papatyadır. İl Özel İdaresi olarak bu proje ile atıl vaziyette bekleyen ve ekilmeyen kuru tarım arazilerinde, katma değeri buğday arpa, ayçiçeği gibi ürünlere göre daha yüksek olan ürünlerin yetiştirilmesinde öncü olmaktır. Yetiştirilmesi düşünülen bu ürünlerle ilgili olarak tahmini 2020 yılı için 100 bin TL bütçe planlanmaktadır. Bu bütçeyle; Hazineden idaremize tahsis yapılacak olan tarım arazisine toprak tahlillerini yaptırmak. Yetiştirilmesine karar verilen ürünlerin tohum ve fidesini satın alarak ekim, dikim, hasat ve distilasyonunu idare olarak gerçekleştirmek uygun bir Tarım Danışmanı ile anlaşılarak çiftçi eğitimlerini yaptırmak ve ürünlerin yetiştirildiği her aşamada her konuda danışmanlık hizmeti almak.” diye konuştu.
“ÇİFTÇİYE YÜKSEK
KAZANÇ SAĞLANACAK”
İhtiyaç duyulan hayvansal ve suni gübre ile ilaç alımını yapmanın yetiştirilen ürünlerin istilasyonunu yaptırmanın önemine değinen İpek, “İdaremiz tarafından belirlenen ürünlerin yetiştirilmesi sağlanarak diğer çiftçilere örnek olunacağı gibi ileride köylümüz çiftçilerine daha yüksek maddi kazanç sağlanmış olacaktır. Bu proje ile ileriki yıllarda daha farklı ve katma değeri yüksek olan ürünlerin belirlenmesiyle tüm ilimizde çiftçilerimizin ekonomik durumlarının iyileştirilmesine katkıda bulunulmuş olunacaktır. Projemizi özetlersek; Altın Otu gümüş yapraklı, altın renkli çiçekleri olan, olumsuz yetişme koşullarına dayanıklı uzun ömürlü ve bakımı kolaydır. Olgunlaştıkça 60 santimetre boyunda 90 santimetre genişliğe kadar büyüyebilen her dem yeşil çalı formlu bir bitkidir. Akdeniz’in endemik türüdür. Helichrysum adı güneş anlamına gelen helios ile altın anlamına gelen ‘chrysos’ Yunanca sözcüklerden türetilmiştir. Tür adı italicum ‘İtalya’dan’ anlamındadır. Bazı bölgelerde bu tür İtalyan Helichrysum olarak adlandırılır. Helichrysum italicum, parfümeri ve aromaterapi de yaygın olarak kullanılan pahalı ve canlandırıcı uçucu yağı için üretilir. Anti-inflamatuar, fungisidal ve büzücü etkileri ön plandadır kozmetik, yanıklar, sıyrıklar ve yaraların yanı sıra akne veya sedef hastalığı gibi cilt problemleri tedavisinde takviye edici olarak kullanılır. Bitki diğer aktiviteler olarak antimikrobiyal, anti-enflamatuar, antioksidan ve anti-viral aktivitelerin yanı sıra sivrisinekler dâhil olmak üzere böceklere karşı kaçırıcı etkiler de dâhil olmak üzere çeşitli biyolojik özelliklere sahiptir. Çiçeği tam bir böbrek dostudur.” şeklinde konuştu.
“TOPLAM 25 DEKAR ARAZİDE EKİLECEK”
Afyonkarahisar topraklarının çoğunlukla kurak ve kıraç olduğuna değinen İpek sözlerine şöyle devam etti: “İlimiz toprakları aynı zamanda da kireçlidir. Toprak yapısı çok derin olmayıp yüzeyseldir. Erozyona da maruz kalmaktadır. Bu olumsuzluklar yüzünden toprağını ekemeyip, boş bırakan çok çiftçimiz vardır. Sulama imkânının bulunmadığı arazilerin yaklaşık yüzde 30’u boş bırakılmaktadır. Boş bırakılan araziler ise erozyona maruz kalıp, daha da kıraçlaşmakta ve yüzeyselleşmekte, artık hububat dahi yetişemez hale gelmektedir. Kuruda ekimi yapılan ürünler ise ekseri arpa-buğday–çavdar tarzı katma değeri düşük ürünlerdir. Bu arazilerin ekonomiye kazandırılması, erozyona karşı korunmasına katkı sağlanması, toprağın organik maddesinin artırılması ve çiftçimizin cebine daha fazla para girmesi hedeflenmektedir. İlimiz çiftçilerine alternatif olabilecek, katma değeri yüksek olan Altınotu ve Tıbbi Papatya bitkilerini tanıtmak, ilimizde Altınotu ve Tıbbi papatya gibi bitkilerin ekimini yaygınlaştırarak çiftçimize daha yüksek kazançlar sağlamak konusunda bu bitkilerin ekimine destek vermek için Toplam 25 dekar arazi ekilecektir.”
“İTHALAT AZALACAK,
DÖVİZ KAYBI ÖNLENECEK”
Altın otu ve tıbbi papatya’nın büyük bir kısmının yurt dışından ithal edildiğini aktaran İpek, “Bu bitkiler kozmetik, gıda ve ilaç sanayinde kullanılmaktadır. Oysaki ülkemiz iklim farklılıkları sebebiyle birçok endemik aromatik tıbbi bitkinin yetişmesine olanak sağlamaktadır. İthalatı önlemek döviz kaybını en aza indirgemek amacıyla ilimizde İl Özel İdaremiz kaynaklarıyla böyle bir çalışma başlatılmış olup, ilerleyen yıllarda bitki çeşitliliğini artırarak hem köylümüzün kazancı artırılacak hem de ithalatı azaltarak döviz kaybını minimuma indirmiş olacağız.” >> Burcu AYDIN’ın Haberi