Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Ahşap ‘ben olamam’ demiyor, ne yaparsan o oluyor

Orman Ürünleri ve Kent
Ahşap ‘ben olamam’ demiyor, ne yaparsan o oluyor

Orman Ürünleri ve Kent Mobilyaları sahibi Âdem Balaban Usta ahşap ürün imalatlarını Kocatepe Gazetesi muhabirine anlattı.
Burcu Aydın: Orman Ürünleri ve Kent Mobilyalarının Ankara-Afyonkarahisar kara yolu üzerindeki işyerinizde ahşap ürün çeşitliliği dikkat çekiyor. Usta Âdem Balaban olarak sizi tanıyalım. Ahşap anlamında hangi işleri yapıyorsunuz?
Âdem Balaban: Ben bu işe 1990 yılında çırak olarak başladım. İlk etapta mobilya ile işe başladım. Bu esnada çıraklıkla birlikte okul hayatımızda devam etti. Meslek Lisesinin Ağaç İşleri Bölümünü bitirdim. Uzun zaman mobilya sektöründe çalışarak imalatlar yaptım. Tabi belli bir aşama kaydettik. 2005 yılında Afyon Belediyesinde Park Bahçeler Müdürlüğü’nde işe başlayınca ahşap ürünlerle tanıştım. Öncesinde vakıf olduğumuz ürünler olmamasına rağmen kısa sürede alışarak kendimizi bu yönde geliştirerek işe adapte olduk. Park, bahçelere güzel imalatlar yaptık. Daha sonraki süreçte birçok bölgeye iş yapmak nasip oldu. 2010 yılında kendi iş yerimizi açarak imalata başladık. Burada da biz müşterilerimize kamelya, pervole, ahşap ev, çocuk oyun gruplar, köpek kulübeleri, kümesler, banklar, saksılar işte ahşaba dair ne varsa imal ediyoruz. Hayallerde olanları da yapmaya gayret ediyoruz yani müşterimizin memnuniyetlik derecesini üst safa da tutuyoruz.


Burcu Aydın: Afyonkarahisar’da ahşap ürünlere ilgi ne oranda?
Âdem Balaban: Biz 2010 yılında kendi işimize başladığımızda bahçe ürünlerine net ve yoğun bir ilgi yoktu. Biz de tanıtmak, anlatmak adına olabildiğince fedakârlık yaptık. Çok ciddi fedakârlıklar yaptık. İşçiliğimizin ve emeğimizin karşılığını alma noktasında çok ödün verdik. Amacımız, önceliğimiz bu işin sevilip benimsenmesi oldu. Şu anda inşallah hayalimizdeki potansiyeli neredeyse yakaladık gibi bir noktadayız. Afyonkarahisar’ın yanı sıra şehir dışına komşu illere de işler yapıyoruz. Ahşap ürünlere ilgi ve tercih şehrimiz genelinde iyi bir noktaya geldi
Burcu Aydın: Şehir dışı hizmeti komşu iller olarak tanımlarken ağırlıklı olarak hangi illeri kapsıyor?
Âdem Balaban: Komşularımız; Eskişehir, Kütahya Denizli, Uşak, Isparta, Burdur olmak üzere Karaman, İzmir güzergâhında Aydın illerine hizmetlerimiz var. Müşteri bize nereden talepte bulunursa oraya yetişmeye gayret ediyoruz. Mesela geçen Samsun’dan aradılar buradan yani işyerimizin bulunduğu Afyonkarahisar-Ankara karayolu üzerinden geçerken görmüşler. Talepte bulundular biz de teklifimizi sunduk. Uygun görülürse yani nasipse inşallah ufukta Samsun’a da iş yapacağız.
Burcu Aydın: Ahşap ürün sezonu ne zaman başlıyor ve daha çok hangi tür ürünler talep ediliyor?
Âdem Balaban: Ahşap ürünler özellikle ilkbahar- yaz sezonunda daha revaçta oluyor. Şu an müşterilerimizin en fazla ağırlıkta talep ettiği ürünler kamelya, hayvan severler için köpek kulübeleri, kuş evleri, kümesler, çocuk parkları, oyun grupları şu anki yoğun aldığımız talepleri oluşturuyor. Ara ara ahşap ev imalatı isteyen müşterilerimizde oluyor.
Burcu Aydın: Ahşap ev anlaşıldığı kadarıyla emek yoğunluğu, sabır gerektiren ince bir iş. Ara ara olarak ifade ettiğiniz ahşap ev yapımı için ilimiz ve il dışından talepler ne aşamada?
Âdem Balaban: Afyonkarahisar genelinde örneklerimiz var. Mesela Çakır Köy’ün de iki tane var. Erkmen tarafında eski Polis Okulunun güzergâhında üç tane var. İscehisar’da var, Emre Gölü’nün etrafında mevcut. İl Özel İdaresine yaptığımız ahşap evler var. İlimiz genelinde bu şekilde.
Burcu Aydın: Projeleri kendiniz mi tasarlıyorsunuz, imalat safhasına kadar gelen süreç nasıl işliyor?
Âdem Balaban: Eğer işi talep eden kurumsa kurumların projelerine uyarak, şahıs bazında olursa biz kendi önerilerimizi, müşterimizin getirdiği farklı kategoride proje ya da resimlerle birlikte değerlendiririz. Onların üzerinde çalışarak güzel ahşap evler imal etmeye çalışıyoruz. Broşürlerimiz var, kataloglarımız var. Site çalışmasına yeni başladık. İnşallah yakında hizmete girecek.
Burcu Aydın: Sizin öncülüğünüzde Orman Ürünleri ve Kent Mobilyaları olarak kaç kişilik bir ekibiniz var? Ahşap ev ve imalatlar yaptırmak isteyenlere tavsiyeleriniz var mı?
Âdem Balaban: Benimle birlikte toplam yedi kişilik bir ekip olarak hizmet veriyoruz. Ahşapta şöyle bir güzellik var. Her noktada her zaman insanı rahatlatan, görsel olarak çok güzelliklerin ortaya çıktığı bir malzemedir. İnsana farklı fikirler, hayat sevinci verir. Sağlıklı ve uzun ömürlüdür. Ahşap sıcak ve samimidir. İnsanı rahatlattığını düşündüğüm ahşabı ben şahsen çok seviyorum. Ahşapta ben olamam demiyor ne yaparsan o oluyor. İnsanımızın ahşabın değerini anlaması en büyük beklentimiz. Bunun yanı sıra bir başka önemli noktada üreteni, ustaların emeklerine saygı gösterilmesidir. Bazen kimileri ‘Üç ağaca o kadar para verilir mi?’ gibi son derece saygısız, bencil bir tutum sergileyebiliyor. Unutulmamalı ki hiç kimse kimseye zorla bir imalat yapmıyor. Her şeyin malzemenin ve emeğin bir karşılığı var. Kabalığa ve hadsizliğe gerek yok. Bunlar insanın ağrına gidiyor. İnsan emeğine saygı esas olmalı. Şunu rahatça söyleyebilirimki başlangıç noktamıza göre ilimizde ahşabın değerinin idrakinde oldukça mesafe aldık diye düşünüyorum.”  >> Burcu AYDIN’ın Özel Röportajı

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti