Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Eyüp İMİR

AĞUSTOS AYI

Ağustos yaz mevsiminin son ayıdır. Bizim batı dillerinden adını aldığımız bir aydır. Roma İmparatoru olan Augustus’un adından gelmektedir. Batı Kültüründe ekin tanrıçası Ceres ile birlikte anılır, çünkü bu ay ekin hasadının yapıldığı aydır.
Ağustos ayı 31 gündür. Bu ayın 24. Günü başak burcu başlar.
Ağustos ayı biz Türkler için bir çok zaferlerin ve önemli olayların olduğu aydır.
Önemli askeri olayları şöyle sıralayabiliriz.
1- Malazgirt Meydan Savaşı 26 Ağustos 1071: 26 Ağustos 1071 tarihinde Büyük Selçuklu Hükümdarı Alparslan ile Bizans İmparatoru Romen Diyojen arasında gerçekleşen bir savaştır. Alparslan’ın zaferiyle sonuçlanan bu savaş Türklere Anadolu’nun kapıların açmıştır.
2- Otlukbeli Savaşı 11 Ağustos 1473: Osmanlı padişahı II. Mehmet (Fatih) ile Akkoyunlu Devleti Sultanı Uzun Hasan arasında yapılmış ve Fatih Sultan Mehmet ‘in kazandığı bir savaştır. Ne yazık ki bu savaşa iki Türk Hükümdarının Cihan Padişahlığı mücadelesi de denilebilir.
3- Çaldıran Meydan Muharebesi 23 Ağustos 1514: Bu savaş da iki Türk hükümdarı arasında olmuştur. Osmanlı padişanı 1. Selim (Yavuz) ile Safevi hükümdarı Şah 1. İsmail arasında günümüzde İran sınırları içinde Çaldıran ovasında olmuştur. Zaferi Osmanlılar kazanmıştır. Türk hükümdarları kardeş kavgası yaparken bu tarihlerde Avrupa’da coğrafi keşifler başlayarak yeni deniz yollarıyla bilinmeyen kıtalar keşfedilerek gemicilikte yeni teknolojiler kullanılmaya başlanmıştır.
4- Mercidabık Zaferi 24 Ağustos 1516: Bu savaş Osmanlılarla Mısır Sultanlığı arasında olmuştur. Mısır ordusu Mercidabık’ta (Suriye sınırımıza yakın bir yerde) Osmanlı Ordusunun ezici top ateşi karşısında dayanamamıştır.
5- Belgrad’ın Fethi 29 Ağustos 1521: 1. Süleyman (Kanuni) padişah olduktan sonra Macaristan’a gönderdiği elçinin öldürülmesinden sonra sefere çıkar. Kanuni’nin bir aylık kuşatmasından sonra Belgrad alınır.
6- Mohaç Meydan Muharebesi 29 Ağustos 1526: Osmanlı İmparatorluğu ve Macaristan Krallığı arasında meydana gelen ilk defa kullanılan 300 seyyar toplarla yapılan bu savaşta Macar ordusu iki saatte hezimete uğramıştır. Dünyanın en kısa sürede en ağır yenilğiyle sonuçlanan bir savaşıdır. Bu arada şunu da hatırlatalım Macarlar da Türk asıllı ırklardandır.
7- Kıbrıs’ın fethi 1 Ağustos 1571: Venediklerin elindeki Doğu Akdeniz’in en büyük adası Kıbrıs 1 Ağustos 1571 tarihinde 2. Selim tarafından fetihle görevlendirilen Lala Mustafa Paşa tarafından fethedildi.
8- Erzurum Kongresi 23Tem-7 Ağustos 1919: Kurtuluş mücadelesinin en önemli olayı Erzurum Kongresi’nde manda ve himayenin reddedilmesiyle Bağımsız Türk Devleti’nin tek çözüm olduğu vurgulanmıştır.
9- Sakarya Meydan Muharebesi 23 Ağustos 1921: 23 Ağustos’ta başlayıp 22 gün 22 gece devam eden Sakarya Savaşı 20. Yüzyılın en önemli savaşlarındandır. Atatürk’ün mucizevi emri olan “Hattı müdafaa yoktur, sathı müdafaa vardır. O satıh bütün vatandır. Vatanın her karış toprağı vatandaşın kanıyla sulanmadıkça terk olunamaz, emrini verdi. Bu taktik sonucunda 13 Eylül 1921’de Sakarya ırmağının doğusundan Yunan kuvvetleri temizlendi.
10- Büyük Taarruz 26 Ağustos 1922: Büyük Taarruz için Sakarya Zaferinden sonra bir yıl hazırlıklar yapıldı. Gazi Mustafa Kemal’in başkomutanlığından 26 Ağustos 1922’de Afyon Kocatepe’den Büyük Taarruz başladı.
30 Ağustos’a kadar çembere alınan düşman kuvvetleri Dumlupınar’da tam bir bozguna uğrayarak imha edildi. 30 Ağustos 1922. Bunun üzerine Mustafa Kemal Paşa “Ordular ilk hedefiniz Akdeniz’dir ileri!” emrini verdi.
9 Eylül 1922 tarihinde Yunan ordusu denize döküldü. Tüm bu zaferler Türk Ordusunun başarısı olarak tarihe altın harflerle yazıldı.
Osmanlı İmparatorluğu Karadeniz, Akdeniz, Hazar Denizi, Kızıldeniz, İran Denizinde hakimiyet kurarak gücünün zirvesindeyken yeni keşfedilen deniz yolları ve yeni kıtalarla yeteri kadar ilgilenmemiş. Gemi teknolojilerini takip edememiş sadece kara ordusu olarak kalmıştır. Bunun sonucu olarak topraklarının büyük bölümünü kaybetmiş. Bir tek Yunan zırhlısı burnumuzun dibindeki adaları tek tek ele geçirmiştir. Mustafa Kemal Anadolu topraklarını çok zor şartlar altında kurtararak bize bağımsız güzel bir vatan bırakmıştır. Bunu bile küçümsüyorlar.
20. yüzyılın en büyük askeri ve devlet adamı Gazi Mustafa Kemal Paşa’dır.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti