Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay

AİLE BİREYLERİNE SELÂM VERMEK – Kocatepe Gazetesi

Muharrem Günay 23 Ocak 2018 Salı 13:43:57
 

Hadîs-i şerifte: “Ailenizin yanına girdiğiniz zaman selâm verin ki, size ve ev halkına bereket olsun.”  (Tac Tercümesi, 5/727) buyrulmaktadır.
Her türlü iyilik ve esenliğin birbirimizin üzerine olmasını dilemek ve bunu karşı tarafa Allah (c.c.)’ın istediği deyimlerle bildirmek olan selâmı, birlikte yaşadığımız bütün Müslümanlara esirgemediğimiz gibi bu nimeti kendi ev halkımızdan da esirgememeliyiz. Çünkü onlar da en az diğer Müslüman kardeşlerimiz kadar buna lâyıktır. Ayrıca Eûzü besmele ile ve selam verilerek girilen ev ve işyerlerine şeytanın giremeyeceğini şeytanın girmediği evlerin huzur mekanlar olacağını da unutmayalım.
Çocuklara Selâm Vermek
Peygamber Efendimiz çocuklara da selam vermeyi ihmal etmezdi. “Enes (r.a.) şöyle demiştir: Ben çocukken ve çocuklar arasında oynarken, Peygamber (s.) bize geldi ve selâm verdikten sonra, elimden yahut kulağımdan tuttu; bir görev ile bir yere gönderdi. Kendisi de ben dönünceye kadar duvarın gölgesinde yahut duvarın yanında oturdu.”  (Ebu Davud, İbni Mace)
Yabancı Kadınlara Selâm Vermek
Esma binti Yezid anlatıyor: Peygamber (s.a.v.), bir gün mescitte bize rastladı. Kadınlardan bir cemaat da oturuyordu. Elini sallayıp selâm verdi. Abdul-Hamid de eli ile işaret etti. (Tirmizi, Ebu Davud)
Bu konuda Hanefi bilginleri; kadının erkeğe, erkeğin de kadına selâm verebileceğini, ancak erkeğin genç kadına, genç kadının da erkeğe selâm vermesinin mekruh olduğunu söylemişlerdir. Selâm veren kadın yaşlı ise, erkek onun selamını duyacağı şekilde sesli olarak alır, genç ise içinden alır. Erkeğin selâm vermesi halinde de selâm verdiği kadın gençse, selâmı içinden, yaşlı ise sesli olarak alır. Fitneye sebep olacak durumlarda kadınlara selam vermemek vermekten evlâdır.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti