Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Afyon’un çikolataları Tarım Kredi ile her yerde: 5 ton sipariş geldi, hedef yurt dışına satış

Türkiye’de tarımsal kooperatifçiliğin öncü

Türkiye’de tarımsal kooperatifçiliğin öncü kuruluşu Tarım Kredi Kooperatifleri, kadın üreticiler başta olmak üzere küçük ve orta ölçekli kooperatiflere yönelik desteklerini sürdürüyor. Afyonkarahisar’ın Evciler ilçesinde faaliyet gösteren kadın kooperatifinde “İncila” markasıyla üretilen çikolatalar, Türkiye’nin dört bir yanına Tarım Kredi aracılığıyla gönderiliyor.

Türkiye’nin en büyük çiftçi kuruluşu Tarım Kredi Kooperatifleri, üreticiyle tüketici arasında köprü vazifesi görmeye devam ediyor. Ekim öncesi çiftçilerin tarımsal girdi ihtiyaçlarını tedarik eden, hasat sonrası ise el emeği ürünleri uygun fiyatlarla tüketicilerle buluşturan Tarım Kredi, sürdürülebilir tarım ve kırsal kalkınma hedefli projelere de destek oluyor.

Tarım Kredi, ortak ürün değerlendirme faaliyetleri yanında, diğer kooperatiflerin desteklenmesi ve küçük ölçekli üreticilerin ürünlerinin pazara ulaşması amacıyla ülke genelinde teşkilatlanmış 1615 kooperatif ve 700’ün üzerinde Kooperatif Market mağazası aracılığıyla hizmet veriyor.

Kadın kooperatiflerinin örgütsel yapılanmalarını sürdürülebilir hale gelmesi ve üretime doğrudan katkı sağlamaların için başlatılan çalışma kapsamında Afyonkarahisar’ın Evciler ilçesinde faaliyet gösteren kadın kooperatifince “İncila” markasıyla üretilen çikolatalar, Tarım Kredi Kooperatif Market aracılığıyla satışa sunulacak.

İncila markasıyla üretilen çikolatalar, yoğun talep görüyor

Afyonkarahisar Valisi Gökmen Çiçek, Evciler Kadın Kooperatifi’ndeki “İncila” markasıyla çikolata üretimi yapan kadınların çalışmaları yerinde inceledi. İlçe Kaymakamı Enes Emircan Buyuran ile Kadın Kooperatifleri Koordinatörü Gülsün Ateş Doğan’dan bilgiler alan Çiçek, kadınlarla birlikte çikolata yaptı.

İncila markasıyla üretilen çikolataların yoğun talep gördüğünü belirten Vali Çiçek, 25 Kadın Kültür Evi içerisinde en dikkat çekici olanının Evciler ilçesinde kurulan Kadın Kültür Evi olduğunu söyledi.

Evciler’in “çikolata diyarı” olarak anılması için ellerinden geleni yapmaya kararlı olduklarını dile getiren Çiçek, “Afyonkarahisar’da 25 Kadın Kültür Evimiz, 17 Kadın Kültür Kooperatifimiz var. Bunlarla birlikte her bir ilçede başka bir ürün üretirken kaymakamımız çikolata üretmek istediğini, bu konuda Evcilerli kadınların çok çalışkan ve bilgili olduğunu, burada bir kültür olduğunu iletmişti bize. Biz de kendisine gerekli desteği verdik.” diye konuştu.

5 tonluk anlaşma imzalandı

Vali Çiçek, Evciler’de üretilen çikolatanın, Türkiye’nin birçok iline gönderilmeye başlandığını vurguladı. Evciler’deki kadınların çalışkan olduğuna dikkati çeken Çiçek, “Burada, belediye başkanımızın ve il genel meclis üyelerimizin desteğiyle muhteşem bir imalathane yaptılar. Arkasından da çok değerli ürünler üretmeye başladılar. Bugün Türkiye’nin her yerine Evciler çikolatası gönderiyorlar. Tarım Kredi Kooperatifleri ile ilk etapta 5 tonluk çikolata satışı için bir anlaşma imzaladılar. Özellikle de e-ticaret üzerinden çok ciddi siparişler aldılar. İnşallah, bunun devamı da gelecek. Bu çikolata markasını Türkiye ve dünyaya tanıtacağız.” dedi.

“Hedef yurt dışına ihracat”

Evciler Kaymakamı Buyuran ise bu işe hanımların gönüllü olduğunu dile getirerek, “Şu anda günlük 400 kiloluk bir üretimimiz var. Birçok ulusal markete satışlarımız devam etmekte. Tarım Kredi Kooperatifleriyle anlaşma yaptık, onlara aylık 5 tonluk bir üretim yapıyoruz. E-ticaret üzerinden de bütün sanal marketlere satışlarımız devam ediyor. Hedefimiz, inşallah yurt dışına göndermek, bu hedefimize de ulaşacağız.” şeklinde konuştu.

Kadın Kooperatifleri Koordinatörü Doğan da Evciler ilçesindeki kadınların yaklaşık bir yıldır çikolata üretimi yaptığını belirterek, şunları kaydetti:

“Hedefimiz burada daha fazla kadın istihdamı sağlamak. Ürettiğimiz çikolataları da iyi bir şekilde Türkiye’ye ve yurt dışına pazarlamak istiyoruz. Ben Almanya’da doğdum, büyüdüm, oranın çikolatası çok meşhurdur. Evciler’de kadınlarımızın ürettiği çikolatalar da oradakileri aratmıyor. Çok kaliteli bir çikolata üretimi söz konusu. Hatta, yurt dışı ve Avrupa’da üretilen çikolatalarla yarışabileceğimizi düşünüyorum.”

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti