Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Misafir Kalem
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

AİLEYE BİR ÇOCUK GELİYOR / Afyonkarahisar Müftülüğü

İnsan Gönül eşi olunca çocuğu da olsun ister. Neslini sürdürebilmeyi, anne babalığı tatmayı, yarına izlerinin kalmasını ister. Zekeriya peygamber gibi el açıp dua eder: “Rabbim! Bana katından temiz bir nesil ihsan et”. (Âl-i İmrân,3/33-34)
Dualar karşılığını bulduğunda, bir erkek ve bir kadın arasında evlilikle atılan ilk düğüm pekişir. Çocuk aile olma fikrini ilmek ilmek işler, derinden derine perçinler. Yuvanın merkezine yerleşir ve aile serüvenine yepyeni bir yön verir.
Çocuğu olunca bir kadın “anne” olmanın mutluluğunu yaşar. Allah’ın bu kıymetli hediyesini şefkatle bağrına basar. Taşıdığı, doğurduğu küçük canı kendine tercih eder.
Anne ile çocuk arasında ilk günden öyle eşsiz bir bağ kurulur ki; bu bağı zedeleyen her şey, sağlıklı bir insan yetişmesine engel olacak kadar tehlikelidir. Bu yüzden Peygamber Efendimiz bizi şöyle uyarır; “Anne ile evladının arasını ayıranın, Allah da kıyamet günü sevdikleriyle arasını ayırır”. (Tirmîzî, Büyû,52) Anneyi korur Peygamber Efendimiz, Ona hürmetsizlik etmeyi, anlamsız tartışmalarla gönlünü kırmayı, düşmanca tavırlarla hatırını yok saymayı kesinlikle yasaklar.
Bir erkek ise, çocuğu olduğunda “baba” olmanın onurunu yaşar. Ailesinin geçimini sağlamak, onları her türlü kötülükten korumak, çocuklarına güzel bir gelecek hazırlamak için çalışır çabalar. Ailede baba olma ve sorumluluk konusunda hiç şüphesiz en güzel örnek Hz. Peygamberdir. “Hiçbir baba çocuğuna güzel terbiyeden daha kıymetli bir bağışta bulunmamıştır” buyurmuştur. (Tirmîzî, Birr ve Sıla,33) Babamızla yaşarken saygıyı öğreniriz. Baba alın teri, helal kazanç, azim demektir. Adaleti, insafı, merhameti babamızı izleyerek öğreniriz.
Hiçbirimiz anne babamızı seçemeyiz. Ama anne-baba-çocuk üçgeninde nasıl bir ilişki geliştireceğimiz bize bağlıdır! Bizi var eden Allah Teâla, bu ilişkinin temellerini iyilik üzere kurar. Nitekim “Rabbin, sadece kendisine kulluk etmenizi ve ana babanıza iyi davranmanızı kesin bir şekilde emretti” buyurmaktadır (Îsrâ,17/23)
Doğan Cüceloğlu ise “Mükemmel değil iyi insan yetiştirmeyi hedefleyin” diyerek iyilik üzerine dem vurmuştur.
Alıntı: Diyanet İşleri Başkanlığı “Ailem” Kitabı ve Diyanet Aile Dergisi

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER