Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Misafir Kalem

AİLE İÇİ İLETİŞİM / Afyonkarahisar Müftülüğü

Aile içinde büyük-küçük, kadın-erkek, genç-yaşlı, herkesin birbiriyle kurduğu bağ ve bu bağ aracılığı ile gönderdiği mesajlar, aile içi iletişimi oluşturur. Eğer aile içerisinde sağlıklı bir iletişim tarzı benimsenmişse, aile fertleri birbirlerini incitmeden istek ve ihtiyaçlarına kavuşabilir. Problemlerini, kangren haline gelmeden konuşarak çözebilir. Çatışma olduğunda hemen umutsuzluğa kapılmadan, her iletişim sürecinde iletişim kazalarının olabileceğini göz önüne alarak, anlaşma çareleri arayabilir.
Sağlıklı bir iletişim dilinin kullanıldığı ailede, herkes birbirinin varlığına saygı duyar. Karşısındakinin farklı düşünce, zevk, istek, ideal ve planlarının olmasını normal karşılar. Kendisinin de insan olarak bazı zaafları ve hataları olduğunu kabul eder. Kırmadan, yıkmadan, yaralamadan iletişim kurmak için emek harcar.
Aile içi iletişimin sağlıklı kurulabilmesi için öncelikli olan “dil”dir. Dil doğru kullanıldığında mendile ihtiyaç kalmaz. Yüce Allah “Kullarıma söyle en güzel şekilde konuşsunlar. Yoksa şeytan aralarını bozar. Çünkü şeytan apaçık düşmandır.” (İsrâ Sûresi, 17/53) buyurmaktadır. Ağzımızdan çıkana dikkat etmemizi ister ve her sözümüzün kayıt altına alındığını hatırlatır.
Peygamber Efendimiz ise; “Kim Allah’a ve ahiret gününe inanıyorsa, ya hayır söylesin ya da sussun.” (Buharî, Edeb, 31) buyurmaktadır.
Dolayısıyla aile içi iletişim, şeytanın ara bozmasına fırsat vermeden konuşmak, iyiyi ve doğruyu söylemektir. Böylece aile fertlerinin “ağız tatlarına” sahip çıkmaktır.
Alıntı; Diyanet İşleri Başkanlığı “Ailem” Kitabı

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER