Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Afyonkarahisar’ın yıldızı dört koldan parlıyor

Afyonkarahisar Belediyesi Kültür ve

Afyonkarahisar Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü İhsan Akar, şehrin yıldızının dört koldan parladığını belirterek “2 yeni müzemiz açılışa hazır. Yeni butik müze hazırlıklarımız sürüyor. Ziyaret edilebilir nokta sayımızı artırmaya çalışıyoruz. Afyonkarahisar’a gelen bir konuk 7 gününü dolu dolu geçirecek. Gastronomi, Motokros, Caz ve Klasik Müzik Festivali gibi etkinlikler başta olmak üzere Afyonkarahisar’ın kültür ve sanatına her alanda katkı sunmaya çalışıyoruz” dedi

 

Afyonkarahisar Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü İhsan Akar, Belediye Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Ahmet Çoban’la birlikte Gazeteniz Kocatepe’yi ziyaret etti. Akar, Kocatepe TV’ye dijital yayın hayatında başarılar dileyerek kendilerinin sürdürdükleri çalışmaları anlattı.
PANDEMİ SÜRECİ ÜRETİMDE DEĞERLENDİRİLDİ
Belediye Kültür ve Sosyal İşler Müdürü İhsan Akar, “Şu anda yayına hazırlanan dört tane eserimiz var. Bir tanesini halkımızın beğenisine sunduk. Gerek Valilik, gerek TSO gerekse, Belediye olarak Afyonkarahisar’ın tarihi belleğini, Mahmut Ülker Abi’nin 70 yıllık bir birikimin elinden çıkan, Afyon’un tarihi noktalarını ve mimari detaylarının anlatıldığı kitabı, halkın beğenisine sunduk. Bundan dolayı gururluyuz. Yakında çok talep gören halkın istediği kültür sözlüğü ‘Bir Zamanlar Afyonkarahisar’, ‘Fotoğraflarla Afyonkarahisar’ ve Sultan Divani’nin talebesi ‘Şah İsmail’in Divanı kitaplarının baskıları sürüyor. İnşallah en yakın zamanda halkımızın beğenisine sunacağız. Pandemi dönemini üretme zamanı olarak değerlendiriyoruz. Bu noktada kültür yayınlarımızın yenilenmesi, tazelenmesi gibi çalışmalarımız var.” dedi.
“Detaylarla Afyonkarahisar” ve “Afyonkarahisar Kitapları” kitaplarının 2 cilt halinde Belediye’den, Valilik’ten ve TSO yayınlarından tedarik edilebileceğini söyleyen Akar, “Bu yayınlar Afyon’un tarihi sürecini çok güzel ve detaylı bir şekilde anlatmaktadır. Aynı zamanda Galip Leblebicioğlu’nun yeni şiir kitabını ve birkaç şiir kitabının daha çalışması var. İnşallah onları da süreç içinde yayınlamayı planlıyoruz.” diye konuştu.
GASTRONOMİ KONAĞI ETKİNLİĞE HAZIR
Gastronomi çalışmaları hakkında bilgiler veren Akar, 2019 yılında Gaziantep, Hatay ve Afyonkarahisar’ın Gastronomi marka şehir olduğunu kaydetti. Akar, “Belediye Başkanımız Mehmet Zeybek’in talimatıyla 120 yıllık bir konak gastronomi alanına tahsis edildi. Bu konak sadece gastronomi çalışmaları için tefriş edildi. Gastronomi evi olarak UNESCO’ya bildirdiğimiz bu konakta son aşamaya geldik. Yaklaşık 2 yılı aşkın zamandır süre gelen tüm çalışmalar, devlet ricalinin ifade ettiği gibi küresel salgına takıldı. Pandemi sürecinde Gastronomi Konağımızda planladığımız ancak iptal etmek zorunda kaldığımız 11 ayrı yurt içi ve yurt dışı etkinliği salgının seyrine göre halkımızın sağlık ve güvenlikle ulaşabileceği bir zaman diliminde yapmak istiyoruz.” şeklinde konuştu.
“EN BÜYÜK SUCUK” İLE GUİNNES REKORLAR KİTABI’NA GİRECEĞİZ”
Belediye Kültür ve Sosyal İşler Müdürü İhsan Akar, Belediye Başkanı Mehmet Zeybek’in uygun göreceği bir tarihte salgın haritasında Afyonkarahisar’ın maviye dönüşmesiyle beraber Gastronomi Konağı etkinliklerinin yapılacağını belirtti. Akar şu ifadeleri kullandı: “Gastronomi Festivali’ni Mustafa Sandıkçı Hocamızın Gastronomi Bölüm Başkanı ile birlikte ve AFPAD Başkanı Hamza Kalkan’la birlikte yürütüyoruz. Mayıs ayında planlanan Gastronomi Festivali’ni üniversite öğrencilerinin de katkılarını alacağımız için yeni üniversite dönemini bekledik. Doğrusu Eylül sonu Ekim başı gibi öğrenciler gelecek. Salgın seyrine göre 15-18 Ekim 2021 tarihi arasında Zafer Meydanı’nda büyük bir şenlik planlıyoruz. Durumu salgının seyri belirleyecek. Katkılarını alacağımız öğrenciler nedeniyle akademik sezonun başlaması da önem taşıyor. Belki 81 ilin ya da üç büyük marka şehrin Belediye Başkanlarının davet edileceği uluslar arası Master Şeflerin davet edileceği bir organizasyon olacak. Ayrıca şartlar uygun olursa dünyanın en büyük sucuğu çalışmasını bu Gastronomi Festivali’nde yapacağız. Guinness Rekorlar Kitabına giriş için yazışmalarımız başladı.”
VALİLİK VE BELEDİYE’NİN UYUMLU ÇALIŞMASI ŞEHİRE YANSIYOR
Dünyada ne yapıldığından çok ne satılabildiğinin önem kazandığını dile getiren Akar şöyle konuştu: “Neyi ne kadar ve nasıl sattığınız dünyada önem kazandı. Afyonkarahisar Valiliği’nin Ayazini köyünde yürüttüğü çalışmaları Valimiz Gökmen Çiçek’in, Belediye Başkanımız Mehmet Zeybek’in talimatlarıyla yürütüyoruz. Ben sürekli sahadayım. Haftada en az bir kere Ayazini köyü, Frigbölgesindeyiz. Turizm odaklı toplantılarda bizde varız. Ben zaten rehber olduğum için sürecin içerisindeyim. Afyon’u tanıtmak noktasında Valilik ve Belediye’nin güzel bir işbirliği var. Valimiz Gökmen Çiçek ile Belediye Başkanımız Mehmet Zeybek’in uyumlu bir çalışması şehrimize yansıyor. Bu uyumlu çalışma yansımasında bizlerde basınımızla sizlerle taşın altına elimizi koyuyoruz. Bireysel ve kurumsal olaraktafaaliyetlere destek veriyoruz.”
SIRADA İKİ MÜZENİN AÇILIŞI VAR
Yeni müze çalışmalarına değinen Akar şunları söyledi: “İki ayrı müzeyi 15 günlük sürede açmayı planlıyoruz. Kültür ve Sanat Evi alt katında Demircilik ve Nalbant Müzesi Valilik’le ortak bir proje olarak sona geldi. Şu anda dizayn çalışmaları bitmek üzere. Valimiz Gökmen Çiçek ve Başkanımız Mehmet Zeybek’in programlarının uygun olduğu bir tarihte en geç 15 gün içerisinde açarız diye düşünüyoruz. Kültür Sanat Evi’nin 2. katında Gastronomi Müzemiz var. Bu müze çalşıması da yine UNESCO’ya verdiğimiz taahhütlerden biridir. Onun da envanter alımını bitirdik. Şu anda tefrişat ve dijital çalışmaları sürüyor. Belki ikisini bir açarız veya iki farklı etkinlik olsun denilirse sırayla müze açılışlarını yaparız.”
RAMAZAN BAYRAMI SONUNA HAMAM MÜZESİ AÇILIŞI PLANLANIYOR
Müdür Akar, Ermeni ustaların imal ettiği Afyon konaklarının bulunduğu kültürel bölgede yer alan Millet Hamamının (Gâvur Hamamı) Belediye uhdesine verildiğini söyledi. Akar şunları kaydetti: “Millet Hamamı bahçesinde bir kafeterya çalışması yapıyoruz. Bizim önerimizle içeriye de Termalin Başkenti olan Afyon’da neden bir Hamam Kültürü Müzesi olmasın diyerek Valimiz Gökmen Çiçek’in uygun görmesiyle modellemesi ve profesyonel heykel çalışmasıyla içeride bir hamam müzesi oluşturuyoruz. Orası içinde bayram sonunu işaret ediyoruz.”
İLERİDE BASIN TARİHİ MÜZESİ DE GÜNDEME GELEBİLİR
İhsan Akar, daha önce açılan Hat ve Kur’an Eserleri Müzesi’nde sonra; Demircilik ve Nalbant Müzesi, Hamam Kültürü Müzesi ile Kahvaltı Evi’nin çalışmalarının yürütüldüğünü dile getirdi. Akar sözlerine şöyle devam etti: “Şehrin içerisinde butik müze kültürüyle beraber sayıyı 8’e kadar çıkarmak niyetindeyiz. Belki ileride Basın Yayın Derneğimiz ve sizlerin meslektaşlarıyla bir Basın Tarihi Müzesi çalışmamız var. Gerek Sezer beyin gerekse eski gazetecilerin getirdiği envanterler var. Uygun bir yer olursa birlikte çalışarak Basın Yayın Derneği ile böyle bir çalışmayı da hayata geçiririz diye düşünüyorum.”
AFYON UĞRANILAN DEĞİL,
KALINAN BİR YER OLMALI
“Önemli olan Afyon lokasyonunda ziyaret edilecek nokta sayısını artırmaktır.” diyen Akar,”Ben 20 yıldır rehberlik yapıyorum. Daha önceden Ayazini köyü bir lokasyondu fakat şu an daha ciddi profesyonel bir lokasyon olmaya başladı. Zaten şehrimizin içi ciddi bir lokasyon. Turistler için şehir içi bölgesi gezi süresini iki güne çıkarmayı hedefliyoruz. Yani sadece tarihi bölge değil küçük müzelerle beraber iki gün. En az iki günde Frigya ve Ayazini bölgesi, etti4 gün. İki gün şehitliklerimiz ve Kocatepe bölgesi, etti 6 gün. Bir gün de Emirdağ ilçesindeki Amorium Höyük Kenti ve Dinar Höyük Kenti ile birlikte Afyon’da minimum 7 günlük bir lokasyon yapmak zorundasınız. Çünkü Afyon uğranılan değil, kalınan bir yer olmak zorundadır. Bizim Pamukkale ve Kapadokya’daki lokasyonlardan hiçbir farkımız yok.” dedi.
DOKUZ AYLIK DEĞİŞİMİ
GÖRENLER İNANAMADI
Vali Gökmen Çiçek’in Afyonkarahisar’da göreve başlayalı 9 ay olduğunu dile getiren İhsan Akar sözlerine şöyle devam etti: “Sadece birinin gelip birçok şeyi değiştirmesi gerekiyordu. Gökmen Çiçek Valimiz göreve gelir gelmez gösterdiği çabayla bir ivme başlatmış oldu. Sanıyorum Sayın Valimiz göreve başlayalı 9 ay oldu. 9 ayda çok şey değişti. Geçtiğimiz Cumartesi günü Türkiye’nin tüm turizm yöneticilerini TÜRSAB Başkanlarına rehberlik ettim. Afyon’u bilip buraya daha önce gelenlerde var. Ayazini ve Frigya bölgesini görünce inanamadılar. Dediler ki ‘Biz buraya daha öncede geldik. Buraya ne olmuş?’ 9 ayda bir şey değişir mi? Değişiyormuş yani bir şey değişir herşey değişir hesabı. Amacımız sadece şehir merkezinde değil Ayazini, Amorium, Dinar Apamea, İscehisar, Şuhut bölgesiyle en az 7 günlük bir lokasyon oluşturmaktır.” diye konuştu.
CAZ FESTİVALİ, UNESCO
AFYON CAZ GÜNÜ İLE TAÇLANACAK
Afyonkarahisar’da milattan önceki, milattan sonraki, kurtuluşun, kuruluşun, zaferin tarihi olduğunu vurgulayan Akar şöyle konuştu: “Tarihle ilgili çalışmalar var. Bu sürece halk da katkı veriyor. Cumhuriyet Sucukları, Sucuk Müzesi ile ilgili çalışmaya başladı. Mermer Müzesiyle ilgili hazırlıklar var. İlçelerde de bu konuda bir çalışma var. Sayın Valimiz Gökmen Çiçek ve Belediye Başkanımız Mehmet Zeybek’in talimatıyla Caz ve Klasik Müzik Festivali ile ilgili çalışmalarımızı ilgili dernekler, Hüseyin Başkadem ve Sinan Millik ile sürekli irtibat halindeyiz. Valilik ve Belediye’nin mali kaynaklarıyla Belediye Meclis kararı alındı. 20. yapmaktan onur duyduğumuz festivali gerçekleştireceğiz. UNESCO Afyon Caz Günü var. Bu anlamda UNESCO’nun bir yıldızı var bizde. Gastronomi de marka şehiriz. UNESCO’nun Caz Günü de Afyonkarahisar’da bu festivalle birlikte taçlanmış olacak. Salgın seyri müsaade ederse festivali halk katılımıyla birlikte yapmak istiyoruz. Geçen yıl ki festival güzel oldu ama canlı yayınlarla dijital ortamda yapıldı. Takdir edersiniz ki halkla beraber yapılan etkinlik kadar kıymetli olmuyor.”
TÜM ÇALIŞMALAR AFYONKARAHİSAR MARKASINI PARLATMAK İÇİN
İhsan Akar, anlattığı tüm çalışmaların birbirinden bağımsız gözükmesine karşın aslında Afyonkarahisar markasını parlatmaya yönelik bir bütünü oluşturduğuna dikkat çekti. Akar, “Bunlar bir tek kartanesini atıp çığa dönüşmesini bekleme çaba ve çalışmalarıdır. Hangi kar tanesinin çığa dönüşeceği belli olmayabilir. Biz kar tanesini atıyoruz. Valiliğimiz, Belediye Başkanlığımız, sivil toplum kuruluşları başkanlığında atılan kar tanelerinin birleşmesiyle inşallah bir çığ oluşacak.”
TÜRKİYE’NİN YARISI 30 AĞUSTOS’TA
AFYON MASTER ŞEFİ İZLEDİ
Afyonkarahisar’da yapılan Master Şef programı maliyetine yönelik eleştirileri değerlediren Akar, “Buraya verilen para ile elde edilen, geriye dönenle mukayese edildiğinde büyük kazanımlar sağlandığı ortadadır. Daha az ses getiren etkinliklere başka dönemlerde ve yerlerdedaha çok paralar verildiğini gördük. O yüzden tanıtımın miktar ölçeği yoktur. Neye göre çoktur neye göre azdır? Biz bu etkinliğin kısa vadede de getirilerini aldık. Afyonkarahisar Master Şef programını o gün sadece 41 milyon kişi izlemiş. Pandemi şartlarında ancak 30 Ağustos yaz akşamı olmasına rağmen. Türkiye nüfusunun yarısı o gün Afyon’u izledi. Belki dikkatten kaçmıştır. Master Şefi bizden sonra Bursa yaptı. Daha sonra Kahramanmaraş, Adana, Balıkesir yaptı. Onlarda dijital verileri gördü. Youtubede hala 2 milyon kişi izliyor. Master Şef Afyon yayından da kalkmadı halen devam ediyor.” ifadelerini kullandı.
AFYON 99 ÜRÜNDE COĞRAFİ
İŞARET ALMAYI BEKLİYOR
Son yapılan Coğrafi İşaretler Tescil Başvurularında Afyonkarahisar’ın Türkiye birincisi olduğunu belirten Akar, “Sadece gıda ürünlerinden 64 tane başvurumuz var. Biz şu anda Gaziantep’i sadece gıda ürünlerinden geçiyoruz. ATSO, ATB’nin mermer, Bayat Kilimi v.dkonularla ilgili coğrafi işaretlerini yanında bizim hedefimizde 99 gıda ürünümüz var. Hepsi sıraya konuldu. Kısaca süreci anlatmak istiyorum. Kafada bir bilgi kirliliği oluşmasın. Mesala ağzı açıkla ilgili bir coğrafi başvuru işaretiniz var. Profesyonel dosyayı patent enstitüsüne veriyorsunuz. Patent Enstitüsü önce bunu dört aşamalı bir işlemden geçiriyor. Başvuru süreci, askı süreci, değerlendirme ve itiraz süreçleri var. Bunlar ortalama itiraz olmazsa 8 ay sürüyor. Biz 3 kolda profesyonel bir ekiple bunlardan destek alarak, Ankara da bu işleri yürüten ajansın etkinliğiyle bunları alıyoruz. Sadece bu hafta içerisinde iki tane daha yeni ürünün coğrafi işareti çıkacak. Velense ile bir tane daha var. İlibada dolmasını aldık. Başarı da kanıksanan bir şeydir. Her coğrafi işaretede artık tören yapmayalım diyoruz. Sadece bu hafta iki tane gelecek. İki hafta sonra iki tane daha gelecek. Sırada çullama köftede var. Amacımız 3 yıllık süreçte sadece 99 gıda ürününe coğrafi işaret tescili almaktır. Bizi de bekleten Patent Enstitüsünün sürecidir. Dosyalarımız hazır.”
Akar, Dünya Motokros Şampiyonasının 17. etabının salgın seyrine göre Afyonkarahisar’da yapılacağını, organizasyonun 5 gece 6 gün sürüp yarışma ve konser etapları olarak planlandığını sözlerine ekledi. >> Burcu AYDIN’ın Özel Haberi