Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Afyon’da Coğrafi İşaret’e layık pek çok ürün var”

“Afyon’da Coğrafi İşaret’e  layık pek çok ürün var”

ATSO Başkanı Hüsnü Serteser, oda olarak birçok ürün için Coğrafi İşaret tescili aldıklarını belirterek, “Afyonkarahisar, Coğrafi İşaret tescili bakımından oldukça zengindir. İlimizde, tescile layık daha çok sayıda ürün bulunmaktadır” dedi

 

Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası dolayısıyla açıklama yaptı.
Serteser, “Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası, ülkemizde üretilen mamullerin öncelikli olarak tüketilmesi, toplumun tüm kesimlerinin çalışmasıyla ortaya çıkan milli servetin tasarruflu ve akılcı kullanılması maksadıyla kutlanmaktadır. Yerli üretimin tüketiciye ulaşmasında, hem üretim kalitesinin artması, hem de tüketicinin farkındalığı önemlidir. Tüketicinin yerli malı ürünleri kullanması, ekonomimizin gelişimini sürdürmesi için olmazsa olmazlar arasındadır.” dedi.
“BİRÇOK COĞRAFİ İŞARET TESCİLLİ ÜRÜNÜMÜZ VAR”
Bu hafta için bu yıl “Yerli Malı Kullan; Yöresel Ürün Tüket” sloganını kullanacaklarını belirten Serteser, “Yerli malı kavramı, son zamanlarda Oda ve Borsa camiasının da konuya eğilmesiyle Coğrafi İşaret Tescilli Ürünler ile de özdeşleşmeye başlamıştır. Odamız da Afyon Sucuğu, Afyon Pastırması, Afyon Kaymağı, Afyon Mermeri’nin Coğrafi İşaret tescilini almıştır. Ayrıca Afyon Sucuğu’nun Coğrafi İşaret etiketi ile satılması için bir firmamızla da protokol imzaladık. Afyon Manda Yoğurdu’nun Coğrafi İşaret tescilini almak için de çalışmalara başladık. İlimiz, Coğrafi İşaret tescili bakımından da zengindir. Afyonkarahisar Patatesli Ev Ekmeği, Bayat Türkmen Kilimi, vişne, Şuhut Keşkeği gibi yöresel ürünlerimiz Coğrafi İşaret tescili almıştır. Son dönemde sofralarımızın olmazsa olmaz tatlısı Kaymaklı Ekmek Kadayıfı’nın da Coğrafi İşaret tescili almaya hak kazandığı duyurulmuştur. İlimizde, tescile layık daha çok sayıda ürün bulunmaktadır. Biz bu nedenle ‘Yerli Malı Kullan, Yöresel Ürün Tüket’ diyoruz.” ifadelerini kullandı.
“UNESCO YARATICI ŞEHİRLER AĞI’NDAYIZ”
Afyonkarahisar’ın gastronomi alanında UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na girdiğini hatırlatan Serteser, açıklamasına şöyle devam etti:
“İlimiz, zengin yemek kültürü ile dünyadaki 36 şehir arasına girmiş, gastronomi alanında UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’nda yerini almıştır. Yöresel ürünlerimiz, bu vesile ile daha çok ön plana çıkacak, ulusal ve uluslararası platformlarda tanınacaktır. Coğrafi İşaret tescilli mamuller ve yöresel ürünlerimiz, böylelikle ekonomimize daha çok katkı sağlayacaktır. UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na girerek kazandığımız başarıyı, kurum ve kuruluşların güçbirliğiyle sürdürülebilir hâle getireceğiz.”
“TARIM VE HAYVANCILIKTA ÖN SIRALARDA”
Afyonkarahisar’ın tarım ve hayvancılık alanında yapılan üretimle de ülke genelinde önemli bir yere sahip olduğuna dikkat çeken Serteser, “Tarım ve Orman Bakanlığı’nın verilerine göre ilimiz yumurtacı tavuk üretiminde 1’incidir, ki Afyonkarahisar yumurtanın borsası konumundadır. Yine, haşhaş ve vişne üretiminde 1’inci sırada olan ilimiz, bezelye üretiminde 2’nci, patates üretiminde ise 3’üncü sıradadır. Bununla birlikte, ülkemizdeki en geniş jeotermal sera sahası da, ilimizdedir. Bu veriler, ilimizin yerli üretimdeki konumunu ortaya koymaktadır.” şeklinde konuştu.
“İLİMİZİN SANAYİSİ GELİŞİYOR”
Afyonkarahisar’ın sanayide yerli üretime imza attığını kaydeden Serteser, “Afyonkarahisar’da mermer, mermer makinesi yapımı, konveyör bant, mutfak gereçleri gibi sanayi üretimi ile ihracata ve ekonomiye katkı sağlayan sektörlerimiz bulunmaktadır. Bunun yanı sıra, biyomedikal ürünleri üreten, kaya kamyonu üretimi yapan, insansız kara aracı üreten, mermeri işleyerek sanat eseri hâline getiren firmalarımız bulunmaktadır.” dedi.
“SAVUNMA ARAÇLARIMIZI ÜRETMEYE BAŞLADIK”
Türkiye’nin son yıllarda özellikle savunma alanında yerli ve milli üretimde üst seviyede başarı kazandığını hatırlatan Serteser, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
“Ülkemiz, terörle mücadele ederken, kendi savunma araçlarını da üretmeyi bildi. Ülkemizde üretilen insansız hava araçları ve silahlı hava araçları ile terörle mücadelede ciddi bir başarı elde edildi. Bunun yanı sıra kendi üretimimiz olan savunma araçlarını ihraç eder hâle geldik. Yerli ve milli üretim, ülkemiz ekonomisinin cari açığının da kapanması için büyük bir gelişmedir.”

 

 

“TÜRKİYE YERLİ, MİLLİ VE DONANIMLI OTOMOBİLE SAHİP OLACAK”
Türkiye’nin planlanan takvimde yerli ve milli, teknolojide son donamımı yakalayan bir otomobile sahip olacağının altını çizen Serteser, “Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanımız Sayın M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun Yönetim Kurulu Başkanı olduğu Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu A.Ş., üretilen ilk prototipi, yakın bir tarihte Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın teşrifleriyle kamuoyuna tanıtacak. Yerli ve milli otomobilin, ülkemizin önde gelen şirketlerinin katkısıyla üretilecek olması önemlidir; ancak bu otomobilin teknolojinin son gereksinimlerini karşılayacak olması daha da önem arz etmektedir. Ülkemiz bunu da başaracaktır.” diye konuştu.