Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Afyon’da sağlıkta büyük işler başardık, mutluyuz”

İl Sağlık Müdürü Op.
“Afyon’da sağlıkta büyük işler başardık, mutluyuz”

İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Serhat Korkmaz dün sabah Garden Kale Otel’de basın toplantısı düzenleyerek, sağlık hizmetlerini değerlendirdi. Toplantıda; Sağlık Hizmetleri Başkanı Dr. İbrahim Karadağ, Halk Sağlığı Başkanı Dr. Deniz Fırat, Kamu Hastaneleri Başkanı Uzman Dr. Kadir Gökhan Saçkan, Personel Destek Hizmetleri Başkanı Asım Eren hazır bulundu.
“GERÇEKTEN AFYON’A YARARLI İŞLER YAPTIK”
Afyonkarahisar Sağlık Müdürü Op. Dr. Serhat Korkmaz, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü erkenden kutlamak istediğini belirtti. Sağlık Müdürlüğü hizmetlerinin kamuoyuna aktarılmasında verilen destek nedeniyle medyaya teşekkür eden Korkmaz, “Sağlık Müdürlüğü görevine başlayalı bir yılı geçti. Amacımız bir yıllık periyotta yapılanları sayılara boğarak bir brifing vermek yerine sohbet etmeyi tercih ettik. Biz planlamalarımıza bakıp geriye dönük yaptıklarımıza baktığımızda bu kadar iş yapmışız diye şaşırdık. Bu kadar iş yaptığımızı günlük telaş içerisinde fark etmemişiz. Gerçekten Afyon için yararlı işler yaptığımızı düşünüyoruz.” dedi.
“TÜP BEBEK MERKEZİ PROJESİNİ YAPACAĞIZ”
Geçen yılın Mart ayında Orman ve Su İşleri eski Bakanı Veysel Eroğlu ile bir görüşme yaptıklarını ifade eden İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Serhat Korkmaz, şehirde bir tane olan Tüp Bebek Merkezinin yeterli olmadığını Eroğlu’na aktararak ne yapabileceklerinin gündeme geldiğini söyledi. Tüp Bebek Uzmanı hekimin bulunduğunu Afyonkarahisar Devlet Hastanesinin bunu kaldırabilecek güçte olduğunu konuştuklarını söyleyen Dr. Korkmaz, “Tüp Bebek Merkezi açalım dedik. Anlattıklarımız Bakanımızın hoşuna gitti ve milletvekillerimizle Bakanlığımız bize bu projenin yapılması için oldukça iyi bir destek verdi. Nisan ayı itibariyle izinlerimizi aldık, alt yapı çalışmalarımız şu anda devam ediyor. İnşallah 2019 yılında Bakanlığımızın ve milletvekillerimizin destekleriyle Tüp Bebek Merkezi projesini yapacağımızı düşünüyoruz.” diye konuştu.
“GELENEKSEL TIP MERKEZİ HİZMETTE”
Afyonkarahisar Devlet Hastanesi’nde Geleneksel Tıp Merkezi açtıklarını dile getiren Op. Dr. Serhat Korkmaz, bu merkezle Türkiye’de 19’uncu sırada yer aldıklarını kaydetti. Bu merkezin şimdilik başlangıç safhasında olduğunu aktaran Korkmaz, “Geleneksel Tıp Merkezi’nde çok güzel hizmetler veriyorlar. Zamanla güçlendireceğiz, Dicle hanım orada çok güzel hizmetler yapıyor. Daha da arttıracağız. Yine Devlet Hastanemiz de dört yataklı, bölge de güçlü bir Uyku Tedavi Merkezi açtık. Üniversitemizin vardı bizim de var. Çok ileri günlere randevu veriyorlardı. Bu ihtiyacı gidermeye çalışıyoruz.” şeklinde konuştu.
“ÇOCUKLARA ÖZEL DİŞ POLİKLİNİKLERİ AÇILDI”
Toplam yatak sayısı ile palyatif yatak sayını artırdıklarını söyleyen Korkmaz şu ifadelere yer verdi: “Ayrıca çocuk diş poliklinikleri açtık. Çocuklarımızın dişçi korkusunu yenmesi için 4-5 hastanemizde diş polikliniklerine giydirme yaptık. Kalp Damar Cerrahimizde ki sıkıntılarımızı geçtiğimiz Mart ayı itibariyle yendik. Açık kalp ameliyatları Afyonkarahisar Devlet Hastanemiz de yapılıyor. Sayı giderek artıyor, haftada 4-5 ameliyata çıktılar. Çok olan il dışı sevkimizi azaltmak için çok uğraşıyoruz.”


“YOĞUN BAKIMDA YATAK SAYISI ARTTIRILMAYA ÇALIŞILIYOR”
Devlet Hastanesi ve Halk Sağlığı Merkezi’nde birer tane olan Sigara Bırakma Polikliniklerinin Bolvadin, Dinar ve Şuhut ilçelerinde de açılarak beşe çıkarıldığını söyleyen Korkmaz, “Yeni Doğan Uzmanımızı getirttik.  Yeni Doğan Yoğun Bakımında üniversite yetişemiyordu. Afyonkarahisar Devlet Hastanesine Üçüncü Basamak Yoğun Bakım Ünitesini açıyoruz. Bu iş Yeni Doğan Uzmanı olmadan olmuyordu. Tüm cihazları aktif hale getirip Afyon için 6-7 yataklı bir yoğun bakım ünitesi açıyoruz. Bu sayıyı artırma yollarını arıyoruz. Ama 7 yatakla da şehrimizde şu an için bir nebze soluk alacağız.” ifadelerini kullandı.
“SİGARA İLE MÜCADELE DE 145 İŞLEM”
Gebelik Sınıfının güçlendirilerek Gebelik Okuluna dönüştürüldüğünü kalitenin yükseldiğini anlatan Dr. Korkmaz şunları söyledi:
“Afyonkarahisar Devlet Hastanesi ameliyathanesinde cerrahi alet ve aksamların yüzde 80’ni yeniliyoruz. İhalesi yapıldı cihazları sıfırlıyoruz. Eskiyen cihazlarımızı düzelttik cerrahlarımız biraz rahatlayacaklar. Halk Sağlığı’nda biz şu anda sigara ile mücadele de 17 bin 349 teftiş yaptık. Bunların 145 tanesine cezai işlem yapıldı. Çoğu uyarılıyor. Uyanlarda uymayanlarda var. Ama bin 700 TL’den başlayan cezalarımız var. Bu konuda Sayın Valimiz Mustafa Tutulmaz ve emniyet güçlerimizle birlikte çalışıyoruz. Sıkıntılı bir süreç sigara içenlerde içmeyenlerde bizlere çok şikâyette bulunuyorlar. Bu konuda sürekli bir şikâyet var. Denetimlerimiz tüm gücümüzle devam ediyor. Bakanlığımız uyarı sistemi getirdi. Uyarıdan sonra ki süreçte direk ceza kısmına geçeceğiz.”
“AFYON ANNE VE BEBEK DOSTU İL”
Afyonkarahisar’ın “Bebek Dostu İl” unvanı aldığını belirten İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Serhat Korkmaz şöyle konuştu: “Daha önce de var olan bu unvanımızı koruyarak Ankara da ‘Altın İl’ unvanı aldık. Binde 6,5’luk bir bebek ölüm oranımız var. Türkiye ortalamasının çok altındayız. Gebeliğe bağlı iki anne ölümümüz oldu. Yüz binde 19 oranındayız. Bu oranda Türkiye ortalamasının çok altında bir orandır. Anne dostu ve bebek dostu il olarak çok ileri safhadayız. Bu yıl iki tane yeni doğan canlandırma eğitimi yaptık. 45 personelimiz eğitim aldı. Milli Eğitimle beraber yüz okulumuzda Beyaz Bayrak kazandılar. Toplam sayımız 375’e çıktı. Milli Eğitim Müdürü ile konuştuk. Okulların bu duruma uyum süreci var. Bizde onlara destek olarak bu sayının artmasını planlıyoruz.”
“AFYON’UN 112 SİSTEMİ ÇEVRE İLLERDEN GÜÇLÜ”
112 Acil hizmeti anlamında çok iyi durumda olduklarının altını çizen İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Serhat Korkmaz sözlerine şöyle devam etti: “112 olarak çok iyi bir durumdayız. Normalde 40 bin kişiye bir ambulans düşerken ilimizde 20 bin kişiye bir ambulans düşüyor. Denizli ve Eskişehir üzerinde bir ambulans sayımız var. Toplam 63 adet ambulansımız var. 36 istasyonumuz var. Çevre illerden daha güçlü bir 112 sistemimiz var. Hava ambulanslarımız, paletli araçlarımız, motorsikletimiz 112 sisteminde iyiyiz. Mali açıdan 2018’de 311 milyon TL’lik bir harcamamız oldu. Önümüzde ki yıl bütçemiz 376 milyon TL bir bütçe düşünüyoruz.”
“YENİ SİSTEM DEVLET HASTANESİNİ RAHATLATACAK”
“Bizi 2018’de en çok yoran işlerden bir tanesi Afyonkarahisar Devlet Hastanesi Bilgi İşlem Sisteminin altı yapısıydı” diyen Korkmaz, “Bilgi İşlem Sistemine 10 ayımızı harcadık. 2 milyon 700 bin TL gibi bir ihale bedele ile bu işi bitirdik. Bu uzun zaman süren rahmetli Dr. Ayhan Erenoğlu’nun döneminden kalan bir işti. Sürekli bir şeyle olmuş aksamış. Onu bitirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. On ayımızı aldı. Şu anda yapımına başlanıldı. Afyonkarahisar Devlet Hastanesine ve diğer ilçe hastanelerinin hepsi buraya bağlı. Büyük ölçüde internette hızlanma olacak. Beklemeler, kesintiler, hastaların beklemeleri büyük oranda azalacak. Yine ufak tefek sorunlar olabilir. Ama bu projemiz gerçekten şehri özellikle Afyonkarahisar Devlet Hastanemizi çok rahatlatacak. Ana hatlarıyla bir yılı aşkın süredir yaptığımız işler bunlardır. Bu anlattıklarımız bir nefeste dinlenilse de çoğu ihale işi aylarımızı aldı. Bu oranları tutturmak gerçekten zordur. Afyonkarahisar’da hastanelerde ki kalite geçen ay ki denetim doğrultusunda yüzde 90’ın üzerindedir. Büyük işler yapıyor, ekip olarak gerçekten çok çalışıyoruz. Yorucu bir süreç oldu. Ama bu süreçte biz fark etmediğimiz şeyleri başarmışız. O yüzden ekip olarak çok mutluyuz.” dedi.
“AFYON’DA ERTESİ GÜN MR ÇEKİMİ YAPILIYOR”
Soruları cevaplandıran İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Serhat Korkmaz, Afyonkarahisar Devlet Hastanesine iki adet daha ultrason cihazı alındığını, iki adet MR cihazının hizmet verdiğini söyledi. MR cihazlarının 24 saat çalıştığını dile getiren Korkmaz, “Bizim sıkıntımız daha çok raporlama, Radyoloji Uzmanı sıkıntımız vardı. Onu da tamamlıyoruz. Özel sektöre geçmek isteyen arkadaşlarımız var. Raporlandırmayı hızlandırabilirsek o zaman rahatlayacak. Bekleme süresinin düşmesi için raporlamaya dışarıdan hizmet alıyoruz. Korkunç bir talep var. Önce ki gün MR için gelen bir hastamıza ertesi güne randevu verilmiş. Türkiye’de bu durum çok büyük bir lükstür. Afyonkarahisar Devlet Hastanesi’nde çekim ertesi gün yapılıyor.” diye konuştu. >> Burcu AYDIN’ın Haberi