Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Afyonkarahisar’ın rüyasını Denizli gerçekleştiriyor – Kocatepe Gazetesi

Bu haberin fotoğrafı yok
Afyonkarahisar’ın rüyasını Denizli gerçekleştiriyor

Afyonkarahisar’ın yıllardır rüyasını kurduğu jeotermalden elektrik üretimi projesi komşu ilde gerçek oluyor. Zorlu Enerji Grubu Türkiye’nin en büyük jeotermal santralini hayata geçirmek için Denizli’de çalışmalara hız verdi

Yıllardır Afyonkarahisarlılar’ın hayalini kurduğun, hemen hemen tüm platformlarda “olmalı, yapılmalı” şeklinde dile getirilen “jeotermal enerjiden elektrik üretimi” projesi komşu ilimiz Denizli’de gerçek olmak üzere. Afyonkarahisar’ın “yapılmalı, edilmeli” söylemleri ile günün geçirdiği sırada Zorlu Enerji Grubu şirketlerinden Zorlu Doğal Elektrik, Denizli Kızıldere jeotermal sahasında kurmayı planladığı 60 MWe elektrik ve 50 MWt termal güce sahip jeotermal santralini hayata geçirmek için çalışmalara hız verdi.
Zorlu Enerji Genel Müdürü Arif Özozan, yaptığı yazılı açıklamada, santralde kullanılacak buhar türbini alımı için açtıkları ihaleyi dünyanın önde gelen şirketleri Japon Sumitomo Corporation ve Fuji Electric işbirliğinin kazandığını belirterek, 2013 yılında tamamlamayı hedefledikleri Türkiye’nin “http://m.kocatepegazetesi.com/”en büyük”http://m.kocatepegazetesi.com/” jeotermal santrali için önemli bir adım attıklarını bildirdi.
Özozan, Kızıldere jeotermal sahasında çalışmaları iki aşamada yürüttüklerini, Zorlu Enerji’nin ilk olarak ADÜAŞ ihalesi ile devraldığı Kızıldere Santrali’nde rehabilitasyon çalışmaları gerçekleştirdiğini kaydederek, “http://m.kocatepegazetesi.com/”Kızıldere Santrali’ni devraldığımızda santralin mevcut şartları çok iyi değildi. Kullanım kapasitesi neredeyse yarı yarıya düşmüştü ve sahayı besleyen rezervuar doğru bir şekilde kullanılamıyordu. Biz santrali devraldıktan sonra ilk olarak rehabilitasyon çalışmaları gerçekleştirdik. 7 MW’a kadar düşen kapasiteyi kısa bir dönem sonra kurulu kapasitesi olan 15 MW’a çıkararak sürekliliğini sağladık”http://m.kocatepegazetesi.com/” ifadesini kullandı.
Bu çalışmaların ardından Kızıldere jeotermal sahasının kapasitesini en verimli şekilde değerlendirmek amacıyla çalışmalara başladıklarını belirten Özozan, yaklaşık bir yıl süren sondaj çalışmaları ve araştırmalar sonucunda sahada 60 MW kapasiteli Türkiye’nin en büyük jeotermal santrali yatırımına karar verdiklerini kaydetti.
Özozan, ifade ederek, uzun vadede hem yöresel istihdamı hem de doğal tarımı desteklemeye öncelik vereceklerini bildirdi.
Kızıldere sahasının 243 derece sıcaklığı barındıran bir saha olduğunu vurgulayan Özozan, yeni yatırım ile bölgede seracılık ve termal turizm başta olmak üzere yeni iş alanlarının oluşmasına destek olacaklarını bildirdi.
Verilen bilgiye göre, Zorlu Enerji’nin, 2008 yılında ADÜAŞ ihalesi ile devraldığı 15 MW güçteki Kızıldere jeotermal santralinin kapasite artırımında kullanacağı buhar türbini, 650 ton/saat jeotermal buhar ile yıllık 470 milyon kWh elektrik kapasitesine sahip olacak. Fuji Electric tarafından Japonya’da üretilen buhar türbini, 2012 yılının Temmuz ayında teslim edilecek.
Kızıldere Jeotermal Elektrik Santrali’nin 30 yıllık işletme hakkı, 2008 yılında gerçekleştirilen ihale sonucunda Zorlu Doğal Elektrik Üretimi’ne devredilmişti. Haber: Mustafa Ertürk

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti