Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Sezer Küçükkurt

AFYON’DA YENİ BİR SEKTÖR DOĞUYOR

Afyonkarahisar gündeminde bir süredir konuşuluyordu. Ama, “Henüz netleşmedi. Aman bir aksama olmasın. Netleşince duyulsun” hassasiyeti ile Afyonkarahisar açısından büyük önem taşıyan yatırım sessiz-sedasız ilerliyordu.
Ve nihayet Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık’ın yaptığı açıklamalarla büyük yatırım “aleni” hale geldi.
Kızılay’ın Afyonkarahisar’a yapmayı planladığı şişe-cam yatırımından bahsediyoruz. Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık’ın konuyla ilgili açıklamalarını gazeteniz Kocatepe’de okumuşsunuzdur. Ayrıntıları hatırlatmak gerekirse eğer durum şöyle;
Sadece geçen yıl 20 milyonu aşkın insani yardım ulaştıran ve yardımlarda kamu kaynağı kullanmayan Kızılay, sürdürülebilir insani yardım finansmanı için mali yapısını güçlendirecek projelere imza atmaya hazırlanıyor. Bu aşamada bünyesindeki, çadır, içecek, gayrimenkul gibi faaliyet kollarını Kızılay Yatırım Holding çatısı altında toplayan Kızılay, operasyonel maliyeti azaltmak için 150 milyon Euro yatırımla Erzincan ve Afyon’daki soda fabrikaları bünyesinde şişe üretim fabrikası kuracak. Kızılay Genel Başkanı Kınık konuyla ilgili olarak şunları söyledi: ”Amiral gemimiz Kızılay İçecek’in halka arzı konusunda çalışmamız devam ediyor. İçecek grubunda cam ve ambalaj konusunda sıkıntı yaşıyoruz. Ambalaj yatırımı için başka bir kaynak düşünüyoruz. Bu konuyla ilgili fizibilitelerimizi yaptık. Global perspektifte düşünüyoruz. Dolayısıyla yapının direk bizim fabrikalarla entegre olduğu, lojistik maliyetini, yani boş şişe taşıma maliyetini ortadan kaldırdığımız, maliyeti düşürüp, karbon emisyonunu azalttığımız bir sistem olacak. Mevcut içecek fabrikalarımızın içine şişe fabrikası kuracağız. Böylece boş şişe taşıma masrafından da kurtulacağız. Taşımalarımız tek yönlü olacak. Yaklaşık 150 milyon Euro tutarında yatırım yapacağız. Halka açacağımız oran, hakim ortak olarak kalacağımız bir oran olacak. Biz 9.5 milyar TL bütçeli bir yapı yönetiyoruz.”
***
Afyonkarahisar’daki sanayi üretimi başta mermer olmak üzere, belli başlı sektörlerin omuzlarında ilerliyor. Ama artık bu ilimizin sanayi üretimindeki yelpazesini genişletmesi gerekiyor. Daha çok sektörde üretim/imalat yapılması gerekiyor. İlin ekonomisini sırtlayan sektör sayısı ne kadar artarsa gelişim o kadar hızlı seyredecek çünkü.
Kızılay’ın kuracağı şişe-cam fabrikası eğer Afyonkarahisar Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulursa şehrimiz için işte bu nedenle de çok büyük bir önem arz edecek.
Afyonkarahisar “şişe-cam” sektöründe üretim yapılan bir il sıfatı kazanacak.
Ayrıca kurulacak yeni fabrika, yanında bir çok yan sektörü de sürükleyecek. Şişe ve cam üretimi başladığında taşımacılıktan, ambalajcılığa kadar bir çok sektöre hareket veren bir yapıyla hareket edecek. Kızılay’ın şişe-cam fabrikasının ilimize sağlayacağı istihdam “BİN”li rakamlarla ifadelendiriliyor.
Bunlar yıllardır hayali kurulan, sevindirici haberler değil mi?

