Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Eyüp İMİR

AFYONLU CEVAT ŞAKİR

Bodrum’u Bodrum yapan yazar Cevat Şakir Kabaağaçlı Bodrum’un Karia çağındaki adını seçerek
kendisine “Halikarnas Balıkçısı” takma adını kullanmıştır.
Cevat Şakir 1890 yılında Girit’te doğmuştur. Osmanlı Padişahı 2. Abdülhamit döneminin devlet adamlarından Mehmet Şakir Paşa’nın ve Giritli Sare İsmet Hanım’ın oğludur. Amcası 2. Abdülhamit’in sadrazamlığını yapan Cevat Şakir Paşa idi. Cevat Şakir Paşa’nın çocuğu olmadığı için kendisini çocuğu gibi seven amcasının adı kendisine verilmiştir. Babasının görevi nedeniyle çocukluğunu Atina’da yaşamış, İngiltere’de Oksford Üniversitesi’nde “Yakın Çağlar Tarihi” okumuştu. 1913’te evlendiği İtalyan eşiyle yaşarken resim dersleri almış, İtalyanca ve Latince de öğrenmişti.
Yazarın ailesi Afyonlu eski bir aileye mensuptu. 1914 yılında maddi sıkıntı içine giren aile, babasının Afyon’daki Kabaağaçlı çiftliğine yerleşmişti. Bir tartışmada silahından çıkan kurşunla babasının ölmesi üzerine cinayet suçu ile 15 yıl kürek cezasına çarptırılmıştır. Cezasının yedi yılını çektikten sonra verem hastalığı nedeniyle tahliye edilmişti.
İstanbul’a dönünce çeşitli dergilerde yazılar yazmış, kapak resimleri, süslemeler ve karikatürlerin yanı sıra çizgi romanlar yapmıştı. Cumhuriyet’in ilanından sonra “Kurtuluş Savaşı” sırasında eşlerini görmek için firar eden 4 askerin idamı hakkındaki yazısı nedeniyle 3 yıl “kalebentliğe” mahkûm edilerek kalenin bulunduğu Bodrum’a sürülmüştü.
1.5 yıl Bodrum’da kalmış, cezasını 2. yarısını ise İstanbul’da geçirdikten sonra çok sevdiği için döndüğü Bodrum’da yaklaşık 25 yıl yaşamıştır. Bodrum’un güzelleşmesi için büyük çabalar harcamış, yurt dışından getirttiği bitki tohumlarını Bodrum’un 4 bir yanına ekmişti. Bodrum’da yaşadığı yıllarda sadece yazar değil aynı zamanda bahçıvan, öğretmen ve balıkçıydı. 1947’de çocuklarının eğitimi için İzmir’e yerleşmişti. İzmir’de yazarlık ve turist rehberliği yaparak yaşamını sürdürmüştü. Fırsat buldukça Bodrum’a gider, diktiği ağaçları ziyaret eder, denizci dostları ile konuşurdu.
“Mavi Sürgün” adlı kitabı bir anlamda özgeçmişidir. Ancak kitap Bodrum kokar. Dönemin yazarlarını, Bodrum’dan başlayıp Muğla kıyılarında süren “Mavi Yolculuğa” yönlendirdiği yöre turizmin öncüsü de olmuştu. 13 Ekim 1973’te İzmir’de kemik kanserinden yaşamını yitirmişti. İsteği üzerine Bodrum’a gömülmüştür. Ölmeden önce yakınlarına şöyle demişti, “Öldükten sonra kendime değil doğaya lazımım. Toprak beni ister diken yapar ister çiçek.
Tarihte Anadolu Uygarlıklarının kültür varlıklarını halkımızı tanıtan Azra Erhat, Cevat Şakir ve Sabahattin Eyüboğlu’nun izinden giderek “Mavi Anadolu” kitabını yayınlamıştır. Bu kitap kıyılarımızda yaşamış uygarlıkların kültürleri ile günümüz turizmini yansıtmış ve canlandırmıştır. “Mavi Yolculuk” kitabı ise Bodrum’dan başlayan Türk turizmini yönlendiren ilk rehber niteliğindendir. Her iki kitap yalnızca bu yörelere gidecekleri değil, tüm okurlarını bilgilendiren öncü anıtsal yapıtlardır.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER