Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Ağabeyine hayat oldu – Kocatepe Gazetesi

Bu haberin fotoğrafı yok
Ağabeyine hayat oldu

Organ Bağışı Haftası’nda bir çok etkinlikle organ bağışının yararları anlatılmaya çalışıldı. 58 yaşındaki Hatice Savrık,
böbreğinin birini 63 yaşındaki ağabeyine bağışlayarak abisinin hayata tutunmasını sağladı

63 yaşındaki motor ustası Halil Demirpençe yıllardır kanser hastalığının pençesinde yaşam mücalesi veriyordu. 6 yıldır diyaliz makinaları sayesinde hayata tutunan Halil Usta’ya doktorları kesin çözümün “organ bağışı” olduğunu bildirdiler. 4 çocuk babası Halil usta’nın ailesi bu haberi aldığında kendisinden 5 yaş küçük olan kız kardeşi Hatice Savrık iki böbreğinden birisini ağabeyine vermek için gönüllü oldu. 4 çocuk annesi Hatice Savrık’ın bu örnek davranışı aile arasında hem memnuniyet, hem de heyecan oluşturdu.
Yapılan tetkiklerin ardından Antalya Medikal Park Hastanesi’nde Dr. Alper Demirbaş tarafından gerçekleştiriler ameliyatla Hatice Savrık’ın böbreklerinden birisi Halil Demirpençe’ye nakledildi. Başarılı geçen operasyonun ardından her ikisi de sağlığına kavuşan Halil Demirpençe ve Hatice Savrık kardeşler, bu başarılı nakli gerçekleştiren doktorlarına teşekkü ettiler.
Geçtiğimiz hafta içerisinde Organ Bağışı Haftası nedeniyle Afyonkarahisar’da bir çok etkinlik düzenlenmişti. AKÜ Uygulama ve Araştırma Hastanesi Doku ve Organ Nakli Koordinatörü Gülsüm Emirik ile hemşire Özlem Yıldız ve Yasemin Savaş’ın yer aldığı etkinlik kapsamında gönüllü öğrenciler organ ve doku bağışında da bulunmuştu. 3-9 Kasım tarihlerinde gerçekleştirilen Organ Bağış Haftası nedeni ile Park Afyon AVM ile Devlet Hastanesi’nde organ bağışına destek amacıyla iki ayrı stant açılmıştı.
30 BİN HASTA ORGAN BEKLİYOR
İl Sağlık Müdürü Dr. Necip Yemenici, organ bağışının nakil kısmında dünya standartlarını yakalandığının ama bağış kısmında hâlâ istenen seviyede olunmadığını açıklamıştı.
Türkiye genelinde organ bağışı bekleyen yaklaşık 30 bin hastanın olduğunu da vurgulayan Dr. Yemenici, “Organ bağışlarımız ile nakil bekleyen bu hastalarımızın hayatta ikinci bir şans elde etmesine vesile olabilir, kendilerini ve sevdiklerini sevindirebiliriz” demişti.
Organ naklinde en fazla böbrek nakli bekleyenlerin olduğunu belirten İl Sağlık Müdürü Dr. Yemenici, sırasıyla kornea, karaciğer ve kalp nakli bekleyen hastaların da olduğunu kaydetmişti.
DİYANET’E GÖRE ORGAN BAĞIŞI CAİZ
Organ bağışının dini yönden de sakıncasının olmadığını belirten Yıldız, Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulunun organ naklinin caiz olduğunu açıkladığına vurgu yaptı. Bu kararda “organınızı vereceğiniz kişi yaptığı iyilik ve fenalıklardan kendisi sorumludur” dendiğini hatırlatan Yıldız, her bağışın yeni bir hayat olduğunu sözlerine ekledi. Organ naklinde vücut bütünlüğünün bozulmadığını ve cenazeye saygıyla yaklaşıldığını ifade eden Yıldız, son yıllarda başlayan yüz, kol, bacak gibi bağışlarda alınan uzuvların yerine protez eklendiğini, iç organların vücuttan çıkarılması sonucunda ise karnın orta hattında bir ameliyat izi olduğunu ve cerrahların yaşayan hastalara davrandıkları gibi özenle davrandığını belirtti. Yıldız organ ve doku bağışında bulunmak isteyen gönüllülerin sağlık müdürlüğü, hastaneler, ilgili dernek ve vakıflar, organ nakli yapılan merkezler ya da ehliyet alımı sırasında emniyet müdürlüklerine başvurabileceklerini de sözlerine ekledi. (Kocatepe Haber Merkezi)