 

OSB BÜYÜYOR, İSTİHDAM KATLANIYOR

 

Afyonkarahisar OSB’deki büyüme-genişleme çalışmaları bir süredir kamuoyuna yansımaya başladı. OSB’nin arka tarafında, Beyyazı-Çıkrık istikametine doğru olan kısmındaki alanın OSB’nin büyüme alanı olarak ilan edilmesiyle birlikte olağanüstü bir hareketlilik var eskinin “Çapak Çayırı”nda.
BOTAŞ Nehir Tekstli Afyonkarahisar’da yüzlerce işçiyi istihdam eden bir fabrika… Tekstil sektöründe pek bir varlık gösteremeyen Afyonkarahisar’da tekstil namına önemli çalışmalar yapıyor bu tesis. Yüzlerce kişiyi çalıştıran bu tesisin “yer darlığı” nedeniyle Niğde’ye taşınması gündeme gelmişti. Niğde yatırımı kendisine çekebilmek için kapıları ardına kadar açtı. İmkan üstüne imkan sundu Botaş Nehir Tekstil’e.
Afyonkarahisar’ın dinamikleri devreye girdi ve uzun uğraşlardan sonra Botaş Nehir Tekstil Afyon’da kalmaya ikna edildi. Başka illerde kendisine ücretsiz sunulan yatırım arazilerini reddetti, Afyon’da, OSB’de arsa bedeli ödeyerek kalmayı kabul etti. Yüzlerce kişilik istihdam Afyon’da kalmış oldu.
OSB’nin önündeki önemli engellerden birisi OSB ile AKÜ’nün ANS kampüsü arasında kalan VOR İstasyonu meselesi. Kısaca “hava trafiğinde uçakların yön tayin etmesini sağlayan bir sistem” olarak tanımlayabileceğimiz VOR İstasyonu uluslararası hava trafiğiyle bağlantılı olduğu için öyle “kaldırdık, taşıdık” denilebilecek bir sistem değil. Yıllardır uğraşılıyor.
AK Parti Afyonkarahisar Milletvekilleri Veysel Eroğlu, Ali Özkaya ve İbrahim Yurdunuseven bir yandan, MHP Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Taytak bir yandan, var güçleriyle asılıyorlar VOR istasyonunun taşınabilmesi için. Vali Gökmen Çiçek’in çabalarını da unutmamak gerekir. Bu istasyon taşınırsa OSB’ye yeni büyüme alanı açılacak çünkü.
Afyonkarahisar Organize Sanayi Bölgesi büyümeye yönelik atılımlarını böyle devam ettirirse, bugün mevcut OSB’de çalışan işçi sayısından çok daha fazlası 1-2 yıl içerisinde Afyonkarahisar OSB’de çalışmaya başlayacak. Evet, uzak bir gelecek değil, 1-2 yıl içinde istihdam 2’ye katlanabilir eğer hedefler tutturulabilirse.
Haydi rast gelsin…

 

MOTOR SPORLARINDA AFYON ÖNE ÇIKIYOR

 

Afyonkarahisar bir süredir Motor Sporlarına olağanüstü bir ilgi gösteriyor, herkesin malumu olduğu üzere. Belediye eski Başkanı Burhanettin Çoban zamanında Hazine’den Belediye’ye kazandırılan ve üzerine motokros alanı inşa edilen turizm bölgesindeki arazi, bu konuda lokomotif rol üstlendi. Sonrasında ardı ardına düzenlenen Motokros Festivalleri sosyal hayata renk kattığı gibi Türkiye genelinde motosiklet tutkunlarının dikkatini ilimize çekti.
Motokros Festivalleri ile ilgili tartışmalar var, evet… O başka bir yazı konusu nasipse.
Şimdi dikkat çekmek istediğimiz nokta 5 yıl öncesine kadar şehrimizde “M”si bile anılmayan motosiklet sporuna yönelik etkinliklerde Afyonkarahisar’ın artık kendinden çokça söz ettiriyor olmasıdır. Bakın Türkiye Motor Sporları Federasyonu’nun Genel Kurulu yapılıyor ve bu Federasyon’un yönetimine Afyonkarahisar’ı temsilen bir isim giriyor.
TMF Yönetiminde yer alan Afyonkarahisarlı isim: Vali Gökmen Çiçek.
Afyon’un motor sporlarındaki isteği/azmi/gelişimi, Gençlik ve Spor Bakanı Muharrem Kasapoğlu’nun, Motor Sporları Federasyonu yöneticilerinin dikkatini çekmiş olacak ki, TMF yönetimine Afyon’u temsilen bir isim aldılar. Bu gelişmeden sonra Afyon’un Motor Sporları’nda yeni yeni etkinliklere ev sahipliği yapması sürpriz olmaz herhalde. Haydi hayırlısı…

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti