Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Afyonkarahisar Belediyesi, yayınlarla tarihe not düşüyor

Afyonkarahisar Belediyesi, yayınlarla tarihe not düşüyor
Afyonkarahisar Belediyesi, yayınlarla tarihe not düşüyor

Afyonkarahisar Belediyesi, üç yeni kitabı daha okurlarıyla buluşturdu. Bu kitaplarla birlikte, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban döneminde basılan kitap sayısı 26’ya Afyonkarahisar Belediyesi tarihinde ise yayın sayısı 39’a ulaştı. Basın Tarihçisi Doç. Dr. Turan Akkoyun tarafından kaleme alınan “Afyonkarahisar Basın Tarihi” ve Gazeteci Yazar İbrahim Yüksel tarafından hazırlanan “Masumiyet Çağının Çocukları” ile “Amoriumlu Ezop” isimli eserler Taş Medrese’de tanıtıldı.
39 ESERİN 3’TE İKİSİ
ÇOBAN DÖNEMİNDE
Yoğun katılımın olduğu kitap tanıtım programında konuşan Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Afyokarahisar’ın tarihine ışık tutmaktan mutluluk duyduklarını söyledi. Afyonkarahisar Belediyesi tarafından bugüne kadar birçok eserin yayınlandığını söyleyen Başkan Burhanettin Çoban; “Bizim içinde en büyük mutluluk bu 39 eserin üçte ikisinden fazlası dönemimizde Afyon’a kazandırıldı. Tabii biz sadece kitap ve dergilere destek vermiyoruz. Afyon’umuzun değerleri ile ilgili belgeseller, ilimizin musikileri ile ilgili çok güzel cd’ler hazırladık. Bunların her birinin bütçesi önemli rakamlar. Örneğin sadece Yoksul Derviş ile ilgili yaptırdığımız cd çalışması belki de Afyonkarahisar Belediyesi’nin 2009 yılına kadar yaptığı tüm kültürel yayınlarla ilgili faaliyetlerden daha fazla” dedi.
KAYNAKLAR VERİMLİ
 KULLANILIYOR
Afyonkarahisar Belediyesi’nin güçlü bir belediye olduğuna dikkat çeken Çoban, “Yine fotoğraflarla desteklenen Dünden Bugüne Afyonkarahisar ve mukayeseli Afyonkarahisar iki tane kitap bastırdık. Bu eserlerinde her birinin maliyeti yine 40 eserin maliyetine belki de denk bir bütçe. Biz bunlardan asla rahatsız olmuyoruz, bilakis mutluluk duyuyoruz. Çünkü Afyonkarahisar Belediyesi güçlü bir Belediye. Kaynaklarımızı en güzel şekilde değerlendirme noktasında arkadaşlarımızla birlikte olağanüstü performans içerisindeyiz” ifadelerini kullandı.
BASIN TARİHİ KİTABI
DEĞERLİ BİR ESER
Afyon Basın Tarihi kitabının, değerli bir eser olduğuna dikkat çeken Çoban, “Afyonkarahisar basını Osmanlı’nın son döneminde yani 1800’lü yıllardan itibaren öne çıkmış bir il. Basın yoluyla Kurtuluş Savaşı öncesinde ilimizin ve ülkemizin en güzel şekilde, kurtarılması noktasında çok güzel yayınlar yapılmış. O süreçte bir sürü gazete dergi yayın yapmış. Yine birçoğu bugün Türkeli, Kocatepe Gazeteleri gibi uzun yıllardır yayın hayatına devam ediyor. Yine çocukluk yıllarımda Cop Gazetesi’ni hatırlarım. Bu kitapta da, Afyon’da basılmış ne kadar gazete, dergi varsa hepsi ile ilgili çok güzel bilgiler var. Bundan dolayı Turhan Akkoyun Hocam’a çok teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
YÜKSEL’İN KİTAPLARI
 HEYECANLANDIRDI
Gazeteci-Yazar İbrahim Yüksel’in kitaplarının da Afyonkarahisar için önemli olduğuna dikkat çeken Çoban şöyle konuştu:
“Afyonumuzun tarihi, kültürü denince akla ilk gelen isimlerden bir tanesi de Gazeteci- Yazar İbrahim Yüksel’dir. Kendisi bizi ziyaret etmeye geldiğinde yayınlarından bahsettiğinde Afyonkarahisarlı olarak heyecan duydum. Kitabın bir tanesi Afyonkarahisar’daki çocukluk yıllarını anlatıyor. Bir diğeri de Amoriumlu Ezop’un masallarını anlatan bir kitap. Tabii bunu yaparken de İbrahim Bey’den şöyle bir teklif geldi. Masal Dünyası Parkı’nda Ezop’un masalları ile ilgili bir figüre yer vermemiştik. Kendisi bize teklif etti. İnşallah Masal Dünyası Parkımızda da Ezop’un masallarıyla ilgili figürlere de yer vereceğiz.Masumiyet Çağının Çocukları isimli kitabımız özellikle ilgimi çekti. Burada bizim yaşımızdakiler ve bizden büyüklerin çok güzel bir şekilde Afyonkarahisar yaşantısı anlatıyor. Bizim çocukluk yıllarımızı anlatıyor ve bizleri adete o günlere geri götürüyor. Bu üç kitabımızın da ilgi duyacağına inanıyorum. Kitabın basımında Kültür Sosyal İşler Müdürlüğümüzün çalışanlarının olağanüstü gayretleri var. Kendilerine özellikle teşekkür ediyorum.” (Kocatepe Haber Merkezi)

 

AFYON’DA 103 YILLIK BASIN GELENEĞİ VAR

 

Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Afyonkarahisar Basın Tarihi Kitabı’nın önsözündeki vurgularla, basın tarihini özetledi. Çoban’ın takdim yazısındaki ana hatlar şöyle:
“Manzara ile başlayan Karahisar-ı Sahib, Ferda, Neşe ile Meşrutiyet döneminde kendisini göstermeye başlayan Afyonkarahisar Basını, Türklüğün varlık mücadelesi demek olan Milli Mücadele döneminde sınır tanımayarak yurt dışında bile dikkate alınan bir yayıncılık ile gerçek anlamda kurtuluşa destek vermiştir. Mukavemet hareketinde elini taşın altına koymuştur. Nasihat/Öğüt, İkaz, Sözbirliği, Halk Sesi, Halkın Sesi, Zafer Haber gazeteleri Milli Mücadele hareketinin en önemli destekçileri olmuşlardır. O dönemdeki renklilik bağımsızlığın kazanılmasından sonra devam ettiği gibi köklü basın temsilcileri ortaya çıkmıştır. Haber/Sonhaber/Duyum/ Haber gazetesi ile Taşpınar dergisi şehrimizin yaşamını kayıt altına aldığı gibi unutulması muhtemel birçok olay, bilgi ve değerlendirmeyi toplayan birer havuz haline gelmişlerdir. Cumhuriyetimizin ilk dönemlerine dair bilgiler bu basın yayın organlarından temin edilmektedir.
KOCATEPE VE TÜRKELİ,
BASININ ARMADALARI
Atatürk döneminin sonlarında yayın faaliyetine başlayan Kocatepe üç ayrı devre halinde, Demokrat Parti iktidarının başlarında idealist düşüncelerle start alan Türkeli tek bir çizgide Afyonkarahisar Basın Tarihi’nin deyim yerindeyse armadaları olmuşlardır. Sebat, Gençliğin Sesi, Çimento, Karahisar dikkate alınan bir çizgide hareket etmişlerdir. Dipçikten Üstün Cop diğerlerinden ayrı bir şekilde adından söz ettiren bir yayın politikası izlemiştir. Şehrin basını üççeyrek asrı tamamladığında ortaya çıkan Afyon Zafer gazetecilik anlayışını yeniden belirlemiş ardı sıra gelen Odak, Kurtuluş, Anahaber gibi basın yayın organları sektörün canlılığını muhafazasını sağlamaktadır. Elbette Memleket, Lise, Hisar, Olucak, Kale, Yeni Kale, Hâkimiyet, Sadakat, Şömendifer vb. gazete ve dergiler şehrin basının önemli kilometre taşlarıdır.
BASINA DESTEK VERENLERE TEŞEKKÜR
103’üncü yılına giren Afyonkarahisar Basını’nın zenginliği bu kitapla bir kez daha ortaya çıkıyor. Bu vesileyle Afyonkarahisar Basını’na sahiplikle, çalışan olmakla, yazarlık ve araştırmalarıyla destek veren şimdi aramızda olmayıp ebedi hayat göç eden değerli şahsiyetleri hayırla yâd ediyorum. Belki bu yönüyle bu değerli şahsiyetleri ele alan ve günümüz insanlarına tanıtan önemli bir çalışmayı yaparak kitaplaştırmak onlara vefa borcumuz olacaktır. Kitabı birlikte çalışmaktan onur duyduğumuz basın sektörümüzün tüm mensuplarına, Afyonkarahisarlılara, değerli araştırmacılarımıza, akademisyenlere ve okuyucularımıza hediye ediyorum.”