Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Afyonlu öğrenci Türkiye ikincisi oldu

Afyonlu öğrenci Türkiye ikincisi oldu

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından düzenlenen 2019 Verimlilik temalı kısa film ve fikir yarışmasında Dumlupınar Bilim ve Sanat Merkezi 7. sınıf öğrencisi Arda Derici, fikir temasında “Çevreye Duyarlı ve Verimli Doğal Soğutma Sitemi” projesiyle Türkiye 2’incisi oldu

 

Dumlupınar Bilim ve Sanat Merkezi 7. sınıf öğrencisi Arda Derici babası Hakan Derici ve Okul Müdürü Hakan Gümüş ile İl Milli Eğitim Müdürü Metin Yalçın’ı makamında ziyaret etti.
Milli Eğitim Müdürü Yalçın’a projesi hakkında bilgiler veren Derici, “Projemizin adı çevreye duyarlı doğal soğutma sistemi. Projemize marka değer katma adına logo tasarımı gerçekleştirdik. Projenin ortaya çıkma sebebi ilk olarak çevreci bir sistem tasarlamak, elektrik tasarrufu çok önemli bu konuya yönelik çalıştım. En çok elektrik harcayan ev eşyası konusunda çalışma yaptım. Evimizde kullandığımız elektriğin 3/1’ini buzdolabının tükettiğini tespit ettim. Büyüklerimle, konuşmalarımız esnasında eskiden bizim babaannelerimizin evinde tel dolapları vardı. Bu dolaplar evlerin en serin yerlerine ve karanlık köşelerine konulurdu dediler. Hatta kış aylarında evlerimiz sobalıyken, buzdolabının kapısını hafif aralıklı bırakırdık çalıştırmazdık dediler. Bunları düşünerek bende böyle bir sistem tasarladım. Balkonda bir sıvı tankı var. Bu sıvı tankı kış aylarının doğal soğuğu ile buzdolabı için istenilen sıcaklığa geldiği zaman buzdolabının kendisi kapanıyor ve ÇEVDOS ismini verdiğim sistem çalışıyor. Gerçek boyutlarda bir buzdolabı aylık 20 lira ile 25 lira arası tüketim sağlarken ÇEVDOS 15 watlık bir devir daim motoru ile 3 metreye kadar çıkarabildiği için 66 saat için 1 kw yani 60 kuruş gibi oldukça düşük bir maliyet ile çalışabiliyor.” dedi.