Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

AFYONKARAHİSAR GAZETECİLER DERNEĞİ’NİN EĞİTİM PROJESİ, ZEKA ONAYI BEKLİYOR

Bu haberin fotoğrafı yok
AFYONKARAHİSAR GAZETECİLER DERNEĞİ’NİN EĞİTİM PROJESİ, ZEKA ONAYI BEKLİYOR

Kalkınma Ajansı’na “gazetecilik” projesi sunuldu

Afyonkarahisar Gazetecileri Dayanışma Derneği (AGD), Basın Yayın ve Enformasyon İl Müdürlüğü ile ortaklaşa bir proje geliştirdi.
Zafer Kalkınma Ajansı’na sunulan proje kapsamında gazetecilere bilgi teknolojileri hakkında eğitim verilmesi öngörülüyor

Afyonkarahisar Gazetecileri Dayanışma Derneği Başkanı Mehmet Abdioğulları, Avrupa Birliği Bakanlığı ve İngiltere’nin Türkiye Büyükelçiliği işbirliğiyle gerçekleştirilen “Türk Yerel Medyası AB Yolunda” başlıklı seminer çerçevesinde düzenlenen panelde sunum yaptı. “Türk Yerel Medyası’nın AB Sürecinde Daha Etkin Rol Alması” adlı panelde Dernek’i ve faaliyetleri anlatan Abdioğulları, Zafer Kalkınma Ajansı’na gazeteciler için bir proje önerdiklerini belirtti. ZEKA’ya basın mensuplarını doğrudan ilgilendiren proje sunmaktan mutluluk duyduklarını belirten Abdioğulları, “Basın Yayın ve Enformasyon İl Müdürlüğümüz ile işbirliği halinde 2013 yılı için ilimiz basın yayın organlarında çalışan basın mensuplarına yönelik olarak bilişim teknolojisi ve iletişim yöntemlerinde yaşanan son gelişmeler paralelinde bir dizi eğitim faaliyeti planlamaktayız” dedi.
ARALIK SONUNDA SUNULDU
ZEKA’nın Teknik Destek Programı destekleri kapsamında hazırlanan projenin önemli olduğunun altını çizen Abdioğulları, “Basın Yayın ve Enformasyon İl Müdürlüğü ve AGD tarafından Zafer Kalkınma Ajansı’na, 2012 yılı Teknik Destek Programı kapsamı ve eğitim faaliyet türü kategorisinde olmak üzere sosyal medya konusunda Sosyal Medya Sertifika Programı başlığıyla 28 Aralık 2012 tarihinde proje sunulmuştur. Projenin kabul edilmesi halinde eğitimler, 2013 yılı Şubat ayında, cumartesi günleri saat 13.00-17.00 arası beşer saat, dört hafta, toplam yirmi saat ve Derneğimize ait eğitim salonunda gerçekleştirilecektir” diye konuştu.
YURTDIŞI DENEYİMİ KAZANILACAK
Dernek Yönetimi olarak 2012’nin Nisan ayından bu yana pek çok başarılı çalışmaya imza attıklarını hatırlatan Abdioğulları, “Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü tarafından, AB Bakanlığı Ulusal Ajans’a, Leonardo Da Vinci Hareketlilik Projeleri PLM Programı kapsamında sunulacak olan projenin bir paydaşı da memnuniyetle ifade etmeliyim ki AGD’dir. İki haftalık bir çalışma ziyareti şeklinde planlanan proje, katılımcıların meslekî gelişimlerine katkı sağlayacak eğitim, staj, iş başında izleme vb. aktivitelerden oluşacaktır.
Katılımcıların iaşe ve ibate giderleri proje bütçesinden karşılanmak üzere Ağustos-Eylül 2013 tarihlerinde gerçekleştirilmesi tasarlanan çalışma ziyareti; İngiltere, Belçika, Hollanda ve Almanya olmak üzere dört ülkeyi kapsayacaktır” ifadelerini kullandı.
BASIN MENSUPLARINA
“KATILIN” ÇAĞRISI
Bu projeye katılmak isteyen basın mensuplarına da çağrı yapan Abdioğulları, “Medya sektöründe bilfiil çalışıyor olmak, basın kartı sahibi olmak, mesleğe yeni başlamış olmak, yüksek okul mezunu ve dil yeterliğine sahip olmak, otuz beş yaşın altında olmak, Devlet Enformasyon Sistemine kayıtlı kurumda çalışıyor olmak, bayan olmak, fiziksel, ekonomik veya sosyal bakımdan engelli olmak şartlarını taşıyan arkadaşlarımıza öncelik tanınacak.
Proje kapsamında belirtilen öncelik kriterlerine en çok uyan 7 medya çalışanı bilgileri ve niyet mektubu AGD tarafından hazırlanıp en kısa zamanda BYE İl Müdürlüğü kanalıyla BYE Genel Müdürlüğü’ne sunulacak” dedi.
“BELÇİKA İLE TEMAS HÂLİNDEYİZ”
Afyonkarahisar Gazetecileri Dayanışma Derneği olarak, yurtdışı ile ilgili çalışmaların faydasına inandıklarının altını çizen Abdioğulları, şöyle devam etti:
“Belçika Gazeteciler Federasyonu ile temas kurmuş bulunmaktayız. Bir basın meslek örgütü olarak Belçika Gazeteciler Federasyonu, alanında etkin role sahip aktörlerdendir. Bu projeyle Türkiye-AB üye ülkesi Belçika yerel medya kuruluşları arasında kalıcı bir diyalog geliştirilmesi, AB konusunda mesleki birikimlerinin artırılması, eğitim sağlanması ve farkındalık oluşturulması çabalarına bir bileşen olarak yer almak ve katkı sunmak istiyoruz.
Afyonkarahisar yerel basın mensuplarının yer aldığı inceleme ve araştırma amaçlı proje kapsamında; Brüksel ve çevresinde faaliyet gösteren Belçikalı ve Türk basın-yayın kuruluşları, basın meslek örgütleri ve birtakım STK ziyaretleri gerçekleştirilecektir.
Bu temaslarla Brüksel ve çevresinde yaşayan yerel basın mensuplarıyla Afyonkarahisar yerel basın mensupları arasında karşılıklı meslekî paylaşım sağlanması ve diyalog tesis edilmesi amaçlanmaktadır.” (Kocatepe)

9 AYDA PEK ÇOK
FAALİYETE İMZA ATILDI

Afyonkarahisar Gazetecileri Dayanışma Derneği Başkanı Mehmet Abdioğulları, 2012’nin Nisan ayından bu yana görevde olduklarının altını çizerek, kısa sürede yapılanları da anlattı. Abdioğulları, şu ifadeleri kullandı:
“Afyonkarahisar Gazetecileri Dayanışma Derneği olarak 17.05.2006 tarihinde kurulan basın meslek örgütümüzün toplam üye sayısı 225’tir. Kısa adı AGD olan kuruluşumuz halen Dumlupınar Mahallesi Meydanoğlu Zafer İşhanı Kat: 7’dedir. Basın toplantısı ve eğitim salonu, lokal, yönetim odası, mescit, mutfak, teras olmak üzere, toplam 200 metrekareden müteşekkil merkezi konuma sahip, ulaşımı kolay sosyal tesislerinde üyeleriyle geniş katılımlı sosyal faaliyetlerine hızla devam etmektedir. 2012’de Basın İlan Kurumu Genel Müdürlüğü tarafından akreditasyonu tamamlanmış ve en çok üyeye sahip olması nedeniyle toplam 21 bin lira destek hibesine layık görülmüştür. BİK akreditasyonundan aldığımız güç ile, TOKİ genel merkezine yaptığımız ziyarette, Afyonkarahisar Belediyesi ile yapmış olduğumuz ortak çalışma sonrasında, gazeteci arkadaşlarımızın konut sahibi olmaları için gerekli girişimlerde bulunulmuş, arsa tahsisi ve arsa birleştirmeleri tamamlanmış olup, proje aşaması devam etmektedir.24 Temmuz Basın Bayramı kapsamında Afyonkarahisar Valiliği, Afyonkarahisar Belediyesi, Basın Yayın ve Enformasyon İl Müdürlüğü ve Basın İlan Kurumu Şube Müdürlüğü’nün iş birliğinde, Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörlüğü ile Derneğimiz tarafından ortaklaşa olarak gazete, televizyon, radyo programı, internet haberciliği, ajans haberciliği, jüri özel ödülü ve ustalara saygı ödülü olmak üzere 7 kategori; gazete kategorisinde haber, röportaj, araştırma-inceleme, köşe yazısı, fotoğraf, sayfa tasarımı olarak 6 dal; Televizyon kategorisinde haber ve TV programı olarak 2 dal; Radyo Programı, İnternet Haberciliği ve Ajans Haberciliğinde birer dal olmak üzere toplam 7 kategori ve 11 dalda 33 kişiye Afyonkarahisar Yerel Medya Başarı Ödülleri verilmiştir.” (Kocatepe)

Afyon, hibe kullanımı konusunda yeterli değil

“Türk Yerel Medyası’nın Avrupa Birliği Sürecinde Daha Etkin Rol Alması” başlıklı panelde, yaygın basın kuruluşlarındaki
tecrübeli isimler, Türkiye’nin Avrupa Birliği sürecini değerlendirdi. Paneli yöneten AB Bakanlığı Siyasi İşler Başkanı Ege
Erkoçak ise, AB hibeleri kullanımında, Afyonkarahisar’ın 81 il arasında 77’inci sırada olduğunu kaydetti

Avrupa Birliği Bakanlığı ve İngiltere Büyükelçiliği tarafından düzenlenen Türk Yerel Medyası AB Yolunda semineri çerçevesinde düzenlenen panelde, yerel basının Avrupa Birliği’ne katkısı ve basının genel durumu tartışıldı. Panele, AB Bakanlığı Siyasi İşler Başkanı Ege Erkoçak, Diplomasi Muhabirleri Derneği Başkanı Zeynep Gürcanlı, Ekonomi Muhabirleri Derneği Başkanı Turgay Türker, Diplomasi Muhabirleri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Bahadır Selim Dilek katıldı.
ANKARA DIŞINDAKİ BÖLGE İLLERİ ZAYIF
Paneli yöneten Avrupa Birliği Bakanlığı Siyasi İşler Başkanı Ege Erkoçak, Avrupa Birliği ile ilgili doğru haberin okuyucularla buluşması için böyle bir toplantıyı düzenlediklerini aktardı. AB’nin hibeler vasıtasıyla da tanındığının altını çizen Erkoçak, “Hibeler açısından baktığımız zaman illerimizin Ankara haricinde biraz geride kaldığını görüyoruz. 81 il arasında AB hibelerinin ulaşması açısından Afyonkarahisar 77’nci sırada. Diğer illerimiz de bu şekilde. Bu illerimizin hibe projelerinde yer almama gerekçesi çok farklı olabilir. İki gündür anlatılanların yerel medya tarafından doğru anlatılması hâlinde oranlar artacaktır” dedi.
YAYGIN BASININ HATASI OLDU
Diplomasi Muhabirleri Derneği Başkanı Zeynep Gürcanlı ise Türkiye’nin AB ile ilgili serüveninde yaygın basın kuruluşlarının bazı hatalı haberler yayınladığını vurguladı. Gürcanlı, “Belirli tarihler verildi. Basın kuruluşları da o tarihleri yazdı. AB’ye üye olduğumuz zannıyla gündüz vakti havai fişek bile atıldı. Ancak görmediğimiz bir konu şuydu: Avrupa Birliği bir standartlar toplamıdır. Siyasi konular ön plana çıkarılıp AB’nin ne olduğu, tam olarak anlatılmadı” diye konuştu.
YEREL HABERLER ÖNEM KAZANIYOR
Gürcanlı, Hürriyet Grubu olarak internet basınına önem verdiklerini kaydederek “İnternet sayesinde yerel bir haber, kısa bir süre içinde ulusal anlamda da gündeme gelebiliyor. En yakın örnek. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun kardeşi haberiydi. O haber, yerel bir haberdi, ama ulusal hâle geldi. Eğilim, yerel haberlere doğru gelişiyor. Yerel medya çalışanları, interneti kullanma ve internet haberciliğini önemsemeli. Avrupa’da internet medyası ve yerelleşme, bizden daha önce sağlandı. Bizim de bunu sağlamamız lazım” ifadelerini kullandı.
ÇEŞİTLİ ZORLUKLAR VAR
Ekonomi Muhabirleri Derneği Başkanı Turgay Türker de yerel basın kuruluşlarının çeşitli zorluklarla karşılaştıklarının altını çizdi. Türker, “İllere gittiğimizde, 40-50 bin satan, marka hâline gelen gazeteleri göremiyoruz. Ama hemen her matbaada bir gazete bulunuyor. Bu durum, kaliteyi düşürüyor. Belediye’nin ya da diğer resmi kurumların bültenlerini gösterişli kâğıtlara basmak yerine, kâğıda vereceğimiz parayla bir kişi daha istihdam etsek, kalitemiz artacak. Fazla istihdam, doğru haberciliği kovalama anlamında da bir avantaj sağlayacak” dedi.
EĞİTİM VE YABANCI DİL ŞART
Diplomasi Muhabirleri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Bahadır Selim Dilek ise, basın çalışanlarının sorgulayıcı özellikte olması gerektiğinin altını çizdi. Dilek, “Çuvaldızı başkasına batırırken, iğneyi de kendimize batırmamız gerekiyor. Daha ‘de’ ve ‘da’ların nerede ayrı yazılacağını bilmeyen arkadaşlarımızla karşılaşıyoruz. Yine soru eklerinin ayrı yazılacağını bilmeyen arkadaşlarımızı görüyoruz. Gazeteci, önce kendini eğitmeli. Bunun yanı sıra yabancı dil, artık olmazsa olmaz. Yabancı dil öğrenip diğer ülkelerdeki olayları takip etmek de gazeteciye çok şey katacaktır” şeklinde konuştu.
“ÖRGÜTLENEREK BÜYÜYÜN”
Örgütlenme konusunda Türkiye’de eksiklik olduğunun altını çizen Dilek şöyle devam etti:
“Basın çalışanları, ancak kendi aralarında örgütlenerek birtakım hakka sahip olabilir. Tek kişi patronun karşısına çıktığında, talebi reddedilebilir; ancak örgütlü bir şekilde hak talebi sonuç verir. Bu bağlamda gazetecilerin kendilerine uyguladıkları, akılda başlayan sansürün de aşılması gerektiğini düşünüyorum.” (Kocatepe)

Gülben Ergen, Başbakan’dan daha çok okunuyor

Diplomasi Muhabirleri Derneği Başkanı Zeynep Gürcanlı, aynı zamanda www.hurriyet.com.tr’nin de Ankara Temsilcisi olduğunu belirtti. Gürcanlı, bir basın mensubunun sorusu üzerine “Acı ve magazinin okunduğunu, takip edildiğini görebiliyoruz. Biz hurriyet.com.tr’de Başbakan’ın çok önemli bir açıklamasını yayınlıyoruz. Bir de Gülben Ergen’in çocuklarıyla fotoğrafını koyuyoruz. Gülben Ergen’in haberi daha çok okunuyor. Sibel Can’ın haberleri, Cumhurbaşkanı’ndan daha çok tıklanıyor” dedi.

“Bana kilim veren olmadı”

Diplomasi Muhabirleri Derneği Başkanı Zeynep Gürcanlı, Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu’nun 5 Eylül 2012’de Şehit Uzman Çavuş Mete Saraç Kışlası’nda meydana gelen patlamanın ardından Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel’e verdiği hediyenin ilk olarak www.hurriyet.com.tr tarafından duyurulduğunu söyledi. Gürcanlı, “Afyon’a geldim ama bana kilim veren olmadı” diyerek salondakileri gülümsetti.

Seminerler programının ardından, katılımcılara sertifika takdim edildi. Haziran ayında yurtdışına gerçekleştirilecek ziyaret programı için kura çekiminde şanslı gazeteci, Kütahya’ya yayın yapan Kanal 43 muhabiri Saynur Sert oldu. Kuradan yedek olarak ise Karasihar Tv kameramanı Baki Deveci çıktı.

Seminer çerçevesinde AB Bakanlığı Araştırma ve Dökümantasyon Başkanı Selçuk Bayraktaroğlu ile AB Bakanlığı Sivil Toplum, İletişim ve Kültür Başkanlığı Uzmanı Hakan Çağlar Erürker de birer sunum yaptı.