Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Akarçay, Afyon’a yapılan en güzel çevre projesi

  Afyonkarahisar Belediyesi, Çevre
Akarçay, Afyon’a yapılan en güzel çevre projesi

 

Afyonkarahisar Belediyesi, Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü, 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nü birlikte kutladı. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nde düzenlenen kutlama programına, Vali Aziz Yıldırım, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, İl Milli Eğitim Müdürü Metin Yalçın, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Vahit Okumuşer, Çevre Hizmetleri Birliği Müdürü Ercan Özcan, Atıksu Arıtma Birliği Müdürü Övgü Coşkun ve çevreci kampanyalarda dereceye giren okulların öğretmen ve öğrencileri katıldı. Çevre kirliğinin, bugün dünya genelinde yaşanan en büyük sorunlardan bir tanesi olduğunu kaydeden Afyonkarahisar Valisi Aziz Yıldırım, “Bir taraftan teknolojik ilerlemelerle modern çağ oluşturuluyor; fakat aynı zamanda pek çok çöp üretiliyor ve çevreye zarar veriliyor. Geleceğimizi karartıyoruz. Avrupa da dahil pek çok büyük kentte, hava kirliği ölçümleri bir zamanlar normal değerlerinin katbekat üzerine çıkmıştı. Bir takım tedbirler alındı. Bu arada insanoğlu da çevreyle barışık yaşamak zorunda olduğunu anladı. Sadece üretmek ve kazanmak değil aynı zamanda, çevreyle uyum yaşanılmasını, aksi takdirde kendi yok oluşumuzu kendimizin hazırlayacağının farkına vardık” dedi.
BAKAN EROĞLU’NUN
EMEKLERİ BÜYÜK
Akarçay’ın Afyonkarahisar’da yapılmış en güzel çevre projesi olduğunu belirten Vali Yıldırım, “Biraz önce Belediye Başkanımızın anlattığı yatırımları, ben de gururla her yerde anlatıyorum. Gerçekten çok güzel ve örnek çalışmalar yapılmış. Ama en büyük çalışma şuan da içinde bulunduğumuz mekan. Daha önceden kokarçay olarak adlandırılan bu çayda, Sayın Bakanımız Veysel Eroğlu’nun destekleri ve Başkanımızın gayretleriyle çok güzel bir proje gerçekleştirilmiş ve hakikaten güzel bir rekreasyon alanı ortaya çıkartılmış. Ben dahil, insanlar buraya gelip yürüyüş yapıyorlar, piknik yapıyorlar, çocuklarını gezdiriyorlar, güzel vakit geçiriyorlar. İşte bu projede olduğu gibi çevreyle uyumlu yaşamaya başladığımız da çok güzel mekanlar ortaya çıkıyor” ifadelerini kullandı.
HAVA KİRLİLİĞİ SIKINTISI AŞILACAK
Afyon’da her şeyin güzel olduğunu, ancak hava kirliliği ile ilgili küçük bir sıkıntı yaşandığını dile getiren Vali Yıldırım, “Kışın ilk aylarında, Valiliğimizin bulunduğu yerde ve yukarı mahallerde biraz da konum ve coğrafyadan kaynaklanan hava kirliliği oluyor. İnşallah Belediyemizin ve Başkanımızın güzel bir çalışması var, bu çalışma sonuç verirse belki de bu yıl ya da önümüzdeki yıl bu kadar yoğun hava kirliği yaşamayacağız. Tabi ki hava kirliğinin oluşturan maddelerin de yakılmaması gerekiyor. Biz de Valilik olarak, daha kaliteli kömürler dağıtmaya çalışıyoruz. Bundan sonraki kışlarda, olması gerekenin üzerinde parametreleri olan hava kirliği yaşamayız diye ümit ediyorum” diye konuştu.
ÇEVRE İÇİN
50 MİLYON LİRALIK YATIRIM
Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban ise çevrenin sadece insanlar için değil; hayvanlar ve tüm tabiat varlıkları için önemli olduğunu vurguladı. Bu yüzden ülkemizde ve ilimizde çevre ile ilgili çok önemli yatırımlar yapıldığını belirten Çoban, “Ben 2003 yılında bir siyasi partinin il başkanıyken o dönemin yetkililerinin verdiği bilgiye göre, 400’e yakın köy yaklaşık 89 kabasının sadece 60 tanesinde kanalizasyon sistemi vardı. Demek ki 14 yıl önce kanalizasyonu olmayan köylerimiz, kasabalarımız vardı. Ama Allah’a hamdolsun Türkiye altyapı ve üstyapıda çok şekilde ilerlediği gibi artık çevrecilik noktasında da birçok dev yatırıma imza atıyor. Örneğin Afyonkarahisar Belediyemizin, Orman ve Su İşleri Bakanımız Veysel Eroğlu’nun büyük desteğiyle Afyonumuza kazandırdığı atıksu arıtma tesisinin bugünkü fiyatlarla maliyeti 50 milyon liradır” dedi.
AFYON, DİĞER ŞEHİRLERE ÖRNEK
Çevre ile ilgili yatırımların bir kentin en önemli yatırımları olduğunu vurgulayan ��oban; “Hiçbir devlet, hiçbir yerel yönetim bu denli büyük parayı böyle bir yatırım için harcamak istemez. Çünkü bunlar görülmez hizmetlerdir. Ama o şehir için çok önemli hizmetlerdir. Allah’a hamdolsun Afyon bu noktada, Özel İdaresiyle, Belediyesiyle diğer kurumlarıyla Türkiye’deki hatta dünyadaki birçok şehir için örnek bir model ortaya koymaktadır. Afyonkarahisar, 2009 yılı ortalarından itibaren sağılıklı içme suyu kullanabilen tüm atık sularını arıtabilen bir il haline gelmiştir. Bunun yanında artık bırakın belediyelikleri, köyler dahil tüm yerleşim yerlerinin çöplerinin toplanabildiği ve tek bir merkezde düzenli depolanabildiği bir il haline gelmiştir” diye konuştu
DOĞAYA BAĞLANAN İNSAN
Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Vahit Okumuşer, Dünya Çevre Günü’nün son yıllarda bayram sevinciyle yoğun bir şekilde kutlandığını söyledi. Birleşmiş Millet tarafından Dünya Çevre Günü’nün bu yılki temasının ‘insanın doğaya bağlanması’ şeklinde açılandığını belirten Okumuşer, “Bu sloganla insanlık ve doğa arasındaki uyama dikkat çekilerek, yaşadığımız dünyayı korumak için doğayla iç içe olmamız hedeflenmektedir. Ülkemiz, yer şekilleri, dağları, akarsuları ile ormanın bozkıra, bozkırın denizi yakınlığıyla olağanüstü, yeryüzünde başka bir yerde görülmeyen çevre çeşitliliğine sahiptir. Milli Şairimizi M. Akif Ersoy’un ‘Kim bu cennet vatanını uğuruna olmaz ki feda’ mısralarında dile getirdiği gibi gerçekten ülkemiz bir cennettir. Çevre, atalarımızdan bize bir miras değil, gelecek nesillere bırakacağımız bir emanettir” dedi.
İNSANOĞLU, EMANETİ İYİ KORUMALI
Çevre bilinciyle ilgili düzenlenen proje ve kampanyaların önemine dikkat çeken İl Milli Eğitim Müdürü Metin Yalçın ise “Yüce Rabbimiz bizlere, tertemiz, pırıl pırıl bir dünya yaratmış ve emanet etmiş. Ama ne yazık ki biz insanoğlu, bu emaneti iyi korumayarak maalesef kirletme noktasına getirmişiz. Bazen bakir, insan elinin değmediği yerler görürüz, daha temiz. İşte bu vesileyle gelecek kuşaklara yaşanılabilir bir çevre bırakmak adına, öğrencilerimize, Belediyemizle düzenlediğimiz proje ve kampanyalarla çevre bilincini aşılamaya çalışıyoruz. Çünkü her alanda olduğu gibi çevrenin temizliği ve güvenliği için eğitimin önemi çok büyüktür. Küçük yaştan itibaren çocuklarımıza bu bilinci aşılarsak ileride yansımaları çok olumlu olacaktır” ifadelerini kullandı.

 

“YERLERE TÜKÜRÜLMEZ
DEMEK BİLE AYIP”
Çevrenin, sadece belediyenin ya da ilgili kurumların değil, herkesin sorumluluğunda olduğunu vurgulayan Vali Yıldırım şu vurguları yaptı: “Hepimizin mutlaka ve mutlaka kendi çevresini özellikle temiz tutması lazım. Artık yerlere tükürülmez demek bile bana ayıp geliyor. Parkları ve bahçeleri, düzenli ve temiz tutmayı, bizden sonra gelecek insanların da oraları kullanabilecek olduğunu düşünmemeyi de ben aklıma sığdıramıyorum. Ağaç yaşken eğiliyor, biz de çocuklarımıza öncelikle evimizde bu alışkanlıkları kazandırmaya gayret etmeliyiz. Daha sonra okullarda öğretmenlerimiz bu gayretin üzerinde devam etmeliler. Büyükler küçüklerimize örnek olmalı. Başkasına söylemeden önce sorumlu olan kendimiz olduğunu da unutmamalıyız.”

 

ÇEVRECİ
OKULLAR VE ÖĞRENCİLER ÖDÜLLENDİRİLDİ
Yapılan konuşmaların ardından, atık pil ve atık yağ toplama kampanyalarında dereceye giren okullara, camilere ve Atıksu Arıtma Tesisi’ndeki eğitimlere katılan öğrenciler arasından 10 öğrenciye hediyeler verildi. Törende, öğrenciler tarafından ambalaj atıklardan yapılan kıyafetlerin sergilendiği bir defile sahnelendi.

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti