Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Afyonkarahisar’ın dana ile imtihanı

Afyonkarahisar’da düzenlenen Gastro Afyon

Afyonkarahisar’da düzenlenen Gastro Afyon 3. Uluslararası Turizm ve Lezzet Festivali’nin açılışında kesilen 2 ton ağırlığındaki dana, arka ayaklarından asılıp pişirilirken kuyuya düştü. Aşçıların uzun uğraşı sonrası çıkarılan dana, pişirilip davetlilere ikram edildi. 2018 yılında düzenlenen ilk festivalde de dana çevirme hazırlanırken sızan yağlardan alev alarak küle dönmüştü. Bu durum medyada uzun süre tartışılırken, Afyonkarahisar ve Festival’in “reklamı” olmuştu

 

Afyonkarahisar’da düzenlenen Gastro Afyon 3. Uluslararası Turizm ve Lezzet Festivali’nde kurulan stantlarda kente özgü yemek, hamur işi ve tatlılar hazırlandı. 3 tonluk kazanda hazırlanan aşurenin de dağıtıldığı festivalin açılışına özel 2 tonluk dana kesildi. Dananın pişirilmesi için de yapılan dikey çukur, meşe kömürüyle ateşlendi.
Pişirilmesi için hazırlanan dana, caraskal ile yarısı dışarıda kalacak şekilde iki ayağından bağlanarak kuyuya yerleştirildi. Pişmeye başlayan dana, bağlandığı yerdeki etlerin kopmasıyla kuyuya düştü. Festivalde görevli aşçılar, danayı çukurdan çıkarmak için uzun uğraş verdi. Caraskal ile yardımıyla kaldırılan dana, kaburgalarından asılarak pişirildi. Pişen dananın eti kesilerek ikram edildi.
“PİŞİNCE ETLERİ GEVŞEDİ”
Afyonkarahisar Profesyonel Aşçılar Derneği Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Malkoç, “Bu danayı, iç organları ve kellesi alınmış şekilde meşe kömüründe pişirmek istedik. 2 tonluk danamız büyük olduğundan dolayı, pişince etlerinden gevşedi. Biraz yere düştü. Sonrasında toparladık. Danamızı servise hazır hale getirdik.” dedi.
2018 yılında yapılan Gastro Afyon 1. Uluslararası Turizm ve Lezzet Festivali’nin açılışında dana çevirme hazırlanırken sızan yağların alev alması sonucu et yanmıştı. “Yanan dana” konulu haberler yaygın medya organlarında genişçe yer bulmuş, Afyon ve festivalin reklamı bu yolla da ülke genelinde epeyce duyulmuştu.
>> Burcu AYDIN’ın Haberi