Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Misafir Kalem

AİLEDE BÖLÜNMÜŞ HAYATLAR / Afyonkarahisar Müftülüğü

Aile olmak, orkestra gibi uyumlu olmayı gerektirir. Bir ahenk (uyum) sergileyen orkestrayı oluşturan müzik aletleri gibi aile bireyleri de toplumun ahenginin ve ritminin temsilcisidirler. Ailenin çekirdeğini kadın-erkek birlikteliği ve bu birliktelikten doğan çocuklar oluşturur. Aile olmanın temelinde sağlıklı bir iletişim yatmaktadır. Ailede sağlıklı iletişimin dayanağı ise sohbet ve muhabbet olarak görülebilir. Sohbet ve muhabbet kelimelerinin kökeninde “sevgi, sevmek” vardır. Türk ailesinde eskiden bu yana iletişimi canlı tutan hatta aile içi kaynaşmada doğrudan etkili olan araçlar aile büyükleriyle olan görüşmeler, akrabalara gidip gelmeler ve komşu ziyaretleri olmuştur. Aile yapımızın birliği, bütünlüğü ve sağlamlığında doğrudan ya da dolaylı olarak etki eden bu ziyaret mekanizmalarının, özellikle kentlerde ve metropollerde unutulmaya yüz tutması ve aileyi oluşturan çemberin daralması aslında aile içinde bölünmüş hayatların da habercisidir. Bu durum hepimizin şu veya bu düzeyde içinde bulunduğumuz bir hale ilişkindir. Aile birliği, bütünlüğü ve toplumsal dayanışmanın yerini yozlaşma, yabancılaşma ve anomi almıştır. Kur’an-ı Kerim’de; “İnsanı sudan yaratıp, onu soy ve evlilik bağlarıyla büyük bir nesil hâline getiren de O’dur. Senin Rabbinin gücü her şeye yeter.” buyrulmaktadır. (Furkân Sûresi, 25/54.)
Aile olmak ya da aile kurmak, aslında insana özgü bir oluşumdur. Çünkü aile olmanın özünde de anlama ve yorumlamaya ilişkin bireyler arası iletişim gelmektedir. Aile; duyguların, değerlerin, hayata ilişkin özün yoğrulduğu birimdir. Bunlar yoksa ya da işlenmiyorsa orada sorun var demektir. Eşler ve çocuklar arasındaki günün yorgun ve yoğunluğunun giderilmesinde karşılıklı sohbet ortamı önemlidir. Aile bireyleri arasındaki ideal iletişim, eşlerin gün içerisinde yaşananları birbirlerine aktarmaları ve sorunların karşılıklı çözüme kavuşturulması şeklinde olmalıdır. Bu paylaşım sevgiyi, saygıyı ve değer vermeyi de beraberinde getirecektir.
Nitekim Peygamberimiz; “Sizin en hayırlınız, ailesine karşı en hayırlı olanınızdır. Ben de aileme karşı en hayırlı olanınızım.” (Tirmizî, Menâkıb, 63)
Bu çerçevede, ailenin ve toplumun sağlığı için;
a) Aile olma bilincini kaybetmeden aileye önem verilmesi,
b) Var olan aile düzeninde olumlu ve olumsuz özelliklerinin belirlenerek, olumlu özelliklerin korunması ve olumsuz olanların da olumluya dönüştürülmesi,
c) Geleceğimizin teminatı olan ve emanet olarak kabul etmemiz gereken çocuklara sağlıklı bir aile ortamı hazırlanması oldukça önemlidir.
Alıntı; (Diyanet İşleri Başkanlığı
“Aile Dergisi” “Ailem” Kitabı)

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER