Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Afyonkarahisar’ın İşgal Günleri bu kitapta

Yakın geçmişimizde iki kez
Afyonkarahisar’ın İşgal Günleri bu kitapta

Yakın geçmişimizde iki kez Yunan ordusunca işgale uğrayan ve 14 ay boyunca işgal altında kalan Afyonkarahisar’da o günlerde neler yaşandı, büyüklerimiz esaret altında hayatını nasıl sürdürdü?, düşman askerleri nerelere yerleşti?, neler yaptı?
Araştırmacı-yazar, Başkomutan Tarihi Milli Parkı Alan Kılavuzu-rehberi Hasan Özpunar’ın büyük bir emekle hazırladığı “Anılar ve Fotoğraflarla İşgal Günlerinde Afyonkarahisar-2” kitabı tüm bu sorulara cevap veren bir çalışma olmuş.
İşgal yıllarına dair anılar ve ilk kez yayınlanan fotoğraflardan oluşan ilk kitabını 2011 yılında yayımlayan Hasan Özpunar’ın araştırmaları bununla sınırlı kalmamış. Aradan geçen yıllarda pek çok anıya ve fotoğrafa daha ulaşmış. Bunların neticesinde hazırladığı “İşgal Günlerinde Afyonkarahisar-2” adını taşıyan kitap geçtiğimiz günlerde yayımlandı. Özpunar, 1. kitapta yer alan metinleri de yeni kitabına ekleyerek bir bütünlüğü sağlamış.
Kitapta birçoğu ilk kez yayınlanan işgal altındaki Afyonkarahisar’a dair 100’ü aşkın fotoğrafın yanı sıra o günleri yaşayanlar hayattayken derlenmiş anılarda yer alıyor. Anıların fotoğraflarla bir bütünlük sağlaması kitaba ayrı bir değer katıyor. Kitapta Afyonkarahisar’a bağlı olan ve işgali yaşayan neredeyse bütün yerleşimler yer bulmuş. Afyonkarahisar’ın merkez köy ve kasabaları (Anıtkaya, Çayırbağ,Çıkrık,Değirmenayvalı,Erkmen, Fethibey, Kışlacık,Sülümenli), Sinanpaşa ve köyleri (Akdeğirmen, Akören, Ayvalı, Balmahmut, Çatkuyu, Çayhisar, Elvanpaşa, Garipçe, Gezler, Kayadibi, Kılıçarslan, Kınık, Saraycık, Serban,Taşoluk, Tınaztepe, Tokuşlar, Yıldırım Kemal)’in işgal günlerine ait anı ve fotoğraflar var.
Kitap elbette ki sadece buraları kapsamıyor. Bunun yanı sıra İhsaniye İlçesi’nin pek çok köyü ve kasabası (Ablak, Alcalı, Akören, Ayazin, Basırlar, Belce, Bozhüyük, Demirli, Döğer, Hacıbeyli,Kayıhan,Muratlar, Sarıcova, Üçlerkayası,Yaylabağı), bugünlerde halâ ‘’işgal edildi-edilmedi’’ tartışmalarının sürdüğü Emirdağ ve köylerine ait işgal hatıraları ve ilk kez yayınlanan fotoğraflarda kitapta yer buluyor. 100’ü aşkın fotoğrafın her biri dikkat çekici olmakla birlikte özellikle ilk kez yayınlanan Mevlevi Camii’nde Sultan Divani’nin sandukası önünde çizmeleriyle dikilen Yunan Prensi Andrea’nın pozu yürekleri sızlatıyor.
Kitapta yer alan hatıralar ve fotoğraflar Afyonkarahisar’ın işgalde geçen karanlık günlerine bir ışık tutarak vatanın ne zor şartlarda kurtarıldığının altını çiziyor.Bu yönüyle kitap ibret vesikası olarak gelecek nesillere bırakılabilecek kalıcı bir eser niteliği taşıyor. >> Esra KÜÇÜKURT’un Haberi

 

İsteme Adresi:
Hasan ÖZPUNAR
Afyonkarahisar Mevlevihanesi Mevlevi Türbe Camii Bahçesi – 0 272 2145091
E-posta: hasanozpunar03@gmail.com
Cep Tel: 0 536 3592050