Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Afyonkarahisar Kasaplar ve Sucukçular Oda Başkanı İbrahim Yörük basın açıklaması yaptı: “İFŞA EDİLEN Mevsim Sucukları markasının Mevsim Marketler ile ilgisi yok”

Afyonkarahisar Kasaplar ve Sucukçular Oda Başkanı İbrahim Yörük basın açıklaması yaptı: “İFŞA EDİLEN Mevsim Sucukları markasının  Mevsim Marketler ile ilgisi yok”

 

 

Geçtiğimiz günlerde Tarım ve Orman Bakanlığı taklit, tağşiş yapıldığı veya ilaç etken maddesi ilave edildiği tespit edilen toplam 618 firmaya ait 1211 parti ürünü satan firmaları internet sitesinden ifşa etmiştir. Maalesef ilimizde üretilen isim benzerliği nedeniyle kimseyi zan altında bırakmamak adına altını çizerek ifade ediyoruz ki “Mevsim Sucukları” isimli, ilimizde bir dönem fason üretimi yaptırmış bir firmanın 18/05/2017 tarih-seri numaralı üretiminde “tek tırnaklı eti” tespit edilmiştir. İfşa edilen Mevsim Sucukları ile Büyükçelen Mevsim Sucukları Firmasının uzaktan yakından ilgi ve alakası yoktur. Kamuoyunun bilgisine sunarız. İlimizde çok çeşitli sucuk üretimi mevcut olup; bu tür kanun dışı oluşumlara ve ürünlere bakanlık tarafından müdahale edilmektedir. İlgili firma konuyla yaptırımlara maruz kalmış. Kanunlara uygun bir şekilde üretim yapma konusunda gerekli ceza ve uyarıları almıştır. Ancak konuyla ilgisi bulunmayan isim benzerliği veya ürün etiket bilgilerindeki benzerlik nedeniyle zan altında kalabilecek esnaflar ve tüketiciye sağlıklı ürünleri tavsiye etmek adına açıklama yapılması gereği doğmuştur.

 

İSİM BENZERLİĞİ NEDENİYLE MEVSİM MARKETLERİ ZİNCİRİNDE MAĞDURİYET YAŞANMAKTADIR

 

İlimizde market zinciri olarak faaliyet göstermekte olan “Mevsim Marketleri’nin” bahsi geçen “Mevsim Sucukları” ve bakanlık ifşa listesi ile uzaktan yakından herhangi bir ilgisi bulunmamakta olup, 18/05/2017 tarihinde bu isimde bir market bile bulunmamaktadır. Kanunların işlemesi tabii ki gerekmekte olup bu bilgilerin son tüketiciye ulaşması önemlidir. Ancak isim benzerlikleri nedeniyle oluşabilecek mağduriyetlerin ve kamuoyu algısının da konu ile ilgisi bulunmayan esnaflarımızı zarara sokmasının önüne geçilmelidir. Bu esnaflarımızın konu ile ilgisi olmadığını onları şahsen tanıyan tüm esnaflarımız bilmektedir.

Yine İlimizde faaliyet gösteren ve etiket bilgisi nedeniyle bağlantılı olabileceği düşünülebilecek “Büyükçelen Mevsim Sucukları” etiketi ile ürünlerini üreten üreticimizin de konu ile ilgili isim benzerliği nedeniyle ticari olarak risk altında olduğu bilinmelidir.

 

AFYON MARKASI GÖZBEBEĞİMİZDİR

 

İşbu nedenlerle görev sahamızda bulunan ve kamu tarafından ciddiyetle takip edilen hususların esnaflarımızın ticari hayatlarına, tüketicinin algısının yönlendirilmesi noktasında temas edebilecek meseleler olduğu; içinde bulunduğumuz modern dünyada internet medyasında yer bularak esnaflarımızın isimlerinin her arandığında sanki suçlularmış gibi karşılarına çıkabileceği göz önüne alınarak değerlendirilmesi gerekmektedir. Her zaman ifade ettiğimiz gibi gıda günümüz dünyasında bir çok mal ve emtiadan daha stratejik öneme sahiptir. Toplumumuzun hassasiyetleri kullanılarak; dış mihraklar ve onların içerideki yardakçıları tarafından bilhassa gıda ile ilgili bu tür yönlendirilmeler yapılabileceğinin dikkat edilmesi gereken bir nokta olduğu tespitimizdir. Gıda güvenliğinin kamu yararı çerçevesinde her zaman 7/24 takip edilmesi ve önlemlerinin alınması, suçluların cezalandırılması, zararların tazmin edilmesi önemli olduğu kadar isim benzerlikleri nedeniyle oluşabilecek mağduriyetlerin önlenmesi de önemlidir.

 

KELLE ETİNİN SUCUK İMALATINDA KULLANIMI İLE İLGİLİ OLARAK BAKANLIK DERHAL GÖREVİNİ YERİNE GETİRMELİDİR

 

Daha önceki açıklamalarımızda da belirttiğimiz gibi; Ülkemizin güneyinde Suriye üzerindeki karışıklıklar nedeniyle sınır hattına yakın illerde bu tür kaçak et ve benzeri tek tırnaklı eti kullanımının yaygınlaştığı zaten bakanlık tarafından yapılan ifşa listesi ile de görülmüştür. Ancak Afyon gerek et piyasasında kapladığı yaklaşık %67 Pazar hacmi, geleneksel olarak yüzyıllara dayanana üretim geleneği ve insan yapısı ile karalanmaya çalışılmaktadır. İddia ediyoruz ki Afyon Türkiye’nin et ve et ürünleri konusunda en değerli ve en eski markasıdır. Bu markanın korunması için gerek sektörün en büyükleri gerekse geleneksel tipte ürün üreten en küçük imalathaneler büyük bir çaba göstermektedirler. Et konusunda dünyanın en ileri teknikleri ile çalışıp yüzyıllardan gelen ahlak ve tecrübeyi ürün haline getirip Türkiye’nin doğudan batıya kuzeyden güneye tüm sofralarına götüren paydaşların haklarını da teslim etmek gerekmektedir. Zaten bu karalama kampanyaları periyodik olarak uygulanmaya çalışmakta, ancak “mal kendi değerini belirler” ilkesi gereği üretilen afyon markalı her ürün bu karalama kampanyalarından halkımızın da takdiri ile her zaman alnı açık olarak çıkmaktadır. Bu karalamalar sonucu piyasaya girmeye çalışan tüm fırsatçılar ise eriyip gitmektedir. Ayrıca daha önceden Cumhurbaşkanlığı Makamına üretici ve tüketicilerimiz adına yazdığımız mektup ve sonrasında Bakanlık tarafından davet edildiğimiz Türkiye çapında sektör üyesi 22 paydaşın (Federasyon, Bakanlık ve firmalar) bir araya toplantıda da belirttiğimiz gibi kullanımının insan sağlığı açısından risk olmayacağı ilgili sağlık otoritesi tarafından da kabul gören “kelle, baş etinin” sucuk imalatında Türk Gıda Kodeksine eklenmesi gerektiği bu ifşa listesinde de ortaya çıkmıştır. Etiket bilgilerinde yer verilmek şartıyla bu protein kaynağının da merdiven altı olmaktan kurtarılarak ekonomiye kazandırılması gerektiğini düşünüyoruz.

İBRAHİM YÖRÜK
ODA BAŞKANI